Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι είναι αλήθεια τα επινεφρίδια και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό;

Τι είναι αλήθεια τα επινεφρίδια και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό;

0
syndromo-koposis

Σε πολλά καθημερινά ερωτήματα για θέματα υγείας απαντά το βιβλίο του Παναγιώτη Μυλωνά «Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων»

Μια πρωτότυπη παρουσίαση από έναν εκπαιδευτικό και έναν πολιτικό μηχανικό για το πόνημα ενός… ηλεκτρολόγου μηχανικού

Στο άκουσμα του τίτλου του βιβλίου του εκ Καλαμπάκας καταγομένου αλλά κατοίκου Ξάνθης Παναγιώτη Μυλωνά «Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων – Μύθοι και πραγματικότητα» ξεπήδησαν πολλά ερωτήματα. Ένα βιβλίο που αναφέρεται σε ένα τομέα της ιατρικής, γραμμένο από έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό. Το επίσης παράδοξο, ότι στην παρουσίαση του βιβλίου ομιλητές θα ήταν ο εκπαιδευτικός Σάββας Μελισσόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Αργύρης Πλέσιας. Τα ερωτήματα αυτά μαζί με πολλά άλλα απαντήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης. Καθημερινά ερωτήματα που πολλοί από εμάς θέτουν στον εαυτό τους απαντώνται στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Παν. Μυλωνάς και στις συμβουλές που καταγράφει στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite, με επιστημονική επάρκεια και βιβλιογραφικές αναφορές, με ένα τρόπο όμως ευσύνοπτο και καταληπτό.

Σ. Μελισσόπουλος: «Η γνώση και η πρόληψη είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που προβάλλονται συνεχώς από το συγγραφέα στο βιβλίο αυτό»

Ο τέως Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΑΜ-Θ, Σάββας Μελισσόπουλος, πήρε πρώτος τον λόγο και αναφέρθηκε και αυτός στην έκπληξη που ένιωσε στο άκουσμα της δημιουργίας του πονήματος, αφού ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο Παναγιώτης Μυλωνάς, ασχολήθηκε με ένα θέμα καθαρά ή σχεδόν ιατρικό, παραλληλίζοντας τον εαυτό του να γράψει κάτι για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η δεύτερη έκπληξη αφορούσε τα άγνωστα επινεφρίδια και γιατί αυτό το θέμα και η λειτουργία τους θα αφορούσε τον ίδιο. Όπως ομολόγησε, το βιβλίο τού προκάλεσε ιδιαίτερο αναγνωστικό ενδιαφέρον, πολλαπλά ερεθίσματα και απορίες οι οποίες λύνονταν σιγά – σιγά μέσα από έναν συνειδητό πια αναστοχασμό, που ουσιαστικά κατέληγε σε κάτι πιο σπουδαίο: «Στην ανάγκη που γεννήθηκε ξαφνικά μέσα μου, είτε πάσχω από κάποιο συγκεκριμένο και αδιάγνωστο σύνδρομο είτε όχι, να προσπαθήσω να αλλάξω τρόπο ζωής και συνήθειες, χωρίς αυτό να γίνει με πιεστικότητα ή από ιατρική αναγκαιότητα, αλλά με τρόπο απλό και φυσιολογικό, διαθέτοντας λίγο περισσότερο χρόνο στη γνώση και στη έρευνα της ζωής, στοιχεία που μπορούμε όλοι να εντάξουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δύο μικροί αδένες που ελέγχουν όλη την λειτουργία του οργανισμού

Παρουσιάζοντας ανά κεφάλαιο τα όσα καταγράφονται στο βιβλίο, ο κ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στο τι είναι τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που ουσιαστικά «ελέγχουν», ως ένα προηγμένο και τελειοποιημένο υπολογιστικό σύστημα, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του οργανισμού μας, η σπουδαιότητα και πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχει αναλυθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Όπως σημείωσε: «Ο συγγραφέας μετά από μία εμπεριστατωμένη και κοπιαστική βιβλιογραφική ανασκόπηση αναλύει τα στάδια δυσλειτουργίας αυτών των οργάνων, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τα σημεία αφύπνισης, τα στάδια εξέλιξης της κόπωσης των επινεφριδίων, τις άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό μας, τα τεστ διάγνωσης, αλλά και τα λάθη που γίνονται συνήθως πριν από τη διάγνωση αυτής της «νόσου» ή σωστότερα αυτού του συνδρόμου». Τόνισε επίσης πόσο σημαντικό είναι το γεγονός να γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό μας, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη λειτουργία του. Η σημασία του βιβλίου κατά τον ίδιο έγκειται στο γεγονός ότι η έρευνα και η συγγραφή περνά μέσα από μια προσωπική εμπειρία του συγγραφέα, καθώς και ότι συνιστά ταυτόχρονα έναν ύμνο προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αργ. Πλέσιας: «Ένα κατανοητό βιβλίο με συγκεκριμένα βήματα και οδηγίες»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας γνώρισε τον συγγραφέα ως μηχανικό. Αυτή του η παιδεία και παρακαταθήκη, θεωρεί ο κ. Πλέσιας, ότι βοήθησαν τον συγγραφέα στην μεθοδολογική προσέγγιση του αντικειμένου της έρευνάς του: την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, την βιβλιογραφική αναγνώριση με ένα πλούσιο states of art, την περιγραφή μεθόδων αναγνώρισης (εργαστηριακής διερεύνησης), την παρουσίαση βοηθημάτων που συνιστούν μία διαφορετική και τεκμηριωμένη προσέγγιση του “εργοστασίου άνθρωπος” αλλά κυρίως την πρόταση των 9 βημάτων στρατηγικής, τα οποία περιέγραψε ως την πεμπτουσία του βιβλίου. Τονίζοντας μία θεμελιώδη παράμετρο που χαρακτηρίζει το βιβλίο, την γλώσσα κατανόησης, σημείωσε ότι: «όποιος κατέχει ένα θέμα σε βάθος έχει την δυνατότητα να το κάνει κατανοητό στο ευρύ κοινό». Αναφερόμενος στην εισαγωγική ρήση του Π. Μυλωνά: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από το να απαλύνεις με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο τον ανθρώπινο πόνο, έστω και σε ένα μόλις άτομο και να προσπαθείς να βοηθήσεις στην αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει”, ανέφερε ότι το κίνητρο του συγγραφέα ξεκινάει από βαθειά αίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης. Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην περιπέσει στο ‘’κουσούρι’’ της διαρκούς αναζήτησης νοσημάτων, ως κατά φαντασίαν ασθενής.

Μια προσωπική υπόσχεση μετά από μια προσωπική περιπέτεια

Ο Παναγιώτης Μυλωνάς εξομολογήθηκε ότι το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής υπόσχεσης, την οποία είχε δώσει στον εαυτό του, όταν αντιμετωπίζοντας έναν όλεθρο στην υγεία του, άγνωστης προέλευσης και με την εμφάνιση πολύ περίεργων συμπτωμάτων, αβοήθητος από την συμβατική ιατρική και ψάχνοντας για ελπίδες και για απαντήσεις, ότι αν κάποια στιγμή μπορέσει να βρει την άκρη, θα μοιραστεί την εμπειρία του αυτή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, σε όσους δείξουν ενδιαφέρον. Και αυτό κάνει με το βιβλίο του.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …