Σχόλια 20/09/16

0
voskotopia-web
«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, που πριν δύο χρόνια είχε υποσχεθεί 12 δις παροχές στους πολίτες για να τους φορτώσει τελικά 9 δις μέτρα…


Αγγελία για βοσκοτόπια
«Ζητείται κάτοχος βοσκοτόπων στο νομό Ξάνθης για να τα ‘’δανείσει’’ σε επιχειρηματία εργολάβο δημοσίων έργων για τη δημιουργία Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού. Θα προτιμηθούν βοσκοτόπια με ιδιαίτερη θέα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κουμπάρος κι ούτε να βόσκουν σ’αυτά πρόβατα ή κατσίκια. Οι πιθανές προσφορές θα εξεταστούν ενδελεχώς διότι είμεθα σοβαρή Τεχνική Εταιρεία».
Ιδού το δείγμα και όχι το δήγμα, της Αγγελίας προς κατόχους βοσκοτόπων. Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει προσφορά, διαφορετικά θα στεναχωρηθούμε διότι κάποιος άλλος έτυχε τεράστιας προσφοράς αξίας εκατό εκατομμυρίων ευρώ.
Αισιοδοξώντας, αναμένω εκδήλωση ενδιαφέροντος…
Γ.Δ.


Προσοχή, εξουσία
Να λοιπόν που η ζωή, όπως λέει ο λαός μας, έχει γυρίσματα. Και εννοεί πως πρέπει να λειτουργεί αυτός που έχει εξουσία με σύνεση και πρόβλεψη. Διότι υπάρχει μια σοβαρή αρχή που λέει: «Ό,τι κάνεις όταν είσαι εξουσία θα σου επιστραφεί στο ακέραιο και με γενναίο τόκο όταν δεν θα είσαι πια.»
Είναι μια αρχή δημοκρατική, διότι θέτει στην άσκηση της εξουσίας πλαίσιο, όρια και κανόνες. Κοινώς, μην κάνεις σήμερα αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν αύριο.
Απλό. Απολύτως. Κατανοητό, αμφιβάλλουμε. Διότι αρκετοί, πολλοί, έκαναν πράξεις όσο ήταν στην εξουσία άλλες μη νόμιμες, άλλες χαοτικές, άλλες ύποπτες και ενίοτε και ανήθικες.
Έχουμε δε και τοπικά παλιά και νέα παραδείγματα, δυστυχώς. Κάποιοι δε, συνεχίζουν, αποδεικνύοντας ότι δεν διδάχτηκαν τίποτε, παρότι είναι πεζοί, κι όχι πάνω στο άλογο της εξουσίας.
Γ.Δ.


Φαινόμενο Ξανθιώτικο
Ναι είναι Ξανθιώτικο, πιθανόν να εμφανίζεται και σε άλλες πόλεις, πάντως στην πόλη μας το βλέπουμε συχνά. Τι είναι αυτό και τι αφορά; Μα τα σκουπίδια αφημένα έξω από τους κάδους. Το βλέπουμε και το ξαναβλέπουμε και δεν λέει να σταματήσει. Κάποιοι λοιπόν νεοέλληνες, άνδρες και γυναίκες, κυρίως οι κυρίες για να μην ακουμπήσουν καν τους κάδους, εφαρμόζουν την απλή λύση. Αφήνουν κάτω, έξω από τους τρεις υπάρχοντες κάδους. Εκ των οποίων οι δύο είναι ανοιχτοί, γεμάτοι μέχρι επάνω, να σχηματίζουν «βουναλάκι» οι σάκοι μέχρι σημείου να μην μπορεί να μπει άλλος. Υπάρχει όμως και ο τρίτος κάδος. Με κλειστό όμως το καπάκι. Ε, λοιπόν, ο ιδιότροπος και ανώμαλος Ξανθιώτης, δεν ανοίγει το καπάκι για να βάλει μέσα τα σκουπίδια του, γιατί σιχαίνεται(!) να πιάσει τον κάδο!!
Τα σκουπίδια που παρήγαγε ο ίδιος, που τα κουβάλησε έξω, δεν τα βάζει στον κλειστό κάδο, για να μην τον ακουμπήσει. Είναι ανωμαλία και βλακεία αυτό το πράγμα. Και μετά, το ίδιο άτομο, ρωτάει τι κάνει ο δήμος, οι υπάλληλοι καθαριότητας.
Κάποιος άλλος είναι «σκουπίδι» τελικά…
Γ.Δ.


Σιγή ασυρμάτου
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή σύσκεψη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης εν όψει του Συνεδρίου που θα γίνει τον Οκτώβριο. Όλως παραδόξως και για άγνωστους λόγους, για το γεγονός τηρήθηκε άκρα σιωπή. Τουλάχιστον τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορήθηκαν για τη σύσκεψη μετά την πραγματοποίησή της.
Ο σύντροφος Νίκος Σκορίνης ήρθε, μίλησε κι έφυγε. Πάνε οι παλιές ημέρες της αντιπολίτευσης που τότε ενημέρωνε για την εδώ παρουσία του…
Γ.Δ.


Οι θεσμοί ξανάγιναν Τρόικα
Οι προσεκτικοί αναγνώστες των εφημερίδων – κυρίως – θα το πρόσεξαν. Ο γνωστός όρος «θεσμοί» που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να ξορκίσει την επάρατη τρόικα, σιγά-σιγά εγκαταλείπεται. Και επανέρχεται ο όρος «τρόικα» όπως είναι από παλιά γνωστός και τον οποίο οι Συριζαίοι χρησιμοποιούσαν στην κριτική τους εναντίον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Αλλάζουν κάποια πράγματα κι επανέρχονται στην αρχική τους θέση, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους προοδευτικούς.
Γ.Δ.


Ξεθωριάζει
Υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα που έλαμπε το άστρο του Αλέξη Τσίπρα, επισκιάζοντας αλήθειες, ορθολογισμό, κοινή λογική. Κάποιοι έλεγαν τότε ότι θα είναι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού για πολλά χρόνια, ότι «γεννούν και τα κοκόρια του». Όσοι βέβαια γνωρίζουν στοιχειωδώς το πώς λειτουργεί η παγκόσμια πολιτική και οικονομική κοινότητα, έλεγαν ότι ο Α. Τσίπρας θα καψαλίσει τα φτερά του σαν τον Ίκαρο, μόλις έρθει σ’ επαφή με την πραγματικότητα.
Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς. Τίποτε πια «δεν του βγαίνει», ακόμα και οι επικοινωνιακές μάχες που φαίνεται αρχικά ότι κερδίζει, σε λίγες μόνο ημέρες μετατρέπονται σε φιάσκο. Σε πλήρη αποτυχία καταλήγει η προσπάθεια να επιβάλει το δικό του τηλεοπτικό σκηνικό με την εξέλιξη που έχει η υπόθεση της περίφημης δημοπρασίας –πόκερ, με τον κουμπάρο Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια του. Αποτυχία και στην προσπάθεια ελέγχου της Τράπεζας Αττικής, άκαρπη η σύγκρουση με τον Στουρνάρα που στέλνει στη δικαιοσύνη το φάκελο της εν λόγω τράπεζας. Ήττα και στην προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης με τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο που εξέλεξαν πανηγυρικά εκ νέου οι δικαστές, παρά τις μεθοδεύσεις να βγει από τη μέση. Αποτυχίες παντού, σε όλα τα επίπεδα που κάνουν το άστρο του Αλέξη να τρεμοπαίζει.
Ακόμα και τα αστεία του τελευταία είναι κρύα έως και επικίνδυνα. Όπως αυτό με την προτροπή να συλληφθεί ο Μητσοτάκης, που θυμίζει Βενεζουέλα του Μαδούρο…


Οι παραγωγοί δικτυώνονται μόνοι τους
Στις Γιορτές Παλιάς Πόλης λειτούργησε το Εμπορικό Φεστιβάλ ΑΜ-Θ και η Γιορτή Μελιού, τα οποία παρουσιάσαμε. Φέτος για πρώτη φορά η έκθεση ‘’άνοιξε’’ περισσότερο και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκτός από τους ντόπιους παραγωγούς και παραγωγοί από την Σητεία της Κρήτης. Οι Κρητικοί εντυπωσιάστηκαν από την δυναμική της έκθεσης και την ποιότητα των προϊόντων και κάλεσαν τους Ξανθιώτες παραγωγούς στα δικά τους μέρη. Τα κρητικά προϊόντα έχουν παράδοση ετών και μια μεγάλη δυναμική εξαγωγών, κατακτώντας όλο και περισσότερες αγορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό κάνει την πρόσκληση ακόμη πιο σημαντική και αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ πέτυχε τον σκοπό του, που ήταν κυρίως η γνωριμία μικρών και μεσαίων παραγωγών και επιχειρήσεων και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ τους. Έτσι και οι δικοί μας παραγωγοί γίνονται μέτοχοι και γνώστες των μυστικών επιτυχίας άλλων παραγωγών, κάτι που θα τους βοηθήσει να κάνουν τα προϊόντα τους ακόμη πιο ανταγωνιστικά. Το επίσης ενδιαφέρον με την πρόσκληση των Κρητικών είναι ότι ζήτησαν να ταξιδέψει στην Σητεία το σύνολο των φετινών συμμετοχών, παραδοσιακά εδέσματα που γεύθηκαν κατά την παραμονή τους στην Ξάνθη και η Γιορτή Μελιού, ολόκληρη δηλαδή η έκθεση όπως τη γνώρισαν, εμπλουτισμένη και με όσα συνάντησαν στην αγορά της πόλης κατά τις Γιορτές. Ας ευχηθούμε η κίνηση και η συνεργασία αυτή να είναι η αρχή για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, που δεν στερούνται ποιότητας, αλλά υπολείπονται σε προβολή και τεχνογνωσία για να ανοιχθούν σε νέο αγοραστικό κοινό.
Χ.Δ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο στην Ξάνθη – Και ρώσικος αγωγός θα περάσει από την ΑΜ – Θ
 
 
Κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη είχε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης κατά την διάρκεια της παραμονής του προέδρου της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη και της ομιλίας του στην ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε πως τον Οκτώβριο έχει εντάξει στο πρόγραμμά του επίσκεψη στην Ξάνθη ενώ παράλληλα μιλώντας για θέματα της περιοχής μας του αποκάλυψε ότι πρόκειται να περάσει κι άλλος αγωγός εκτός από τον ΤΑΡ από τα μέρη μας κι αυτός θα είναι ρώσικων συμφερόντων.
 
Αυτό πρώτη φορά το ακούμε αλλά ο Κυριάκος κάτι θα ξέρει…
 
Μ.Ξ.


 
‘’Χτίζει’’ σε πολλά επίπεδα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια σημεία: Επιχείρησε να επενδύσει στο χαρτί της ειλικρίνειας, τονίζοντας τη «συμφωνία αλήθειας», σε αντιδιαστολή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας. Γι’ αυτό και δεν πλειοδότησε σε υποσχέσεις, αλλά αναφέρθηκε σε κοστολογημένες περικοπές δαπανών, περιγράφοντας παράλληλα τον εαυτό του όχι με ηγετικού τύπου αναφορές, αλλά χτίζοντας την εικόνα ενός αξιόπιστου διαχειριστή. Το δεύτερο σημαντικό ήταν οι πολιτικές και κοινωνικές ταυτίσεις που επιχείρησε, λέγοντας ότι θα εργαστεί για τους πολλούς, ενώ σε κάποια σημεία ήταν επικριτικός στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Και τα δύο στοιχεία ήταν νέα στον πολιτικό του λόγο. Ένα τρίτο σημείο ήταν ο αισιόδοξος και κάπως ‘’εθνεγερτικός’’ λόγος. Με εξαίρεση την αρχική έντονη κριτική για τα θεσμικά ζητήματα, κατ’ απαίτηση της επικαιρότητας, η ομιλία του προσανατολίστηκε κυρίως στην δική του πρόταση. Χρησιμοποίησε πολλές φορές τις λέξεις ‘’πατρίδα’’, ‘’έθνος’’, ‘’νέος πατριωτισμός’’ καθώς και αναφορές για την θέση και τον ρόλο της χώρας, ενώ έκλεισε ενωτικά, ρίχνοντας γέφυρες προς όλους τους χώρους και δίνοντας στην ομιλία του τον χαρακτήρα εθνικής πρότασης και όχι κομματικής διακήρυξης. Μια στρατηγική που θέλει χρόνο για να αποδώσει, καθώς ο κόσμος μπορεί να έχει γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ‘’σχέση’’, αλλά δεν ψάχνεται ακόμη για μια καινούρια. Αυτό που πρέπει να κάνει και κάνει η ΝΔ τώρα είναι να χτίζει πολιτικό λόγο, στρατηγικές στοχεύσεις σε διάφορα ζητήματα, νέες συμμαχίες, ώστε όταν έρθει η ώρα να ψάξει ο κόσμος για την επόμενη ‘’σχέση’’, να έχει καλύψει κάποιες αδυναμίες της και να έχει αναδείξει τα όποια πλεονεκτήματά της.
Χ.Δ.


Σήμερα η δημοπρασία για το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για την εκμίσθωση του κάμπινγκ Μυρωδάτου. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί οι ενδιαφερόμενοι που θα πάρουν μέρος στην δημοπρασία θα καταθέσουν τους φακέλους και τα δικαιολογητικά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές είναι τουλάχιστον δύο και συγκεκριμένα μία από έναν που συμμετείχε και στην προηγούμενη δημοπρασία και μειοψήφησε και ένας νέος επενδυτής από Ξάνθη. Και στις δύο περιπτώσεις είναι Κοινοπραξίες με Βούλγαρους επενδυτές, ενώ σίγουρα δεν συμμετέχει ξανά ο κ. Ιατράκης.
Ας ελπίσουμε αυτή την φορά να έχει αποτέλεσμα η δημοπρασία και να αξιοποιηθεί το «φιλέτο» του δήμου Αβδήρων αλλά και να γίνει επιτέλους μια τουριστική επένδυση στην περιοχή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…