Πρωταθλήτρια στις κρατικές δαπάνες η Ελλάδα με 55% του ΑΕΠ! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον Κ. Μητσοτάκη και η απάντηση πού θα βρει τα λεφτά για μειώσεις φόρων…
Είναι όλοι ρατσιστές;
Με μεγάλη ευκολία τελευταία αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του ρατσιστή σε ανθρώπους, χωριά ή και νησιά ολόκληρα, που αντιδρούν λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, φορτώνοντας στις πλάτες μικρών κοινωνιών ένα βάρος δυσανάλογο. Σήμερα είναι οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου, αύριο οι Χιώτες, μεθαύριο οι Λέσβιοι που έχουν ξεπεράσει κι αυτοί τα όρια ανεκτικότητάς τους, θα ξεσηκωθούν μπροστά στην ανικανότητα της κυβέρνησης να χωρίσει την ήρα από το στάρι, να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όσους είναι πραγματικά πρόσφυγες και δικαιούνται φιλοξενίας (πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη γι’αυτό), εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Επίσης να κάνει το αυτονόητο: να στείλει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες και να μη φορτώνει άλλο τους Έλληνες φορολογούμενους.
Σε λίγο καιρό το πρόβλημα σίγουρα θα διογκωθεί, διότι η χώρα μας δεν είναι πλέον χώρα καταγραφής και διέλευσης, αλλά μόνιμης εγκατάστασης. Πώς θα το λύσουμε; Στοχοποιώντας συλλήβδην ως «ρατσιστές» όλους όσους ανησυχούν για την υποβάθμιση του τόπου τους, την έκθεση των παιδιών τους σε υγειονομικούς κινδύνους, εγκληματικότητα κλπ; Βάζοντας βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών που θα εκμεταλλευτούν την απόγνωσή τους; Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία!
Εύκολο το ανάθεμα λοιπόν στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου ή της Χίου, από την ηρεμία του σπιτιού μας στη Φιλοθέη ή στην Ξάνθη. Έτσι παίζουμε το παιχνίδι μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει το διαίρει και βασίλευε, πυροδοτώντας διαρκώς το διχασμό και το μίσος στην κοινωνία αντί να λύνει τα σοβαρά προβλήματα…
Ημέρα πόνου και θλίψης
Την Τετάρτη έφυγε από κοντά των αγαπημένων του ο νεαρός συμπολίτης μας Γιάννης Χρήστου. Γιος του αγαπητού φίλου και συμπολίτη Αργύρη, γνωστού στην κοινωνία των Μηχανικών και Κατασκευών. Ο νεαρός Γιάννης έδωσε τη δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία και δυστυχώς την έχασε.
Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη μέσα σε ένα οδυνηρό κλίμα πόνου και θλίψης τόσο των οικείων του όσο και των νεαρών φίλων του από το Δημοκρίτειο που συγκινημένα τον αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο οποίος απηύθυνε και λόγια παρηγοριάς στους γονείς.
Η εφημερίδα μας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους δοκιμαζόμενους γονείς.
Γ.Δ.
Όχι στις δεσμεύσεις
Μια βόλτα στο νόμο μας έκαναν οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Για να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε. Και να μας ακούσουν λίγο, να πληροφορηθούν κάποια πράγματα και να πουν και δεσμευτούν ακόμη λιγότερα.
Εξάλλου ό,τι είναι να λεχθεί θα τα πει ο αρχηγός το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η άφιξη του κλιμακίου είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και μόνον και πέραν τούτου, αν ανέμεναν κάποιοι δεσμευτικές δηλώσεις, λάθος τους.
Η Ν.Δ. πήρε το μάθημα με τις δεσμεύσεις και δεν το ξανακάνει το ίδιο λάθος. Λάθος που έκανε και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας βεβαίως.
Γ.Δ.
Να μπουν οι κάμερες
Να λοιπόν που η δικαίωση ήρθε με τον πιο άσχημο τρόπο. Για την ανάγκη να μπουν κάμερες στο χώρο του πάρκου Λιμνίου η αναφορά. Αφού βέβαια καταστράφηκαν από βάνδαλους διάφορα παιχνίδια και άλλα είδη. Ιδού λοιπόν η χωρίς λογική άρνηση κάποιων στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην μπουν κάμερες στο χώρο. Τώρα λοιπόν, αφού έγινε η ζημιά, θα πρέπει να κατάλαβαν ΟΛΟΙ ότι οι κάμερες είναι εργαλείο. Κανείς νομοταγής δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από αυτές. Άρα, γιατί η αντίδραση;
Να που θα πληρώσουμε ακριβά – σε χρήμα – την ανόητη άρνηση κάποιων «Δημοκρατών».
Γ.Δ.
Δεν μιλάμε πλέον για λογιότητα, αλλά για στοιχειώδη ευπρέπεια
Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες σ’ ένα κρεσέντο δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που ξεπερνούν κάθε όριο ευπρέπειας. Η οργισμένη απάντηση Τσίπρα στη δημοσιογράφο του Alpha, η στοχοποίηση δημοσιογράφων με χυδαίες εκφράσεις από τον Παύλο Πολάκη, οι λογοκριτικές παρεμβάσεις της Όλγας Γεροβασίλη, ξεπερνούν τη σφαίρα της πολιτικής και οδηγούν σε κατάργηση των αυτονόητων για τους στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής και πολιτικής συμβίωσης. Είναι μια λογική μίσους που πηγάζει από το θεμελιώδες «ή εμείς ή αυτοί». Και όλα αυτά σε βάρβαρη γλώσσα, ακατάληπτη και προκλητική. Χυδαία, κουτή και αγράμματη ή όπως την χαρακτήρισε κάποιος ‘’εκτσογλανισμένη’’. Ο Γάλλος πολιτικός στοχαστής και ιστορικός Tοκβίλ παραπονιόταν το 1850 για τους πολιτικούς της εποχής του, που δεν είχαν πια τη στόφα του μορφωμένου, λόγιου πολιτικού. Αν διάβαζε κανένα δελτίο τύπου, κάποια απάντηση σε πολιτική ερώτηση του 2016 ή παρακολουθούσε μια σύσκεψη πρωινή με λογογράφους, το πιθανότερο είναι να πάθαινε αποπληξία. Έφτασαν ακόμη και άνθρωποι που αντιπαθούσαν προσωπικά και πολιτικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τον ακούν με θαυμασμό και να τους λείπει, βλέποντας το χαώδες κενό με το σημερινό πολιτικό προσωπικό. Δεν είναι όμως πια το θέμα η λογιοσύνη, αλλά το ‘’ντιπ για ντιπ’’ ακαλλιέργητο, το χτυπητά αδιάβαστο πνεύμα που έχει πλήξει κάθε τομέα και τείνει να γίνει φυσιολογικό με τον μανδύα του άμεσου και όχι ξύλινου λόγου.
Χ.Δ.
Μια βιωματική συγγραφή ιστορικής σημασίας
Το βιβλίο του Αναστασίου Σουϊτάρη που παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες αποτελεί μια από τις πλέον ολοκληρωμένες συγγραφές για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού και συγκεκριμένα της πασίγνωστης ποικιλίας Μπασμά. Ένα προϊόν που πριν από κάποια χρόνια αποτελούσε ένα από τα κύρια εθνικά προϊόντα με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, δεν είχε τύχει της συστηματικής έρευνας, αλλά και της βιωματικής ματιάς ενός ανθρώπου που έζησε την όλη παραγωγική διεργασία. Αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά μέσα από τις προσωπικές μνήμες και παραδίδεται στην ιστορία και στην έρευνα ένα πολύτιμο εργαλείο. Την σπουδαιότητα του βιβλίου επισημαίνει με επιστολή της στον Ξανθιώτη με καταγωγή από την Χρύσα συγγραφέα η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας Ματούλα Σκαλτσά, υπεύθυνη για την μουσειολογική μελέτη του σχεδιαζόμενου μουσείου καπνού Ξάνθης. Συγχαίροντας τον κ. Σουιτάρη για την μεταφορά με κριτικό συναίσθημα των συνθηκών των ανθρώπων που μοχθούσαν γύρω από τον καπνό, αναφέρεται στο κενό που υπήρχε στην σχετική βιβλιογραφία, η οποία είτε δεν ήταν πλήρης και διεξοδική, είτε όταν ήταν συστηματική στερούνταν αναφορών στην τοπική ορολογία και τις τοπικές συνήθειες. Αυτό δημιουργούσε κενά στην κατανόηση των σταδίων καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας του καπνού, αλλά κυρίως των σχέσεών τους με τους ανθρώπους και την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, όπως η ίδια επισημαίνει, αρκετά πράγματα κατανοήθηκαν και έγιναν οι σχετικές αλλαγές στην τελική μορφή της μουσειολογικής μελέτης. Ένα απαραίτητο σύγγραμμα κυρίως για την νεώτερη γενιά, που μπορεί να γνωρίσει τις καταστάσεις, τις προσδοκίες, τα οράματα και τις διαψεύσεις ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Ας ευχηθούμε σύντομα να έχουμε και το μουσείο καπνού στην πόλη μας για να διηγείται ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τα αντικείμενα που θα εκτίθενται.
Χ.Δ.
Για το Κυνοκομείο Ξάνθης
Αυτή η ιστορία με το Κυνοκομείο της Ξάνθης έχει καταντήσει κωμικοτραγική. Έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια να κατασκευατεί μια υποδομή για τα αδέσποτα και τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια οι κατά καιρούς αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Θεοδωρίδης και Ταρενίδης μας έλεγαν ότι έχει παραχωρηθεί ο χώρος και ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη και το μόνο που απέμεινε ήταν ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Πέρασαν τόσα προγράμματα και πρόγραμμα για το Κυνοκομείο της Ξάνθης δεν βρέθηκε. Εδώ και 2 χρόνια από τότε που ανέλαβε ο σημερινός δήμαρχος μας είπε ότι μόλις ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης θα δημοπρατηθεί. Δύο χρόνια τώρα και δεν έχουν ολοκληρωθεί γιατί εκκρεμούν τεχνικά θέματα αρμοδιότητας της Τεχνικής υπηρεσίας όπως μας είπε ο νυν αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μποζ Ραμαδάν.
Ένα κυνοκομείο θα χτίσετε ρε παιδιά όχι το Μέγαρο!
Μ.Ξ.
Λεφτά στους δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώρια οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση προκειμένου να διαχειριστούν τα αδέσποτα ζώα των δήμων τους. Η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε προχθές από το ΥΠΑΑΤ και καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων (φορείς), με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη διατροφή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξη τους.
Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία για τους δήμους του νομού μας που όλο γκρινιάζουν ότι δεν έχουν λεφτά να υποβάλλουν την αίτηση τους και να πάρουν κάποιο κονδύλι. Απ ότι έμαθα ο δήμος Αβδήρων θα ζητήσει 20.000 ευρώ.
Ο Δήμος Ξάνθης πόσα;
Μ.Ξ.