Σχόλια 07/09/16

0
dimoskopisi-sep16
Η κυβέρνηση κλείνει τώρα και Επιμελητήρια, θεωρώντας ότι είναι αχρείαστες οι αναπτυξιακές προτάσεις που κάνουν. Η χώρα άλλωστε τα πάει τόσο καλά σ’ αυτόν τον τομέα!


Κατάργηση των ΕΒΕ
Αυτό κι αν ήταν έκπληξη μεγατόνων. Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης προβλέπει το εξής καταπληκτικό. Ποιο; Όλη η Περιφέρειά μας (όπως και οι υπόλοιπες βέβαια) να καταργήσουν τα υφιστάμενα Επιμελητήρια και αντ’ αυτών να δημιουργηθεί ένα!
Βέβαια το υπουργείο έχει έτοιμες τις δικαιολογίες που και βέβαια δεν ευσταθούν διότι άλλοι είναι οι σκοποί και οι στόχοι της μελετούμενης διάλυσης. Πρόθεση είναι η σταδιακή κατάλυση του Επιμελητηριακού θεσμού. Στην αρχή με τη συρρίκνωση και στη συνέχεια στην οριστική κατάργηση.
Βέβαια το θέμα αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι. Οι αντιδράσεις ήδη έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξάλλου, τα Επιμελητήρια θεσμικά θεωρούνται σύμβουλοι της Πολιτείας σε θέματα Ανάπτυξης και η λειτουργία τους δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο. Άρα αλλού κρύβεται η αλήθεια της κυβερνητικής προσπάθειας.
Γ.Δ.


Δημοσκόπηση
Σταθεροποιείται και παγιώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Στην πρόθεση ψήφου λοιπόν, η ΝΔ είναι μπροστά με 27,5% έναντι 17,5 του ΣΥΡΙΖΑ και 7,5 της ΧΑ, 5,5 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ και 3,5 της Ένωσης Κεντρώων.
Από κει κάτω υπάρχει το χάος και ο προβληματισμός. Παρόμοιο προβληματισμό όμως έχει και η κυβέρνηση η οποία διαπιστώνει πως σ’ ένα χρόνο μέσα που κυβερνάει, είναι πίσω σε όλους τους δείκτες της εν λόγω έρευνας, ακόμη και σ’ αυτόν της καταλληλότητας του Τσίπρα ως πρωθυπουργού, όπου επίσης υστερεί.
Γ.Δ.


Οι αριθμοί μιλούν
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, όπως ότι ο Μητσοτάκης προηγείται στη δημοφιλία του Τσίπρα, στην δε παράσταση νίκης η απόσταση είναι χαώδης, το 52,5% προεξοφλεί μια γαλάζια επικράτηση (έναντι 17,5%). Ακόμη πιο άσχημα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση ότι το 81% των πολιτών φοβάται ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ 9 στους 10 Έλληνες (85,5%) είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τέλος, το 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται αρνητικά για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
-Άρα, χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Οι αριθμοί μιλούν και λένε πολλά…
Γ.Δ.


Δεν έκανα τίποτε…
Το γνωστό κείμενο κατά του ολοκληρωτισμού του Γερμανού πάστορα Μάρτιν Νιμόλλερ, που πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, θυμίζουν οι εργαζόμενοι των καναλιών που κλείνουν σε λιγότερο από 3 μήνες, με μία δόση πικρίας και αυτοκριτικής. Είχε γράψει: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…
Συμπληρώνοντας οι εν δυνάμει άνεργοι δημοσιογράφοι συνάδελφοί μας: «Για σένα που νομίζεις ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ, ότι επειδή ακόμη δε χρειάστηκε να πας στο νοσοκομείο και να σε διώξουν γιατί δεν έχεις λεφτά.. Ότι επειδή ακόμη έχεις ένα πιάτο φαί, δε θα στο πάρουν. Ότι ακόμη δε σου πήραν το σπίτι σου για χρέη στο Δημόσιο, θα τη γλυτώσεις. Ότι επειδή το παιδί σου ακόμη είναι στο σχολείο, θα συνεχίσει. Ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου…»
-Αφιερωμένο και σε όλους αυτούς τους μικρόψυχους που ζουν γύρω μας, οι οποίοι επιχαίρουν όταν «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»…


Αύξηση χρεών
Μια οικονομία φαίνεται πως πάει καλά, είναι δυνατή, όταν οι επιχειρήσεις της αλλά και οι πολίτες εν γένει, πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Όταν όμως δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν χρήματα, τότε μοιραία οι υποχρεώσεις μένουν πίσω. Με μια λέξη, δεν πληρώνονται.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Κάθε μήνας που περνά αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών.
Μάλιστα τον Ιούλιο έφτασαν για έναν μόνον μήνα, τα 811 εκ. ευρώ. Τα οποία 811εκ προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα δις, καθιστώντας εφιαλτική την όλη ιστορία. Τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη χώρα.
Γ.Δ.


Το Προσφυγικό εν όψει
Θα έχετε παρατηρήσει ότι εδώ και λίγο καιρό, αυξάνεται ο αριθμός των Προσφύγων και Μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας είτε από τη θάλασσα στα νησιά, είτε οδικώς από τον Έβρο. Έτσι, το όλο Μεταναστευτικό σκηνικό που ζει η χώρα γίνεται πλέον επικίνδυνο με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων.
Το Προσφυγικό λοιπόν, θα πρέπει να ομολογηθεί, αλλάζει και πάλι τα δεδομένα εις βάρος της χώρας μας αλλά και των κατοίκων σε νησιά και αλλού. Από την άλλη η κυβέρνηση μη τηρώντας τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδράνεια και αδιαφορία της καιρό τώρα.
Ρευστό το όλο σκηνικό και επικίνδυνο όταν μάλιστα η κυβέρνηση υπέρ άλλων τυρβάζει…
Γ.Δ.


Η Ομάδα Ρομποτικής χρειάζεται έμπρακτη στήριξη – Είναι κεφάλαιο για την πόλη

Πέρσι η Ομάδα Ρομποτικής Α’ Λυκείου κέρδισε το Ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ. Μια τεράστια επιτυχία για τα παιδιά της Ομάδας το σχολείο τους, τους ανθρώπους που τους στήριξαν, την πόλη τους και την χώρα τους. Για τον λόγο αυτό βραβεύτηκαν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τιμήθηκαν από το δήμο, την περιφέρεια, μια πλειάδα συλλόγων και φορέων. Η Ομάδα έγινε διάσημη και όλοι συνωστίζονταν για να φωτογραφηθούν μαζί τους , ενώ πλήθος υποσχέσεις τους δόθηκαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά το έργο τους και την προσπάθειά τους. Και μετά τα φώτα έσβησαν… και όπως συμβαίνει συνήθως οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Κι όμως το έργο αυτής της Ομάδας συνεχίζεται και χρειάζεται υποστήριξη. Τον Νοέμβριο θα πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και χρειάζονται χρήματα για να μεταβούν εκεί. Τους παραχωρήθηκε ένας χώρος στο Αμοιρίδιο για να διδάσκουν και να προπονούνται όμως δεν έχουν εξοπλισμό. Αυτή η ομάδα είναι κεφάλαιο για την πόλη, για την περιφέρεια και το απέδειξε έμπρακτα. Πρέπει να στηριχθεί και έμπρακτα κι όχι με υποσχέσεις! Βάλτε το χέρι στην τσέπη κύριοι, τι περιμένετε! Όλοι εσείς που κόπτεστε για την προβολή της πόλης και της περιοχής μας. Αυτά τα παιδιά με τις επιτυχίες τους έχουν δημιουργήσει μια υπεραξία που πρέπει να την αξιοποιήσετε. Όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να στηρίξετε την προσπάθειά τους για να έχει συνέχεια!
Μ.Ξ.


Τα δύο πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης
Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την νοοτροπία των λειτουργών της. Είναι εξωφρενικό να διαπιστώνεις ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους που όχι απλά δεν σε εξυπηρετούν οχυρωμένοι πίσω από μια κακώς εννοούμενη ευθυνοφοβία αλλά με τον τρόπο τους επιχειρούν να απαξιώσουν τον ρόλο του τύπου και σε κάθε περίπτωση σου θέτουν εμπόδια ενώ η παροχή πληροφόρησης είναι μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Και για να μιλάμε συγκεκριμένα αυτή τη συμπεριφορά τη συναντήσαμε σε υπάλληλο στην Διεύθυνση Υδάτων της Καβάλας που επικοινωνήσαμε για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ. Και το καταδικάζουμε. Αντίθετα υπάρχουν και καλά παραδείγματα δημόσιων λειτουργών. Όπως ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της περιφέρειας ο κ. Πιτσινίγκος, ο οποίος παρότι έχει άδεια μας παρείχε πρόθυμα την πληροφόρηση που του ζητήσαμε. Και αυτό το επικροτούμε. Δεν θέτουμε ως μέτρο διαχωρισμού του «καλού» από τον «κακό» δημόσιο υπάλληλο με το αν θα ανταποκριθεί θετικά σε μας αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια στάση και μια συμπεριφορά που αξιολογείται και είτε αποδοκιμάζεται είτε επιδοκιμάζεται από το κοινωνικό σύνολο που είναι ο τελικός αποδέκτης της.
Μ.Ξ.


Η Παλιά Πόλη γιορτάζει αλλά επίσης κατοικείται
Μας ευχαρίστησαν κάποιοι αναγνώστες, κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, που τους θυμηθήκαμε και τους μνημονεύσαμε, ευχόμενοι καλή δύναμη όχι μόνο στα μέλη των Συλλόγων αλλά και σ’ αυτούς. Ένα δύσκολο δεκαήμερο με πολύ κόσμο, θόρυβο, δυνατές μουσικές που μπλέκονται από τους γύρω συλλόγους, την κνίσσα των ψησταριών να γεμίζει τον αέρα και τα σπίτια. Και θα πει κανείς, ότι αυτά θα έπρεπε να τα έχουν αποδεχθεί πλέον, μετά από 26 χρόνια, ότι μια βδομάδα είναι μόνο και θα περάσει. Κάπως έτσι απαντούν και αντιδρούν και οι περισσότεροι κάτοικοι που έχω ακούσει, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που ξεπερνούν την όποια ανοχή μπορεί να επιδείξει κάποιος. Σπασμένα μπουκάλια, εμετός, χτυπήματα σε πόρτες κυρίως από νεαρά σε ηλικία άτομα, που προφανώς δεν συνειδητοποιούν ότι η Παλιά Πόλη κατοικείται. Κάποιοι σύλλογοι που ξεφεύγουν από το ωράριο και παίζουν μουσική έως αργά. Αναγνωρίζουν όμως και τον σεβασμό κάποιων, που τοποθετούν χαρτόνια κάτω από τις ψησταριές για να μην λερώνουν με λίπη το πλακόστρωτο, τους υπαλλήλους του δήμου που μέχρι το πρωί έχουν κάνει τα σοκάκια αγνώριστα. Ο κύριος φόβος όμως παραμένει η περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα να επέμβει εντός της Π. Πόλης. Έχει συμβεί και παλιότερα με ηλικιωμένο κάτοικο, η ζωή του οποίου κινδύνευσε. Όπως μας είπε κυρία, μετέφερε τον γείτονά της με το δικό της όχημα, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη να χάσει την ζωή του κατά την διακομιδή. Το πλήθος των ψησταριών δημιουργεί επιπλέον φόβο για πιθανή πυρκαγιά και φαίνεται ότι όλα είναι αφημένα στην τύχη, μέχρις ότου έλθει η… ‘’κακή στιγμή’’. Το απευχόμαστε.
Χ.Δ.


Σαν την Ελλάδα δεν έχει
Έγινε σλόγκαν για την Χαλκιδική. Κάπως έτσι όμως σκέφτονται πολλοί για την χώρα μας αναφορικά με άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να έχουν πάει ασφαλώς, αφού είμαστε γνωστοί ότι εκφέρουμε άποψη χωρίς γνώση. Αυτό το πνεύμα της υπεροχής το έχουμε κάνει κυβέρνηση, με όλους να μας χρωστούν και να μας είναι υπόχρεοι. Έτσι και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» και «δηλώσεις που δεν βοηθούν» κι έγιναν «για λόγους εσωτερικούς» τα όσα είπε προχθές ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μπορεί ο κ. Μουζάλας να «κατακεραύνωνε» την πρόταση του Γερμανού Υπουργού για επανενεργοποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και επανέναρξη των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα των προσφύγων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται στη Γερμανία, λέγοντας ότι αυτά «τα πράγματα είναι ξεπερασμένα από την Ιστορία και από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», του ήρθε σφοντύλι ένα ‘’χτύπημα’’ από την Κομισιόν, η οποία πολύ φυσικά δήλωσε ότι η Συνθήκη ισχύει κανονικότατα μέχρι να συμφωνηθεί η αναθεώρησή της. Μέχρι τότε είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Γερμανίας να ξαναρχίσει τις επαναπροωθήσεις, εφόσον θεωρήσει ότι έκανε αρκετά υπομονή μαζί μας. Άλλο ένα σοκαριστικό παράδειγμα της έλλειψης σοβαρότητας που διέπει αυτήν την Κυβέρνηση. Θεωρούν ότι αν οι Ευρωπαίοι ανεχθούν για ένα διάστημα την κουτοπονηρίστικη πρακτική, αυτό θα έχει κατοχυρωθεί εσαεί ως τετελεσμένο. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς στην Ελλάδα η κουτοπονηριά όταν επαναλαμβάνεται γίνεται εύκολα καθεστώς και σχεδόν κανείς δεν έχει τα κότσια να την αμφισβητήσει. Έλα όμως που στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από την Ψωροκώσταινα.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …