Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβλήματα υδροδότησης για άλλη μια χρονιά στο Χαλέπι

Προβλήματα υδροδότησης για άλλη μια χρονιά στο Χαλέπι

0
xalepi

Για μία εβδομάδα δεν είχαν νερό οι κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού του δήμου Ξάνθης

Ενήμερος ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης, συνιστά να περιοριστεί η υπερκατανάλωση για το πότισμα των κήπων. Υπάρχει λύση, τονίζουν οι κάτοικοι και ζητούν τη συνδρομή του δήμου

Για άλλη μια χρονιά το απομακρυσμένο χωριό του νομού Ξάνθης, το Χαλέπι, που εντάσσεται διοικητικά στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης και βρίσκεται πολύ κοντά στο Παρανέστι, ταλαιπωρείται από προβλήματα υδροδότησης.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, οι κάτοικοι στα σπίτια τους έχουν ελάχιστο έως καθόλου νερό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προβαίνουν σε βασικές λειτουργίες εξυπηρέτησης ενός νοικοκυριού. Λόγω αυτής της κατάστασης, προβλήματα προκαλούνται και στο πότισμα των κήπων, αλλά και στη λειτουργία των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή.

Το πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε Αύγουστο-Σεπτέμβριο τα τελευταία 20 χρόνια προκύπτει γιατί το χωριό, όπως και άλλα του νομού μας, υδρεύεται από πηγές, στις οποίες σε περιόδους ξηρασίας, χαμηλώνει η στάθμη και το νερό δεν επαρκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν. Σε αυτό προστίθενται και οι κακοτεχνίες του δικτύου που μεταφέρει το νερό από τις πηγές, οι οποίες βρίσκονται περίπου 18 χλμ μακριά.

Το «Ε» συνομίλησε με κατοίκους που μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης υδροδότησης όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας βαρύτητα στην ανάγκη να βρεθεί μία λύση για να έχουν τουλάχιστον νερό στα σπίτια τους. Επέμειναν μάλιστα ότι υπάρχουν προτάσεις για να επιλυθεί το θέμα και ανέφεραν ότι με βάση έρευνα πανεπιστημιακών βρέθηκε νερό στα 600-700 μέτρα, στην περιοχή «Μύλος», όπου ο δήμος μπορεί να κάνει μία γεώτρηση και να φέρει νερό στα σπίτια.

Ενήμερος για το θέμα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού είναι ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι το πρόβλημα υπάρχει, αλλά επιτείνεται από την υπερκατανάλωση που γίνεται για το πότισμα των κήπων, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και υπάρχει το πρόβλημα της ξηρασίας. Πρόσθεσε ότι η γεώτρηση στο σημείο που εντόπισαν νερό οι πανεπιστημιακοί βρίσκεται στα 300 μέτρα βάθος και αυτό θα απαιτούσε την πραγματοποίηση ενός εξαιρετικά κοστοβόρου έργου. Μάλιστα, αντιπαρέβαλε την προσπάθεια που είχε κάνει ο δήμος πριν 3-4 χρόνια (με πόρους που είχαν περισσέψει από άλλο έργο στο δήμο Μύκης) να φτιάξει μία γεώτρηση δίπλα στο ποτάμι του Νέστου και στα 2 περίπου χλμ από το χωριό, όπου και το νερό βρισκόταν σε βάθος 36 μέτρων περίπου, αλλά οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και κατήγγειλαν το έργο. Τότε, με την επέμβαση της αστυνομίας είχαν σταματήσει οι εργασίες, καθότι δεν είχε εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια. Η δε κινητοποίηση από τους κατοίκους έγινε στη βάση της ακαταλληλότητας του νερού από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση και η «Ενωτική Πρωτοβουλία», προκειμένου να διευθετήσει το θέμα η δημοτική αρχή, ωστόσο δεν υπήρξαν κάποιες ενέργειες.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…