Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρεμιέρα των Γιορτών με τραγούδια και …παρατράγουδα

Πρεμιέρα των Γιορτών με τραγούδια και …παρατράγουδα

0
giortes-dionisos

7 σύλλογοι δεν συμμετέχουν στις Γιορτές Π. Πόλης. Αντίθετα 23 σύλλογοι ανοίγουν τα στέκια τους «βάζοντας πλάτη» στον θεσμό

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις – Τι λένε εκπρόσωποι των συλλόγων

Με …απώλεια 7 συλλόγων που δεν θα συμμετέχουν στις γιορτές Παλιάς Πόλης με την συγκεκριμένη δραστηριότητα του στεκιού με φαγητό, ποτό, μουσική ξεκινούν σήμερα οι γιορτές, ένας από τους δυο σπουδαιότερους θεσμούς της Ξάνθης και της περιφέρειάς μας, που καθιέρωσε ο αείμνηστος δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης πριν από 26 χρόνια! Κι είναι η πρώτη φορά μέσα σ’ αυτά τα χρόνια που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και στην διαμόρφωση αυτής της απόφασης των 7 συλλόγων αδιαμφισβήτητα έπαιξε ρόλο το θέμα που δημιουργήθηκε με την τοπική Εφορία, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους συλλόγους επικαλούνται άλλους λόγους και όχι τον αποκλεισμό τους επειδή δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζήτησε η Εφορία. Αντίθετα μ’ αυτούς κάποιοι άλλοι όχι μόνο τα προσκόμισαν αλλά έλαβαν και την απαλλαγή των 10.000 ευρώ επειδή ασκούν φιλανθρωπικό έργο.

7 σύλλογοι δεν συμμετέχουν – 23 ανοίγουν τα στέκια τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Κέντρο Πολιτισμού και μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πασχάλης Λύρατζης : 7 σύλλογοι δήλωσαν πως δεν θα συμμετέχουν ήτοι: «Διόνυσος, Ατίθασοι, Απαράδεκτοι, Οδρύσσες, Ξενιτεμένοι, Π.Σ. Δαφνώνα «Η Δήμητρα», Κάβειροι. Από τους υπολοίπους 23 θα συμμετέχουν κανονικά στα στέκια, 7 με άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου( εκθέσεις κ.ά) και 8 με πάγκους όπου θα πουλάνε διάφορα εδέσματα όπως συνηθίζουν. Να σημειώσουμε επίσης πως από τους 7 συλλόγους που δεν θα συμμετέχουν μόνο οι 4 δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν σ’ αυτή την απόφαση λόγω του φορολογικού ζητήματος με κύριο επιχείρημα αυτό που εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου των Καβείρων κ. Τσερπίσταλης: «Θέλουν να μας κάνουν επαγγελματίες ενώ ήμαστε εθελοντές». Οι υπόλοιποι 3 επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις – Τι λένε εκπρόσωποι των συλλόγων

Ζητούμενο παραμένει και θα φανεί στην πορεία πόσο θα επηρεάσει τις Γιορτές. Ωστόσο είναι ένα θέμα προβληματισμού για το πρόεδρο του Κέντρου κ. Π. Λύρατζη, ο οποίος και επιφυλάσσεται. Το γεγονός όμως ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία οι σύλλογοι συμμορφώθηκαν με τα νέα φορολογικά δεδομένα και συναίνεσαν να συνεχίσουν βάζοντας πλάτη στον θεσμό είναι η καλύτερη εγγύηση ότι οι Γιορτές δεν κινδυνεύουν παρότι θα υπάρξουν βέβαια κάποιες απώλειες: «Ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για τις εκδηλώσεις, έρχεται για το κέφι και το γλέντι των συλλόγων. Συμμετέχουν τόσα χρόνια και κάθε σύλλογος έχει αποκτήσει το δικό τους κοινό. Μ’ αυτό το σκεπτικά σίγουρα θα επηρεαστούν οι γιορτές αλλά δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει ο θεσμός», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγους Εβριτών κ. Απόστολος Πολυμένης. «Τηρούμε όλα αυτά που μα ζητάει η Εφορία. Είμαστε αυτοί που πριν τρία χρόνια προτείναμε να βγάλουμε όλοι ΑΦΜ. Προσαρμοζόμαστε σε οτιδήποτε καινούργιο. Ο φόρος είναι πρόβλημα και πιθανόν να μας φέρει δυσκολίες στην λειτουργία μας ωστόσο συνεχίζουμε γιατί ο σκοπό μας είναι να προάγουμε τον πολιτισμό και δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε σουβλακιάδα αλλά ότι ειδικά ο σύλλογός μας προβάλλει την μικρασιάτικη γαστρονομία καθώς προσφέρει πολλά παραδοσιακά εδέσματα της Μικράς Ασίας», αναφέρει ο πρόεδρος των Μικρασιατών κ. Ανδρέας Ευφραιμίδης. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι σύλλογοι εγκαταλείπουν. Εμείς συνεχίζουμε αφού έχουμε περάσει με επιτυχία όλη την διαδικασία και έχουμε πάρει την

απαλλαγή των 10.000 ευρώ. Κάποιοι σύλλογοι δεν κατεβαίνουν και ίσως έτσι κινδυνεύει να χαθεί αυτό το παρεϊστικο που έδινε το ιδιαίτερο χρώμα στις γιορτές Π. Πόλης. Ας ελπίσουμε να κατεβούν του χρόνου», επισημαίνει ο πρόεδρος των Κατασκηνωτών Ανέστης Κουτσούδης. Λόγους άσχετους με το φορολογικό επικαλείται ο κ. Σωτήρης Γούναρης από τον Διόνυσο, έναν μεγάλο σύλλογο που όμως φέτος δεν συμμετέχει, επειδή: «Δεν έχουμε ένα ικανό αριθμό εθελοντών. Οι περισσότεροι επικαλούνται προσωπικά ζητήματα και δουλειές που δεν τους επιτρέπουν να βοηθήσουν». Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή για τους 7 συλλόγους ίσως τους στερήσει την δυνατότητα να συμμετέχουν και στο Καρναβάλι γιατί δεν θα έχουν έσοδα για τις στολές τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που τουλάχιστον 3 σύλλογοι απ’ αυτούς που αρχικά είχαν αποφασίσει να μην συμμετέχουν τελικά δεν το έκαναν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…