Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Οι Μανδρινοί αποκτούν και πάλι Πολιτιστικό Σύλλογο

Οι Μανδρινοί αποκτούν και πάλι Πολιτιστικό Σύλλογο

0
mandra-sxoleio

«Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας 2016» με νέους ανθρώπους, μεράκι και διάθεση για όμορφες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Ο δήμος Αβδήρων παραχώρησε το τριθέσιο εγκαταλελειμμένο δημοτικό σχολείο και οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη αρχίσει

Η Ξάνθη έχει την ευλογία να κατοικείται εδώ και δεκαετίες από γηγενείς αλλά και προσφυγικούς πληθυσμούς, κάθε ένας από τους οποίους κουβαλά μαζί του τις δικές του παραδόσεις, τα έθιμα και την ιστορία του. Ένας από τους προσφυγικούς οικισμούς της περιοχής είναι αυτός της Μάνδρας στα νότια της Ξάνθης. Υπάγεται στον δήμο Αβδήρων, και κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από το χωριό Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Στα παλιά τσιφλίκια των Αβδήρων χτίστηκαν επίσης οι προσφυγικοί οικισμοί του Μυρωδάτου, της Πεζούλας, της Γκιώνας και της Ν. Κεσσάνης. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή οι κάτοικοι του Σέρντιβαν περιπλανήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στην Ξάνθη. Αρχικά, και για ένα περίπου χρόνο, έμειναν στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ στις αρχές του 1924 εγκαταστάθηκαν οριστικά πια στον νέο οικισμό της Μάνδρας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής της Μάνδρας είναι τα σπάνια κειμήλια, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα και άλλα είδη μεγάλης αξίας, που με πίστη μετέφεραν οι κάτοικοι την ημέρα του ξεριζωμού τους.

Ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με ιστορία ‘’ξαναγεννιέται’’

Οι κάτοικοι της Μάνδρας διατήρησαν τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους μέσα από τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάνδρας. Ένας σύλλογος που με το πέρασμα του χρόνου ατόνησε, καθώς πολλοί Μανδρινοί έφυγαν από το χωριό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Γύρω στο 1997 τον σύλλογο ανέλαβαν οι γυναίκες του χωριού, μετονομάζοντάς τον σε Σύλλογο Γυναικών Μάνδρας. Οι νεώτεροι σε ηλικία κάτοικοι με καταγωγή από την Μάνδρα θέλησαν να αναβιώσουν τον παλιό σύλλογο με νέες εκδηλώσεις και δράσεις. Ο Σύλλογος Γυναικών θέλησε να συνεχίσει την δική του αυτόνομη πορεία και έτσι αποφασίστηκε να ιδρυθεί εκ νέου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας 2016». Οι νομικές διαδικασίες έχουν ήδη προχωρήσει και είναι θέμα ημερών να αρχίσει και τυπικά να λειτουργεί ο Σύλλογος. Στην προσπάθεια συνέδραμαν πολλοί παλιοί κάτοικοι της Μάνδρας που ζουν πλέον στην Θεσσαλονίκη, την Γερμανία και αλλού. Ήδη ο Σύλλογος μετρά περισσότερα από 170 μέλη, έχοντας την συνδρομή του διευθυντή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, Πασχάλη Ξανθόπουλου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από εκεί.

Βάση δεδομένων για το Σέρντιβαν και την Μάνδρα

Είναι γνωστή άλλωστε η προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν από τον Σύλλογο να καταγραφούν οι μνήμες και παραδόσεις των κατοίκων, κάτι που αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Σέρντιβαν», ενώ ο κ. Ξανθόπουλος είχε πριν από δύο χρόνια την επιμέλεια μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού για την διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης. Το εργαστήριο για την δημιουργία βάσης δεδομένων «Σέρντιβαν – Μάνδρα», είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εφαρμογή για την εισαγωγή των δεδομένων του βιβλίου «ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ» στο διαδίκτυο. Το υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο αλλά και το υπόλοιπο που βρίσκεται στο αρχείο και στις συλλογές των κατοίκων δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος να ενημερωθούν για την ιστορία του τόπου. Παράλληλα, μέρος του φωτογραφικού υλικού έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ οι συνεντεύξεις που έγιναν κατά την περίοδο 1995 έχουν ψηφιοποιηθεί σε CD ROM 8 ωρών και 20 λεπτών.

Το Σάββατο συνεχίζονται οι εργασίες στο παλιό δημοτικό σχολείο

Έχοντας ως εφαλτήριο αυτή την ζωντανή παράδοση, τα μέλη του Συλλόγου έχουν ξεκινήσει ήδη τις προσπάθειες με την αρωγή του δήμου Αβδήρων, ο οποίος εκχώρησε το παλιό τριθέσιο δημοτικό σχολείο για την εγκατάσταση του Συλλόγου. Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Κική Τσαπατώλη, το σχολείο δεν λειτουργεί από το 2009, οπότε ήταν μια ευκαιρία τόσο για τον Σύλλογο όσο και για τον δήμο να συντηρηθεί και να πάρει ζωή ο χώρος. Η κα Τσαπατώλη τόνισε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια έχουν πολύ μεράκι και ζήλο για μια ενεργή παρουσία του Συλλόγου, θέλοντας να επανέλθουν δυναμικά στις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν στο παρελθόν, όπως τα Δημοκρίτεια, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, αλλά και το Καρναβάλι της Ξάνθης, αφού τα περισσότερα μέλη συμμετέχουν σ’ αυτό με άλλους συλλόγους. Ο κ. Γιώργος Αποστολίδης, απηύθυνε μέσω του «Ε» έκκληση σε όλους του φίλους της Μάνδρας να συμμετέχουν στον υπό ίδρυση σύλλογο και κάλεσε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει στο παλιό δημοτικό, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 10:00, όπου θα γίνουν εργασίες καθαριότητας του χώρου. Οι πρώτες προσπάθειες γίνονται μέσα από προσωπική εργασία όλων των μελών, με κάποιους επιχειρηματίες να έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήματα από τις πρώτες εγγραφές μελών για τα πρώτα λειτουργικά έξοδα. Οι ίδιοι υπόσχονται πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Εμείς από την πλευρά μας να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο νέο έργο που ξεκινούν για την ανάδειξη της πολιτιστικής παρακαταθήκης του οικισμού τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ταινία «Stratis» από τον Άη Στράτη στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Ένας κινηματογραφικός διάλογος με την ιστορία της εξορίας Η μικρού μήκους ταινία Stratis, …