Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο Μεγάλος Διχασμός για τις βραβεύσεις του Δήμου

Ο Μεγάλος Διχασμός για τις βραβεύσεις του Δήμου

0
xinidis apoxorisi

Αποχώρησαν οι παρατάξεις Ξυνίδη – Μπένη. Καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου η παράταξη Καμαρίδη. Βραβεύονται οι: Α. Κοντογιαννίδης, Ε. Κουράκος, Κ. Σεργκενλίδης, Α. Αντωνιάδης

Αρνητικό κλίμα από τις διαρροές – Σε ρόλο υπερασπιστή του δημάρχου ο Κολλάρος: «Εδώ υπάρχει ένας πόλεμος… να ρίξουμε έναν δήμαρχο»! – Προκλήθηκε ένταση

Διχασμένο εμφανίστηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε στις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την πρόταση του δημάρχου για τα πρόσωπα που θα τιμήσει δήμος στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης, σύμφωνα με τον θεσμό που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Μόνο που φέτος εξαιτίας κάποιων λανθασμένων χειρισμών και διαρροών στον Τύπο των λεχθέντων στις δύο συναντήσεις του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου με τους αρχηγούς των παρατάξεων ώστε να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση ως προς τα τιμώμενα πρόσωπα δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα -   που από την αντιπολίτευση πλην του κ. Κολλάρου, χρεώθηκε στην δημοτική αρχή. Ο θεσμός αυτός δίχασε το δημοτικό συμβούλιο και ακούστηκαν λόγια που τον εκφυλίζουν αντί να τον ισχυροποιούν και να του προσδίδουν το κύρος που του αρμόζει.

Βραβεύονται οι: Αναστάσιος Κοντογιαννίδης, Ευάγγελος Κουράκος, , Κρυωνάς Σεργκενλίδης, Αντώνιος Αντωνιάδης

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος πρόκειται για άτομα που έχουν ξεχωρίσει για την ανιδιοτελή προσφορά τους όπως ο κ. Κοντογιαννίδης που επί 13 χρόνια παραχωρεί τον μισθό του βοηθώντας απόρους στην Σταυρούπολη και ο Κ. Κουράκος και η οικογένειά του που από το 2003 αγόρασαν και πρόσφεραν 2.300 βιβλία στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, και ο κ. Σεργκενλίδη για την 25ετή ανιδιοτελή προσφορά του στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και στο Κέντρο Πολιτισμού. Επίσης αναφερόμενος στον κ. Αντωνιάδη είπε πως αποτελεί είναι αθλητικό πρότυπο και πρότυπο ήθους όπως επίσης και ότι ενσάρκωσε το όνειρο πολλών γενεών και δόξασε την πόλη μας με τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο. Ζήτησε την έγκριση και την αποδοχή και ως είδος τιμητικής διάκρισης το μετάλλιο της πόλης.

Ωστόσο η απόφαση για τα τιμώμενα πρόσωπα δεν ήταν ομόφωνη αλλά κατά πλειοψηφία και σημαδεύτηκε με την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, της «Κοινωνίας Δημοτών» και της παράταξης «Συμμετέχω» του Δημήτρη Μπένη ενώ καταψήφισε η παράταξη «Νέα Εποχή Ξάνθη – Σταυρούπολη» του Ιπποκράτη Καμαρίδη. Ενέκριναν την πρόταση του δημάρχου οι παρατάξεις του Νίκου Ανταμπούφη και του Γιώργου Κολλάρου εκφράζοντας ωστόσο τις παρατηρήσεις τους και τις αντιρρήσεις τους για τον χειρισμό του θέματος. Να σημειώσουμε πως η παράταξη του Σωτήρη Τσιακίρολγου απουσίαζε.

Αποχωρήσεις και εντάσεις σημάδεψαν την συζήτηση για τις βραβεύσεις

benis-apoxorisiΣτην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ξυνίδης ανέφερε πως με όσα προηγήθηκαν ο θεσμός τραυματίστηκε και πως από τη στιγμή που δημιουργήθηκε αντίλογος θα ήταν καλό φέτος να μην δοθούν βραβεία. Ωστόσο είπε πως αν επιμείνει η δημοτική αρχή η «Κοινωνία Δημοτών» θα αποχωρήσει για να επιτευχθεί ομοφωνία. Ο κ. Μπένης ανέφερε πως ενοχλήθηκε από την δημοσίευση ονομάτων και των συζητήσεων στις συναντήσεις των αρχηγών των παρατάξεων με τον δήμαρχο. Είπε επίσης πως τα προτεινόμενα άτομα δεν είναι γνωστά στους πιο πολλούς δημοτικούς συμβούλους και δεν μπορούν να έχουν άποψη. Πρότεινε δε να μην είναι δεσμευτική η βράβευση τριών ατόμων αλλά και ενός και κανενός αν δεν πληροί τα κριτήρια της βράβευσης. Για τους λόγους αυτούς εξήγησε η παράταξη «Συμμετέχω» δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία. Ο κ. Καμαρίδης δήλωσε πως υπάρχει διάσταση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της παράταξης του στο πως αντιλαμβάνονται την έννοια της προσφοράς και πως με όλα αυτά που προηγήθηκαν κατέληξε ο ίδιο και η παράταξή του στο συμπέρασμα πως ο θεσμός έχει μεταλλαχθεί και πως χρησιμοποιείται από την δημοτική αρχή για δημόσιες σχέσεις.

Ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε πως θα ψηφίσει την πρόταση ωστόσο έκανε μια σειρά παρατηρήσεων με την υπογράμμιση ότι «το μέτρο χάθηκε». Σημείωσε πως είναι ανάγκη να τεθούν κριτήρια στην διαδικασία και πως ο ίδιος ένιωσε αμηχανία και στενοχώρια για τις διαρροές. Είπε δε πως ο ίδιος δεν πληροφορήθηκε για την διαφορετική πρόταση (εννοώντας προφανώς – σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο – την πρόταση Ξυνίδη για βράβευση του πρώην Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη που δεν έγινε τελικά αποδεκτή).

Ο κ. Κολλάρος δήλωσε βαθιά προσβεβλημένος από την διαδικασία και αιτιολόγηση όλα αυτά που προηγήθηκαν έγιναν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ρίξει τον δήμαρχο: «Εδώ υπάρχει ένας πόλεμος να ρίξουμε έναν δήμαρχο» επιρρίπτοντας ευθύνες για την διαρροή από την αντιπολίτευση. Η φράση καθώς και οι αιχμές προκάλεσαν αρχικά γέλια και στην συνέχεια ένταση με τον κ. Ξυνίδη να του φωνάζει: «Ζήσε την δόξα του δημοτικού ραδιοφώνου εσύ…» και πως: «Είσαι αστείος που σχολιάζεις συνέχεια την αντιπολίτευση», «Η αλήθεια πονάει…», συνέχισε ο κ. Κολάρος και ζήτησε να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό. Η στιχομυθία διακόπηκε από τον δήμαρχο ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για όσα λέγονται και για τις διενέξεις που έχουν δημιουργηθεί για ένα ζήτημα που έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει το δημοτικό συμβούλιο και με τον κ. Καμαρίδη να λέει πως «Η υποκρισία έχει περισσέψει σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…