Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Κοσμοσυρροή στην έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Κοσμοσυρροή στην έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

0
steki giortes16

Πλημμύρισαν από μουσικές, μυρωδιές και επισκέπτες για άλλη μια χρονιά τα σοκάκια της Ξάνθης

«Οι Ξανθιώτες συσπειρώνονται στα δύσκολα και στα όμορφα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης, στέλνοντας μήνυμα για την δυναμική του θεσμού

Με τους Ξανθιώτες αλλά και πολλούς επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό γέμισαν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και η πλατεία Μητροπόλεως κατά την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Στην τελετή της επίσημης έναρξης του θεσμού για 26η χρονιά το παρών έδωσαν επίσης: ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα Αντώνης Μανδρίτης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Σμόλιαν της Βουλγαρίας Αντριάν Πέτροβ, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, Δήμαρχοι της Ξάνθης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Όλοι εδώ στην μεγάλη γιορτή του μεγαλύτερου παραδοσιακού οικισμού»

dimarxos-giortes16Χωρίς την περσινή φαντασμαγορία και τα πυροτεχνήματα, η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον καθιερωμένο τρόπο το βράδυ του Σαββάτου με την συναυλία των Άγγελου και Στέλιου Διονυσίου. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος κήρυξε την επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Μετά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών και την μη συμμετοχή κάποιων συλλόγων στις Γιορτές, ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, δεν θα μπορούσε να μην έχει έστω και έμμεσα αναφορά στον σάλο που δημιουργήθηκε. Όπως τόνισε στην ομιλία του: «Είμαστε όλοι εδώ στη μεγάλη γιορτή του μεγαλύτερου παραδοσιακού οικισμού. Στην παλιά μας Πόλη, στην Ξάνθη μας. Είμαστε όλοι εδώ: Σύλλογοι, φορείς, δίκτυα, Ξανθιώτες και επισκέπτες για να θαυμάσουμε και να γνωρίσουμε, μέσα από όλες τις πτυχές του πολιτισμού, της παράδοσης και της ψυχαγωγίας, έναν από τους πλέον ανεκτίμητους θησαυρούς μας, την Παλιά Ξάνθη». Ο κ. Δημαρχόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των Γιορτών, τους χιλιάδες εθελοντές και όλους τους εργαζόμενους τόσο στο Κέντρο Πολιτισμού όσο και στο δήμο Ξάνθης, που δίνουν τον εαυτό τους για την μεγάλη επιτυχία που σημειώνεται. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξάνθης, οι άνθρωποι της Ξάνθης ξέρουν να συσπειρώνονται και να συνεργάζονται στα δύσκολα και στα όμορφα, γιατί η αγάπη τους ξεπερνά κάθε εμπόδιο και ενώνει, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την ενότητα των φορέων αλλά και την μεγάλη δυναμική του θεσμού, που πηγάζει απευθείας από την τοπική κοινωνία.

Αγαπημένα τραγούδια του Στράτου Διονυσίου από τους γιους του

dionysiou-afoiΤο φετινό πρόγραμμα των συναυλιών της κεντρικής σκηνής έχει έναν περισσότερο λαϊκό χαρακτήρα, κάτι που φάνηκε και από την πρώτη συναυλία με τους αδελφούς Διονυσίου. Ο Άγγελος και ο Στέλιος Διονυσίου ερμήνευσαν με αυθεντικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια του πατέρα τους, με όλο τον κόσμο στην πλατεία Μητροπόλεως να τραγουδά μαζί τους παλιές επιτυχίες, αποδεικνύοντας ότι το καλό λαϊκό τραγούδι έχει διάρκεια. Μέσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δυόμιση ωρών, που φάνηκε λίγο για να χωρέσει τόσα τραγούδια που ξεχώρισαν και τραγουδιούνται ακόμη, έδωσαν στον κόσμο μια μοναδική ευκαιρία να θυμηθεί, να τραγουδήσει και να ψυχαγωγηθεί.

Λίγες οι απουσίες, αμείωτο κέφι και ‘’ουρές’’ κόσμου στους Συλλόγους που άνοιξαν

kaveiroi-kleistaΕκτός από τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία Μητροπόλεως, το αδιαχώρητο γινόταν σε όλα τα στέκια των Συλλόγων σε κάθε γωνιά της Παλιάς Πόλης. Το θέμα των προηγούμενων ημερών για την συμμετοχή ή όχι των Συλλόγων στις Γιορτές, μετά την υποχρέωσή τους για έκδοση αποδείξεων, έληξε την πρώτη βραδιά με τις απουσίες να είναι ευτυχώς λίγες, ενώ κάποιοι σύλλογοι ξεκίνησαν από την δεύτερη μέρα. Από τους συνολικά 29 συλλόγους που διαθέτουν στέκι, δεν συμμετείχαν στις Γιορτές οι 6, μαζί με αυτόν του Δαφνώνα που είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα συμμετέχει. Σε όσους, επισκέπτες κυρίως, δεν γνώρισαν τι είχε διαμειφθεί το προηγούμενο διάστημα, προκάλεσε εντύπωση το πανό που ανάρτησαν στο στέκι τους, κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο, οι «Κάβειροι», στο οποίο δηλώνουν τον λόγο μη συμμετοχής τους. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει: «Το στέκι μας θα είναι κλειστό. Είμαστε Πολιτιστικός Σύλλογος και όχι επιχείρηση. Μη σκοτώνετε τον εθελοντισμό». Συνολικά, οι φορείς που συμμετέχουν στις Γιορτές, είτε με στέκια, είτε με πάγκους, είτε με ενημερωτικά περίπτερα, ανέρχονται σε περίπου 40.

Με θέρμη, κέφι και πολύ πάθος και φέτος τα μέλη των Συλλόγων

Όσοι επέλεξαν να συμμετέχουν για ακόμη μια χρονιά στις Γιορτές συνεχίζουν με την ίδια θέρμη, το ίδιο κέφι και πάθος, που τους χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια, ο κάθε Σύλλογος με τον δικό του χαρακτήρα και το δικό του πρόσωπο. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται ότι έχουν πεισμώσει για την επιτυχία των δράσεών τους και του θεσμού συνολικά, θέλοντας να γράψουν και φέτος ιστορία. Καρβουνοκαπνισμένοι ψήστες, νέοι και νέες που τρέχουν να σερβίρουν και να εξυπηρετήσουν, κυρίες που ετοιμάζουν τα πιάτα, μουσικοί και dj, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και παρασύρουν στο κέφι και την τρέλα τους όποιον περάσει μπροστά από το στέκι τους. Όλη αυτή την εβδομάδα η καρδιά της Ξάνθης και της διασκέδασης χτυπά στην Παλιά Πόλη και μας καλεί όλους να γίνουμε κομμάτι της.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…