Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Φτωχότερος» ο αθλητικός και επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης από την απώλεια του Ν. Σαρρή

«Φτωχότερος» ο αθλητικός και επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης από την απώλεια του Ν. Σαρρή

0
sarris-tora

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 90 ετών ο γνωστός αλλαντοποιός και αθλητικός παράγοντας – Σήμερα στις 11:00 η κηδεία του στον Ι.Ν. Θεού Σοφίας

«Φτωχότερη» είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης η αθλητική και όχι μόνο κοινωνία της Ξάνθης, καθώς «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών για το στερνό ταξίδι ο γνωστός Ξανθιώτης επιχειρηματίας και αθλητικός παράγοντας Νίκος Σαρρής.

Ο αποβιώσας, εν ζωή υπήρξε δραστήριος επιχειρηματίας στον τομέα της αλλαντοποιίας διατηρώντας βιοτεχνία αλλαντικών που παρήγαγε μεταξύ άλλων λουκάνικα, παστουρμάδες και άλλα εκλεκτά εδέσματα, ενώ για περισσότερα από 50 χρόνια το κατάστημα αλλαντικών «Σαρρής» στην κεντρική πλατεία (σημερινή ¨Πιάτσα¨) άφησε το δικό του στίγμα αποτελώντας σημείο αναφορά στον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης.

Τα ξακουστά για την εποχή αλλαντικά «Σαρρής» ξεκίνησαν από τον πρεσβύτερο Σαρρή, πατέρα του αποβιώσαντα, που λειτούργησε τη βιοτεχνία στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία για την αλλαντοποιεία Σαρρή, από μαρτυρίες που συλλέξαμε από τους κ.κ. Μάριο Κουτσουρίδη (εστιατόρια ¨Ξάνθεια¨, ¨Κληματαριά¨) και Τέλη Μπογιατζόπουλο (Τυροκομικά – Αλλαντικά ¨Τέλης¨), στην τότε κεντρική πλατεία που είχε εντελώς διαφορετική εικόνα απο τη σημερινή, λειτουργούσε το εστιατόριο ¨Πανθρακικό¨ (ιδιοκτησίας Κουμαρέλα), ενώ μετά και τις αλλαγές και ανεγέρσεις των εκεί κτισμάτων, κάπου στα τέλη της δεκαετίας 1960 (το 1968) τα αλλαντικά «Σαρρής» ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, υπό τον Νίκο Σαρρή. Το 1985 η ιδιοκτησία της επιχείρησης πέρασε στους υιούς Σαρρή (Γιώργος και Βαγγέλης) με συνέταιρο τον κ. Τέλη Μπογιατζόπουλο, ενώ το κατάστημα έπαψε τη λειτουργία του το 1993 κι έκτοτε λειτούργησε ως καφετέρια «Καλλιρρόη» αρχικά και εδώ και μερικά χρόνια ως «καφέ-ταχυφαγείο ¨Πιάτσᨻ.

Επίσης ο Νίκος Σαρρής συνεργάστηκε με διάφορους τρόπους και με άλλους Ξανθιώτες επιχειρηματίες, βοηθώντας τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική αγορά, ενώ μεταξύ άλλων στήριξε με τη συνδρομή του και την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» στα πρώτα της βήματα αλλά και στη συνέχεια, στην 40ετή πορεία και παρουσία της στην Ξάνθη.

Άφησε τη δική του παρακαταθήκη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ξάνθης

Πέρα από το επιχειρηματικό του «δαιμόνιο», ο εκλιπών έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το οποίο βοήθησε ανιδιοτελώς επί σειρά ετών. Ο ίδιος εξάλλου διετέλεσε πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης (Α.Ο.Ξ.) την τριετία 1973-1975, ενώ ακόμη μεγαλύτερη προσφορά είχε κατά την ενασχόληση του στην ΕΠΣ Ξάνθης όπου άφησε σημαντικό έργο και τη δική του παρακαταθήκη.

Το διάστημα 1983-1987 υπήρξε για πρώτη φορά πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης (2ος κατά σειρά διαδεχόμενος τον Δραγκιώτη Θεοδόσιο) αλλά και μετέπειτα προσέφερε από άλλες θέσεις, ως ταμίας, γραμματέας κ.α. Το 1990 ο Νίκος Σαρρής επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης και κατά την τότε θητεία του με επικεφαλής τον ίδιο η Ένωση προχώρησε σε μία πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση, με την αγορά των γραφείων όπου στεγάζεται έως και σήμερα (Θερμοπυλών 2, 4ος όροφος). Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διαπραγματεύσεις και επαγγελματικούς χειρισμούς η αγορά των γραφείων (195τ.μ.) έγινε σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή για εκείνη την εποχή (αρχές δεκαετίας 1990), ενώ εγκαινιάστηκαν από τον ίδιο στις 29 Σεπτεμβρίου 1991.

Γ. Γκιρτζίκης: «Άνθρωποι σαν τον ¨Μπαρμπα-Νίκο¨ κοσμούσαν το χώρο του ποδοσφαίρου»

Για την απώλεια του Νίκου Σαρρή μίλησε στο «Ε» ο Ξανθιώτης ποδοσφαιρικός παράγοντας και μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος υπήρξε φίλος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης με τον αποβιώσαντα, αλλά και μέλη του ίδιου ΔΣ στη θητεία τους στην ΕΠΣ Ξάνθης.

Ο κ. Γκιρτζίκης συγκινημένος από την απώλεια του στενού του φίλου δήλωσε: «Ο Μπαρμπα-Νίκος, πέρα από καλός φίλος και στενός συνεργάτης, ήταν ένας καλός άνθρωπος, καλός οικογενειάρχης και καλός επιχειρηματίας που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους Ξανθιώτες. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΣ Ξάνθης και είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της ευρύτερης περιοχής. Κατά την κοινή μας θητεία το 1991, εκείνος ως πρόεδρος κι εγώ από τη θέση του αντιπροέδρου, έγιναν ιδιόκτητα τα γραφεία στο χώρο όπου παραμένουν έως σήμερα». Ο κ. Γκιρτζίκης, ο οποίος θα ταξιδέψει εκτάκτως σήμερα το πρωί από την Αθήνα στην Ξάνθη για να παρευρεθεί στο «στερνό αντίο» εξέφρασε τα θερμότερα συλλυπητήρια αναφέροντας τέλος πως: «Άνθρωποι σαν τον «Μπαρμπα-Νίκο» τον Σαρρή κοσμούσαν το χώρο του ποδοσφαίρου, όσο περνούν τα χρόνια δεν βλέπουμε πλέον πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Δυστυχώς σήμερα κάποιοι είναι ¨ευκαιριακοί¨ στην ενασχόληση τους με αυτό, ενώ ο εκλιπών είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο ποδόσφαιρο».

Γ. Πανίδης: «Η θητεία του Νίκου Σαρρή στην ΕΠΣ Ξάνθης έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»

Για την απώλεια του πρώην προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης μίλησε στο «Ε» και ο νυν πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Πανίδης, ο οποίος δήλωσε: «Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε από τους οικείους του, για την απώλεια του επί σειρά ετών πρώην προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Νίκου Σαρρή. Όπως μας ενημέρωσαν εξάλλου, ο εκλιπών είχε ζητήσει να ενημερωθεί η ΕΠΣ Ξάνθης όταν συμβεί το μοιραίο. Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΠΣ εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Σαρρή, ο οποίος παρέμενε έως πρότινος επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης. Η θητεία και παρουσία του εξάλλου στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής έπαιξε κομβικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία και σταδιακή εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πανίδης, σύσσωμο το ΔΣ της ΕΠΣ θα παρευρεθεί σήμερα στο «στερνό αντίο» του εκλιπόντος, ενώ αποφασίστηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους τοπικούς αγώνες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου εις μνήμην του Νίκου Σαρρή.

* Η διεύθυνση και το προσωπικό του «ΕΜΠΡΟΣ» εύχονται «Καλό Παράδεισο» στο Νίκο Σαρρή και εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος, ευχόμενοι καλό κουράγιο.

* * Η κηδεία του Νίκου Σαρρή θα γίνει σήμερα Τετάρτη (21/09) στις 11:00 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Ανέβηκε στην 3η θέση μετά την νίκη στο Αμοιρίδειο επί της Αρετσούς

Στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής Μία αγωνιστική πριν το τέλος και ο Λεύκιππος με την εύκολ…