Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Απορρίπτουν το κρατικό «καπέλωμα» οι περιφερειάρχες

Απορρίπτουν το κρατικό «καπέλωμα» οι περιφερειάρχες

0
agorastos kostas

«Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις απέτυχαν και πάνε να τις εγκαταστήσουν μέσα στην αιρετή Περιφέρεια», σχολιάζει στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός

Υπογραμμίζει την αντισυνταγματικότητα, αλλά και την αντιδημοκρατικότητα της νομοθετικής πρότασης για την τοποθέτηση διοικητικών γραμματέων στην Τ.Α.

Κάθετα αντίθετοι και «ετοιμοπόλεμοι» είναι και οι περιφερειάρχες της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση, μετά την κατάθεση της νομοθετικής πρότασης για την ανάληψη καθηκόντων από διοριζόμενους διοικητικούς γραμματείς εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μαζί με την ΚΕΔΕ που διαφωνεί σφόδρα με την επίμαχη πρότασης, τις αντιρρήσεις της με οξύ τόνο εξέφρασε και η Ένωση Περιφερειών, που εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης στη διαχείριση των θεμάτων της Περιφέρειας.

Κ. Αγοραστός: «Βάζουν το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνηση μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

«Αντί να καταργήσουν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως είχαν πει, θέλουν να εγκαταστήσουν Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέσα στις αιρετές Περιφέρειες. Αυτό που προτείνουν είναι αδιανόητο!», σημείωσε με δηλώσεις του στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για ξεκάθαρη αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και αντιδημοκρατική πρόταση, που «επιχειρεί να εγκαταστήσει το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης εντός της αιρετής Περιφέρειας. «Πώς είναι δυνατόν να επιτρέψουμε αυτή την παρέμβαση της νομικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Περιφερειών;», αναρωτιέται ο κ. Αγοραστός, σχολιάζοντας καυστικά ότι: «αν είναι έτσι να διορίζουμε κι εμείς τους Γενικούς Γραμματείς της κυβέρνησης!». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο θεσμός της Περιφέρειας είναι αυτός που στέφθηκε με επιτυχία. «Διαχειριστήκαμε το ΕΣΠΑ και είχαμε μεγάλα ποσοστά απορροφητικότητας, ολοκληρώσαμε ημιτελή έργα, προχωρήσαμε έργα κάθε είδους σε δρόμους, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, αντιπλημμυρικές κατασκευές κλπ. Δείξαμε δείγματα γραφής και σε διοικητική επάρκεια, σε αποτελεσματικότητα, διαχείριση και απορροφητικότητα. Σας θυμίζω ότι οι περισσότερες αστοχίες παρατηρήθηκαν στα τομεακά προγράμματα και όχι σε όσα διαχειριστήκαμε εμείς μέσω ΕΣΠΑ. Αντίθετα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αποτύχει», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, που στην ερώτησή μας σχετικά με τις παραμέτρους που ώθησαν τους νομοπαρασκευαστές σε αυτή την πρόταση, απάντησε: «γίνεται από υπερβάλλων ζήλο. Είναι η προσπάθεια τους κράτους να εγκαταστήσει το μακρύ του χέρι στην Περιφέρεια», για να τονίσει με βαρύτητα στη συνέχεια: «εμείς ελέγχους θέλουμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε παρέμβαση στη διαχείριση, τη λειτουργία και το έργο μας. Πάνε να βάλουν «καπέλο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», να την καπελώσουν. Ως εκ τούτου ο κ. Αγοραστός επισημαίνει: «εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αυτοτέλεια, την αξιοπιστία μας, αλλά και τη σοβαρότητα, κυρίως απέναντι στον κόσμο που έχει εμπιστευτεί και εμάς και τον θεσμό».

Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης σε καίριες θέσεις διαχείρισης στην ΤΑ τοποθετεί η νομοθετική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι τον σάλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού ξεσήκωσε η νομοθετική πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση στα μέλη της ομάδας εργασίας για την προσαρμογή του Ν. 4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων». Σύμφωνα με το άρθρο 6 της κυβερνητικής πρότασης, συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στις Περιφέρειες της Χώρας, που υπάγονται σε κάθε Περιφερειάρχη. Οι Διοικητικοί και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου. Οι Διοικητικοί και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς των Περιφερειών τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών, των οποίων προΐστανται, ενώ επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, με το άρθρο 8 της νομοθετικής πρότασης, οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, και οι εν γένει επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των οποίων η επιλογή ανήκει στους Περιφερειάρχες όπως και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των ΟΤΑ β΄ βαθμού, επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…