Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τον δρόμο της ανακύκλωσης παίρνουν εγκαταλελειμμένα οχήματα ετών

Τον δρόμο της ανακύκλωσης παίρνουν εγκαταλελειμμένα οχήματα ετών

0
oxima-paratimeno

Το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του δήμου Ξάνθης προχωρά σε ειδοποιήσεις και απομάκρυνση αυτοκινήτων που βρίσκονται παρατημένα στον δρόμο για χρόνια

Εκτός από εστίες μόλυνσης τα εν λόγω οχήματα καταλαμβάνουν μόνιμα θέσεις στάθμευσης, κάτι ‘’δυσεύρετο’’ στο κέντρο της πόλης

Στη συγκομιδή αυτοκινήτων τα όποια έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες τους μέσα στους δρόμους της Ξάνθης και αποτελούν σήμερα “οικολογικές βόμβες”, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν για το περιβάλλον, προχωρά το τελευταίο διάστημα συστηματικά ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης. Ήδη από το 2014 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού προχώρησαν σε μια πρώτη καταγραφή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων μέσα στην Ξάνθη, τα οποία εκτός του ότι καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω των φθορών που παρουσιάζουν. Οι τότε εκτιμήσεις υπολόγιζαν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα σε περισσότερα από 70. Σήμερα δεν είναι γνωστός κάποιος συγκεκριμένος αριθμός, αλλά η υπηρεσία είναι στην διάθεση των δημοτών στο τηλέφωνο για τυχόν καταγγελίες και επισημάνσεις παρατημένων οχημάτων.

Προηγείται η ειδοποίηση και μετά την απομάκρυνση καταλήγουν στην ανακύκλωση

Οι υπηρεσίες του δήμου, αμέσως μετά τον εντοπισμό των οχημάτων, κολλούν πάνω στο αυτοκίνητο ένα ειδοποιητήριο, με το οποίο ζητείται από τους ιδιοκτήτες να το απομακρύνουν εντός διαστήματος 45 ημερών. Η λίστα με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποστέλλεται, μάλιστα, και στην Αστυνομία, ώστε να εντοπιστούν πιθανώς οι κάτοχοί τους, αλλά και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποιο κλεμμένο όχημα που στη συνέχεια το παράτησαν σε κάποιο σημείο της πόλης. Το 2014 απομακρύνθηκαν οχήματα μέσα από την πόλη αλλά και από την ορεινή περιοχή, που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο για επτά περίπου χρόνια. Πέρα, ωστόσο, από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα με εμφανή τα σημάδια παλαιότητας και εγκατάλειψης, έχουν εντοπιστεί και πολυτελή καινούρια οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα έθεσαν σε ακινησία και παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, προφανώς λόγω αδυναμίας συντήρησής τους. Όπως μας ενημέρωσαν από την αρμόδια υπηρεσία, σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης και ενημερώνεται να μεταφέρει το όχημα, καθώς τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σταθμευμένα σε δρόμους της πόλης θα πρέπει να κινούνται και όχι να βρίσκονται εκεί σε καθεστώς μόνιμης στάθμευσης.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τον δήμο βάσει νόμου

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα χαρακτηρίζονται ως απόβλητα αφού παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερών μετά την ειδοποίηση που τίθεται πάνω στο όχημα. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μποζ Ραμαδάν, ο δήμος προχωρά στις ενέργειες αυτές στην προσπάθειά του για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, για να ελευθερώσει δυσεύρετες θέσεις πάρκινγκ και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων. Γι’ αυτό και η αρμόδια υπηρεσία έχει απευθύνει έκκληση στους δημότες που έχουν στην κατοχή τους επιβατικό ή φορτηγό αυτοκίνητο έως 3,5 τόνους που βρίσκεται στο τέλους του κύκλου ‘’ζωής’’ του ή που έχουν αντιληφθεί στην περιοχή τους κάποιο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και ασφάλεια, να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της υπηρεσίας 25410 68003 προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες με σκοπό την απόσυρση και την μεταφορά του σε οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μποζ, ο δήμος έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία ανακύκλωσης, στην οποία τα οχήματα που μεταφέρονται παραμένουν άθικτα για τουλάχιστον 10 μέρες, σε περίπτωση που εντός αυτού του διαστήματος κάποιος ιδιοκτήτης τα αναζητήσει.

Πότε ένα όχημα θεωρείται εγκατελελειμμένο;

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ. 116/5-3-2004):

α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες

β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.

γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.

δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται από την εταιρεία στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να προβεί στην παραπάνω διαδικασία μόνο μετά από υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης για τα εγκαταλειμμένα οχήματα. Επίσης, η εταιρεία έχει υποχρέωση να εκδίδει Πιστοποιητικό Παραλαβής για κάθε όχημα που παρέλαβε μετά την μεταφορά του και Πιστοποιητικό Καταστροφής.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…