Σχόλια 19/0816

0
pyrros2
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανακαλεί άμεσα την εθνική ομάδα από την Ολυμπιάδα γιατί ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο των 4 μεταλλίων…


Με μια ανακοίνωση, δουλειά δε γίνεται
Έβγαλε μια ανακοίνωση ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μποζ Ραμαδάν για να… ενημερώσει για την υποχρέωση των κατόχων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ότι πρέπει με βάση νόμο του 2014 να προσκομίζουν στο δήμο το πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής σήμανσης των κατοικίδιων ζώων τους.
Δε μας λέει όμως, ποιος θα το ελέγχει αν δε το προσκομίσουν; Θα υπάρξουν δειγματοληπτικές εξορμήσεις στις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους; Από το 2014 που εφαρμόστηκε ο νόμος, πόσοι έχουν προσκομίσει το πιστοποιητικό στο δήμο;
Ο νόμος καλώς υπάρχει και η ανακοίνωση καλώς βγήκε, αλλά αν η αρμόδια διεύθυνση περιοριστεί σ’ αυτή την κίνηση, θα είναι πασιφανής η έλλειψη βούλησης, η ατολμία και η απροθυμία του δήμου θα βάλει με όποιο τρόπο ένα λιθαράκι στο σημαντικό θέμα της διαχείρισης και εποπτείας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στην πόλη.
Ε.Δ.


Όσοι εν δυνάμει επενδυτές στο Leader προσέλθετε…
Πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους εν δυνάμει μελλοντικούς επενδυτές απευθύνει η Αναπτυξιακή Ροδόπης που ως γνωστόν ανέλαβε να υλοποιήσει και το Leader της Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό η Αναπτυξιακή και προκειμένου να συμπληρώσει το τεχνικό της δελτίο που πρέπει να υποβάλλει το αργότερο έως τη Δευτέρα 29-08-2016 καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις ιδέες τους για επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται διάφορες ενημερωτικές ημερίδες σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Για όσους ενδιαφέρονται είτε να υποβάλλουν προτάσεις είτε να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των ημερίδων τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την Αναπτυξιακή Ροδόπης είναι: 25310-34071 & 34072, FAX: 25310-34073, Email: anro@anro.gr
Μ.Ξ.


Στάση πληρωμών
Το ότι υπάρχει δεδομένη στάση πληρωμών των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, ε, αυτό δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το βλέπουν, το ζουν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν δουλειές με το δημόσιο. Το οποίο όχι μόνον δεν πληρώνει αυτά που οφείλει, αλλά κι όταν πληρώσει δίνει ελάχιστα και με καθυστέρηση βέβαια. Ενώ μια μέρα ν’ αργήσει ο πολίτης να πληρώσει τις υποχρεώσεις του υπάρχει πρόστιμο.
Γνωστά και τα ζούμε όλοι λίγο-πολύ. Έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων. Όμως ενώ υπάρχει στάση πληρωμών, από την άλλη μιλούν κάποιοι της κυβέρνησης για πλεόνασμα!
Μα όταν δεν πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, σίγουρα θα έχει πλεόνασμα. Τόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβουν αυτό;
Γ.Δ.


Πλεονασματικός ο δήμος Ξάνθης για το 2015
Θα γελούσαν και τα μουστάκια του (αν είχε) του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου καθώς τα αποτελέσματα χρήσης του 2015 δείχνουν μια συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών του δήμου κι αυτό αναμφίβολα είναι θετικό και δικαιολογεί μια ικανοποίηση που ωστόσο δεν εξέφρασε (ίσως λόγω σεμνότητας ή γιατί δεν ήταν ο Φανουράκης να τον… τσιγκλίσει!). Ωστόσο όπως διευκρίνισε και ο προϊστάμενος της Οικονομικής υπηρεσίας το πλεόνασμα προήλθε περισσότερο από την αύξηση του κεφαλαίου του δήμου εξαιτίας της νομιμοποίηση κάποιων αυθαιρέτων που εγγράφηκαν με την αντικειμενική τους αξία και το εκτόξευσαν κατά 37 εκ. περισσότερο από το 2014. Βέβαια υπήρξε και μείωση δαπανών κυρίως σε λειτουργικά έξοδα. Και το ένα και το άλλο είναι πολιτική επιλογή και πιστώνονται στην δημοτική αρχή.
Μ.Ξ.


40.000 υπό κράτηση
Δεληλωμένα είμαστε κατά της όποιας απόπειρας πραξικοπήματος στρατιωτικού για την κατάλυση της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης. Γι’ αυτό εξάλλου ασκήσαμε κριτική στις ΗΠΑ για τις ωμές παρεμβάσεις τους σε βάρος του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου και όπου αλλού στον κόσμο. Οι πολίτες των χωρών έχουν μόνοι αυτοί το δικαίωμα με την ψήφο τους να επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους κι όχι οι ισχυροί του πλανήτη.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, καταδικάσαμε το πραξικόπημα και στην Τουρκία. Όμως από την άλλη, με πρόσχημα αυτό να φυλακίζονται 40.000 άτομα σαν υπαίτιοι, είναι παράλογο και παρατραβηγμένο. Παλιούς λογαριασμούς βρήκε την ευκαιρία να λύσει ο Ερντογάν. Και το κάνει με ακραίο, απολυταρχικό και άδικο τρόπο, υπερβαίνοντας κάθε όριο λογικού προσχήματος.΄
Είναι όλα όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην γείτονα Τουρκία άκρως επικίνδυνα. Στην ίδια γειτονιά είμαστε, μας ενδιαφέρει ο γείτονας να είναι εντάξει.
Γ.Δ.


Ο ζεόλιθος πάλι
Το θέμα της αξιοποίησης του ζεόλιθου που υπάρχει στην περιοχή Πετρωτά Ορεστιάδας Έβρου, το θίγουμε πάλι όχι ως ένα τοπικό γεγονός (παρότι στη Θράκη), αλλά να καταδείξουμε τη νοοτροπία κάποιων κατοίκων του χωριού. Οι οποίοι αντιδρούν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων από ιδιώτη προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.
Και τι προτείνουν οι κάτοικοι του χωριού; Την ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης με στόχο να τους παραχωρηθούν τα κοιτάσματα για να τα αξιοποιήσουν αυτοί.
Ωραίο και πολύ ρομαντικό ακούγεται. Όμως το επιχειρείν είναι ρίσκο, θέλει κεφάλαια, θέλει τρέξιμο και ξενύχτια. Οι χωρικοί είναι διατεθειμένοι για όλα αυτά; Μάλλον και τον ιδιώτη θα σταματήσουν και αυτοί θα κάνουν τελικά πίσω αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους.
Γ.Δ.


Καφενειακό
Στα καφέ της Επικράτειας – και της Ξάνθης βέβαια- ενίοτε ακούγονται και έξυπνα λόγια όπως τα παρακάτω. Ο ετοιμόλογος της παρέας είχε τα κέφια του και ιδού γιατί:
«Άκουσα ότι χαλαρώνουν τα capital controls. Δεν άκουσα όμως που θα βρω λεφτά για ανάληψη…»
Γ.Δ.


Ε όχι και τον Πύρρο Δήμα!
Τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες θαυμάζουμε τους νέους Ολυμπιονίκες μας που με πενιχρά μέσα καταφέρνουν και δοξάζουν τη χώρα μας στο Ρίο, την ίδια χρονική στιγμή βρήκε η Αυγή, εκφράζοντας το ήθος και το ύφος της κυβέρνησης, ως άλλο σοβιετικό πρακτορείο TASS, να επιτεθεί με σκαιότατο τρόπο στον Πύρρο Δήμα. Έναν Ολυμπιονίκη αποδεδειγμένης αξίας, έναν αθλητή παγκόσμιου κύρους και άνθρωπο ήθους, που μας χάρισε υπέροχες στιγμές εθνικής ανάτασης. Χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, Ολυμπιονίκη της ντόπας και αργόμισθο, αν και έχει παραιτηθεί από το στρατιωτικό αξίωμα και τον μισθό που του πρόσφερε η Πολιτεία, επειδή πολιτεύτηκε. Αλλά έκανε το λάθος να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ των μνημονίων. Ενώ αν είχε στρατευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει στο ηρωικό… σκίσιμό τους θα ήταν όλα καλά και θα παρέμενε εθνικός ήρωας!


Το ‘’μαύρο’’ στην ΕΡΤ και στην ιδιωτική τηλεόραση
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν κατά πολλούς μια από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, διότι μέσα σε μια νύκτα έκανε τους πολίτες πλουσιότερους κατά μερικά ευρώ και απάλλαξε τη χώρα από ένα κρατικοδίαιτο μιντιακό πλέγμα, που πουλούσε φτηνή κυβερνητική προπαγάνδα επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση όμως τότε έχασε το παιγνίδι, γιατί δεν πίστεψε στη μεταρρύθμιση, την έκανε υπό την πίεση της συγκυρίας. Δεν την υποστήριξε, δεν την ‘’προπαγάνδισε’’, δεν την επεξήγησε στον κόσμο. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει τρέχοντας η αντίπαλη παράταξη. Από τις διακηρύξεις ότι «έπεσε ο χειμώνας στην καρδιά της χώρας» μέχρι τον τελευταίο πωλητή καντίνας έξω από την ΕΡΤ3, όλοι μα όλοι ‘’έφαγαν’’ τον πρόλογο του «μαύρου», της «χούντας», της «φίμωσης» και άλλα τοιαύτα. Έτσι, η αντιδημοφιλία των «Σαμαροβενιζέλων» φούντωσε και μόλις η κυβέρνηση έπεσε, μας μπαστακώθηκε ξανά η ΕΡΤ υπερενισχυμένη, με ακόμα ωμότερες προπαγανδιστικές εξάρσεις. Το δίδαγμα από τα ανωτέρω είναι ότι αν δεν ‘’προπαγανδίσεις’’ σωστά την μεταρρύθμιση στον απλό κόσμο, αν δεν πείσεις τη βάση σου, καλύτερα να μην την κάνεις καθόλου. Χαμένη θα πάει. Μαζί με το ‘’παραμύθι’’ που φτιάχτηκε γύρω από την ΕΡΤ, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και ο χαρακτηρισμός των διαπλεκόμενων μέσων, με τον όρο ‘’βοθροκάναλα’’ να έχει γίνει συνώνυμος κάποιων τηλεοπτικών σταθμών. Καμιά στεναχώρια, οπότε, τώρα που κλείνουν ιστορικοί και ποιοτικοί σταθμοί, που πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Η ευαισθησία πολλών είναι επιλεκτική εξάλλου και αυτό επιβεβαιώνεται πολύ συχνά.
Χ.Δ.


Θρησκευτική… ηχορύπανση
Χθες το πρωί, αναγνώστης μας επικοινώνησε για να μας εκφράσει την απορία και αγανάκτησή του για την ένταση των μεγαφώνων στα τζαμιά της πόλης. Μόλις είχε εξέλθει από το Λαογραφικό Μουσείο στην Παλιά Πόλη και η φωνή του χότζα ακουγόταν στην διαπασών, καθάρια και στερεοφωνικά. Έχοντας απουσιάσει για κάποια χρόνια από την Ξάνθη, διαπίστωσα με την επιστροφή μου ότι η ένταση των μεγαφώνων από τους μιναρέδες της πόλης είχε αυξηθεί σημαντικά. Δεν τίθεται θέμα σεβασμού της θρησκευτικότητας ή της διαφορετικότητας, αλλά ξεκάθαρα ζήτημα αναγνώρισης των ωρών κοινής ησυχίας και του δικαιώματος που έχει κάθε πολίτης να απολαμβάνει την ησυχία του σπιτιού του χωρίς να εισβάλουν μέσα σε αυτό ούτε μουεζίνηδες, ούτε ψάλτες και παπάδες, ούτε και μακρόσυρτες ηλεκτρονικές κωδωνοκρουσίες. Γιατί, για να είμαστε δίκαιοι, η βίαιη παρέμβαση στην καθημερινότητα γίνεται και από τους χριστιανικούς ναούς, με πολλούς ιερείς να επιλέγουν να θέτουν σε λειτουργία τις ‘’ντουντούκες’’ έξω από τους ναούς, σαν να πρόκειται να παρακολουθήσουν την ακολουθία πλήθη πιστών που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στον ναό. Καμία αισθητική, κανένας σεβασμός, καμιά διάκριση, στοιχεία που συνήθως χαρακτήριζαν την λειτουργική ζωή κάθε θρησκείας. Η τεχνολογία και οι δυνατότητες που παρέχει τα έχουν παραμερίσει και εφόσον μπορούμε να ακουστούμε δυνατά, το πράττουμε και όποιον πάρει ο… χάρος. Πολλά καταστήματα πληρώνουν πρόστιμα για την όχληση από δυνατή μουσική, αλλά κανείς δεν προβαίνει σε έλεγχο των ντεσιμπέλ στα οποία λειτουργούν τα μεγάφωνα που καλούν τους πιστούς. Όταν όμως απαιτούμε σεβασμό, οφείλουμε πρώτοι να τον επιδεικνύουμε προς τους άλλους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…