Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κανένας κίνδυνος ελονοσίας δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Κανένας κίνδυνος ελονοσίας δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

0
keelpno

Για μικροκομματικά παιχνίδια του Γ. Πατούλη κάνει λόγο ο κ. Καραδέδος, ερμηνεύοντας την επίθεση στο πρόσωπο του ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζου

Τ. Καραδέδος: «Με τον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν στην χώρα τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι ένα τίποτα συγκριτικά»

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Πατούλης κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει στη δημοσιότητα τα έκτακτα μέτρα που πήρε λόγω των μεταναστευτικών ροών για την πρόληψη της ελονοσίας. Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, τόσο από το υπουργείο Υγείας, που με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για λαϊκισμό, όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ που σε ξεχωριστή ανακοίνωση προσθέτει ότι, τα τέσσερα κρούσματα ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αποποίηση ευθυνών και θέτει μια σειρά ερωτημάτων, ενώ ο κ. Πατούλης ζήτησε την παραίτηση του Γ.Γ. κ. Μπασκόζου.

Μια σειρά από ερωτήματα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ ζητά από τους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη καθώς και από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο να δώσουν στη δημοσιότητα τη χαρτογράφηση των ψεκασμών που έγιναν στη χώρα και να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν τους ψεκασμούς που έγιναν σε όλη την χώρα, τους ελέγχους των μεταναστών από χώρα όπου ενδημεί η ασθένεια, μέτρα για όσους απασχολούν εργατικό προσωπικό από τις χώρες αυτές, ακόμη και ποιοι διεθνείς οργανισμοί έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και έχουν κληθεί να διαπιστώσουν τα μέτρα που έλαβε η χώρα προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στο εξωτερικό.

Τι απαντά ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα που προέκυψε

Αναφορικά με την υπόθεση των κρουσμάτων ελονοσίας, ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. « Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι το ίδιο με όλα αυτά που συνέβαιναν τα προηγούμενα πέντε-έξι χρόνια. Τα εγχωρίως μεταδιδόμενα κρούσματα φέτος είναι ευτυχώς μόνο τέσσερα. Ενώ από το 2009 και μετά κάθε χρόνο ήταν περισσότερα με μια κορύφωση το 2012, που έφτασαν περίπου τα σαράντα. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Το φαινόμενο να περιφέρεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από κανάλι σε κανάλι και να ζητάει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, λες και έχει γίνει καταστροφή στη χώρα, εγώ το αφήνω στην κρίση του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι η λέξη ‘’καραντίνα’’, που αναφέρει ο κ. Πατούλης συνεχώς, ακούγεται και είναι απαράδεκτη επιστημονικά».

Τ. Καραδέδος: «Στην Περιφέρειά μας έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια με τους ψεκασμούς»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσος Καραδέδος, έκρινε τις δηλώσεις του κ. Πατούλη υπερβολικές, αφού θέτει ζητήματα για ένα πρόβλημα, όπως η ελονοσία, που είναι πολύ μικρό στην χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Ε»: «Παρά την οικονομική κρίση και την ελάττωση των κονδυλίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών και για την υγεία, πήγαμε καλά. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον κόσμο. Πριν από τρία χρόνια είχαμε κάνει μια συνάντηση με έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ για ένα περιστατικό στην περιοχή και τώρα είχαμε ένα ακόμη από ταξίδι στην Αφρική ή την Άπω Ανατολή, αν θυμάμαι καλά». Και σε πανελλήνιο όμως επίπεδο, ο κ. Καραδέδος κρίνει τον αριθμό των κρουσμάτων πολύ μικρό σε σχέση με τον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν από την χώρα. «Να πω επίσης ότι η εκτίμησή μας είναι πως με τον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των 50-60 περιστατικών που καταγράφηκε είναι ένα τίποτα συγκριτικά και είναι περιστατικά εύκολα αντιμετωπίσιμα και εύκολα να περιοριστούν», σημείωσε ο ίδιος.

Καραδέδος: «Προσωπική επίθεση πιθανώς για να προλάβει ο κ. Πατούλης πολιτικές ανακατατάξεις»

Ο κ. Καραδέδος δήλωσε ευθαρσώς ότι τα μικρά αυτά θέματα αναβαθμίστηκαν σε μεγάλα προβλήματα λόγω προσωπικής μικροπολιτικής ωφέλειας. «Θα πρέπει πριν κάποιος με υπευθυνότητα θελήσει να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα, πρώτον να εκπροσωπεί τον εαυτό του, γιατί ο κ. Πατούλης δεν είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, μίλησε όμως με την ιδιότητα του ιατρού και απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα κ. Μπασκόζο, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος δικός μας, γιατρός, ο οποίος έχει πλήρως ανεπτυγμένες τις ευαισθησίες του γύρω από αυτά τα θέματα. Δεν είναι κάποιος διοικητικός υπάλληλος, και με αυτή την έννοια η επίθεση που γίνεται στο πρόσωπό του είναι πιο εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι κυρίως έχει έναν μικροκομματικό χαρακτήρα στην εσωτερική διεργασία που γίνεται στο κόμμα της Αντιπολίτευσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.

Καραδέδος: «Ο πανικός είναι εύκολος και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Ο κ. Καραδέδος θεωρεί ότι και μόνο το γεγονός ότι η επίθεση του κ. Πατούλη γίνεται προσωπικά στον Γ.Γ. και δεν γίνεται στον Υπουργό, προδίδει την επιθυμία για δημιουργία υποθηκών και την έγνοια να προλάβει πιθανές πολιτικές ανακατατάξεις. «Δεν πείθει ο κ. Πατούλης ότι ο στόχος του ήταν να ασχοληθεί η πολιτεία με το θέμα, που έχει ασχοληθεί φυσικά. Στο θέμα της ελονοσίας και η Περιφέρειά μας έχει κάνει ψεκασμούς μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν», ανέφερε ο ίδιος. Ξεκαθαρίζοντας ότι παρόλο που ο πανικός είναι εύκολος, δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανένας, αφού δεν έχουμε ούτε ενδημικές μορφές. «Δεν είμαστε μια χώρα του τρίτου κόσμου, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν. Παρά την οικονομική κρίση οι συνάδελφοί μας ιατροί, ιδίως οι νοσοκομειακοί, επιτελούν ένα έργο το οποίο είναι όχι μόνο αξιέπαινο, αλλά για μετάλλιο» είπε χαρακτηριστικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …