Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χρέη όσο το μισό ΑΕΠ έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εφορία

Χρέη όσο το μισό ΑΕΠ έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην εφορία

0
xrei ptoxefsi

89 δις τα ληξιπρόθεσμα έως τα τέλη Μαΐου

Με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που στο τέλος Μαΐου άγγιξαν συνολικά τα 89 δισ. ευρώ είναι αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 694 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη προς την εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφθασαν στα 5,584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,053 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος, ανέρχεται πλέον στα 88,889 δισ. ευρώ. Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στο 50% του ΑΕΠ.

Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δυο ή και τρεις φορο-«λογαριασμούς», πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.

Ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα έσοδα είναι ο Ιούλιος, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 5,575 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί. Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης, (σ.σ. η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιουλίου).

Παράλληλα, από αυτόν τον μήνα η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Όσοι δεν εξοφλούν ή δε ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εκκαθάριση του φόρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει πιθανότατα σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον φόρο να εκτοξεύεται στα ύψη. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φθάνουν έως και το 450%.

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.362 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,027 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου ή βρόμικου χρήματος).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …