Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ξεκαθάρισμα λογαριασμών του δήμου με τους οφειλέτες του Παζαριού

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών του δήμου με τους οφειλέτες του Παζαριού

0
epitropi-poiotitas-jul16

Αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή 9 επαγγελματικών αδειών με οφειλές έως και 10 ετών και με ποσά έως και 10.000 ευρώ

Διαμαρτυρίες από μικροπωλητές – Ο δήμαρχος κ. Χ. Δημαρχόπουλος τους είπε ότι θα τις ανακτήσουν αν πληρώσουν ή ρυθμίσουν το χρέος τους έως 31/12/2016

Την προσωρινή αναστολή των επαγγελματικών αδειών 9 μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στο Παζάρι της Ξάνθης μέχρι της 31/12/2016 αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης 19 Ιουλίου. Το σώμα έκανε δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας αφού πρώτα διευκρινίστηκε ότι μέχρι αυτή την προθεσμία αν εξοφλήσουν τις οφειλές τους θα ξαναπάρουν την άδειά τους και σ’ αυτό το διάστημα ο δήμος δεν θα τις δώσει σε κάποιον άλλον. Διευκρινίστηκε όμως ότι μέχρι να την πάρουν δεν θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικό στο χώρο του παζαριού.

Διαμαρτυρίες από μικροπωλητές

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η υπηρεσία πρόκειται για οφειλές από το 2006 που φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, πλήρωσαν κάποιες δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν και σύμφωνα με τον νόμο αν δεν πληρώσουν τρεις δόσεις χάνεται το δικαίωμα της ρύθμισης. Κάποιοι απ’ αυτούς αμέλησαν ή αδιαφόρησαν και συσσωρεύτηκαν τα ποσά και 2 δεν κατέθεσαν ούτε αίτημα διακοπής της άδειας ενώ δεν δραστηριοποιούνται. Όπως υπολόγισε ο κ. Λύρατζης το μηνιαίο ποσό της δόσης στην ρύθμιση ανέρχεται σε 32 ευρώ και αντέδρασε έντονα όταν ένας μικροπωλητής δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση. Συγκεκριμένα είπε σε έντονο ύφος: «Έχετε οφειλές 10 ετών στο δήμο… Αμελήσατε, αδιαφορήσατε… έτσι μάθατε ή έτσι σας έμαθαν κάποιοι …και μεταφέρετε σε μας το πρόβλημα». Ο δήμαρχος έδωσε τον λόγο στους τρεις μικροπωλητές που παραβρέθηκαν. Ο ένας ζήτησε αμοιβαία ανταλλαγή άδειας από κάτοχο που χρωστούσε 5.000 ευρώ και ενώ ό ίδιος έχει πληρώσει τα μισά. Ο δήμαρχος του είπε πως αν πληρώσει και τα υπόλοιπα θα την πάρει την άδεια. Άλλος ένα ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία και μια πίστωση χρόνου στην αναστολή των αδειών προβάλλοντας οικονομικές δυσκολίες και ο τρίτος διαμαρτυρήθηκε ότι ο δήμος Ξάνθης είναι ο πιο ακριβός και ότι σ’ άλλους δήμους πληρώνουν τα μισά. Επ’ αυτού ο δήμαρχος απάντησε ότι κατάστημα με 8 ευρώ έξοδα το Σάββατο και χωρίς να πληρώνει ρεύμα και να έχει άλλα έξοδα δεν υπάρχει και πως αν επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή αδικεί τους συναδέλφους τους μικροπωλητές που είναι συνεπείς. Από τη συζήτηση επίσης αναδείχθηκε ότι οι περισσότεροι μικροπωλητές έχουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις γι αυτό και δυσκολεύονται να υπαχθούν στην ρύθμιση των οφειλών τους επειδή ο νόμος ορίζει ότι πρέπει τα εισοδήματα που δηλώνει κάποιος να καλύπτουν την δόση. Επίσης από την υπηρεσία διευκρινίστηκε ότι κατά τα έτη 2011 και 2012 δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές επειδή συνέπεσε με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την Νομαρχία στο δήμο, κάτι που ευνόησε του μικροπωλητές ειδάλλως οι όφειλες τους θα ήταν μεγαλύτερες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…