Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βελτιώσεις μικρής κλίμακας στα σιντριβάνια της πλατείας

Βελτιώσεις μικρής κλίμακας στα σιντριβάνια της πλατείας

0
syntrivani plateia2

Ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος χαρακτήρισε ως: «παγκόσμια πρωτοτυπία, ένα σιντριβάνι στη σκιά ενός πλάτανου…»

Έμφαση σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας – Χρήζει επικαιροποίησης η μελέτη ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Ελευθερίας και Μ. Ρέματος

Σε αρκετές παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία με κυριότερη την… απελευθέρωση του μεγάλου και ιστορικού πλάτανου με την απομάκρυνση του μεγάλου σιντριβανιού που τον περικλείει, προτίθεται να προβεί η δημοτική αρχή. Αυτό επιβεβαίωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος χρησιμοποιώντας τη προσεκτική φράση: « Η κεντρική πλατεία χρήζει βελτιώσεων» και αιτιολογώντας την πρόθεση αυτή ως αναγκαιότητα που πρόεκυψε από την χρηστική λειτουργία στα 5 χρόνια από τότε που ολοκληρώθηκε το έργο.

«Βελτιώσεις» στον φωτισμό και στα δύο συντριβάνια της πλατείας

syntrivani plateia1Αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του κ. Δημαρχόπουλου η απομάκρυνση του σιντριβανιού και όλα δείχνουν πως τώρα πλέον αποφάσισε να το υλοποιήσει. Ωστόσο δεν το χαρακτήρισε ως «κακοτεχνία» αλλά ως: «παγκόσμια πρωτοτυπία» ένα συντριβάνι να «κλέβει» τη σκιά ενός πλάτανου που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν οι δημότες και ως «αστοχία της μελέτης». Δεν αποκάλυψε αν προτίθεται να θέσει προς μίσθωση το χώρο όπως ήταν παλαιότερα αλλά γενικότερα πως θα δοθεί προς χρήση από τους δημότες. Να σημειώσουμε ότι εξ αρχής αυτό το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και είχε πολλούς πολέμιους ως επιλογή κι αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό έρεισμα για τον δήμαρχο να το αλλάξει αποδεικνύοντας παράλληλα ότι αφουγκράζεται την κοινωνία. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις και επικρίσεις. Είναι και το άλλο συντριβάνι στην μέση της πλατείας καθώς κα η αλουμινοκατασκευή που το περιβάλει που επικρίθηκε και για την χρηστικότητά της αλλά και για την ακαλαισθησία της. Και σ’ αυτό το συντριβάνι θα γίνουν «βελτιώσεις» – όπως είπε ο κ. Δημαρχόπουλος χωρίς όμως να διευκρινίζει επακριβώς τι είδους. Τέλος μια άλλη «βελτίωση» που ήδη είναι «ώριμη» είναι ο ελλιπής φωτισμός που μετά από 5 διαγωνισμούς που προκήρυξε ο δήμος, προσδοκεί να γίνει επαρκής.

Έμφαση σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας

Είναι γεγονός ότι η αποτυχία ή επιτυχία μιας δημοτικής αρχής κρίνεται και επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται σε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη. Όπως για παράδειγμα να μπορεί να βαδίζει σε σταθερά και καθαρά πεζοδρόμια και όχι να κινδυνεύει με ατυχήματα από σπασμένους ή ξεκολλημένους κυβόλιθους. Κι αυτό το στοίχημα ο κ. Δημαρχόπουλος έβαλε ως στόχο να το κερδίσει. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σε διάφορες γειτονιές τέτοια έργα όπως για παράδειγμα χθες ξεκίνησε η ανάπλαση πεζοδρομίων στην οδό Ανδρέου Δημητρίου: «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μέσα στην πόλη. Έχουμε καταγράψει σε μια λίστα τα προβλήματα και κάνουμε παρεμβάσεις διορθώνονται κακοτεχνίες, συντηρώντας υποδομές και βελτιώνοντας τη χρήση κοινόχρηστων χώρων» επισημαίνει ο δήμαρχος Ξάνθης.

Χρήζει επικαιροποίησης η μελέτη ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Ελευθερίας και Μ. Ρέματος

Κι αν μιλάμε για κακοτεχνία οδοστρώματος και πεζοδρομίων τα σκήπτρα κατέχει η οδός Μ. Ρέματος που συνεχίζει στη 40 Εκκλησιών. Μόνο που εκεί δεν χρειάζονται μικροπαρεμβάσεις αλλά ένα σύνολο παρεμβάσεων με έργα ανάπλασης όλης της περιοχής. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μελέτη για ένα έργο ανάπλασης όλης της περιοχής της πλατείας Ελευθερίας και της Δημοτικής Αγοράς καθώς και αναπλάσεις των οδών που τις διατρέχουν αλλά δεν εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Όπως εξήγησε ο νυν δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος σκοπεύει να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ και στο Μέτρο Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί η μελέτη. Όπως ανέφερε χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις γιατί το νέο ΕΣΠΑ έχει διαφορετικές απαιτήσεις και γι αυτό το λόγο πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη και ο προϋπολογισμός της.

Άλλες μελέτες και η Καθαριότητα της πόλης

Αναφορικά με άλλα έργα έχει παραληφθεί η μελέτη για την Πλατεία Εμπορίου και εκπονείται αυτή που αφορά την ανάπλαση της περιοχής από το 3ο Δημοτικό έως την πλατεία Ελευθερίας. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει οριστική παραλαβή της Κυκλοφοριακής μελέτης. Επίσης – όπως είπε ο κ. δήμαρχος – προχωρά η υλοποίηση του πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία που θα γίνει στην μεταβατική ζώνη (μεταξύ Πυροσβεστικής και ΔΕΗ). Σ’ ότι αφορά στα θέματα καθαριότητας ο κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε πως προχωρά το έργο της υπογειοποίησης κάδων και ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία Καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό συνεχώς στο δρόμο. Γίνεται τακτικό πλύσιμο των κάδων σε γειτονιές από τα πλυντήρια απορριμματοφόρα και πως η κατάσταση σ’ ότι αφορά την καθαριότητα της πόλης είναι σαφώς βελτιωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…