Σχόλια 22/07/16

0
Άραγε αυτό το περίφημο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας μπορεί να κάνει και μια μελέτη, πόσους δημόσιους οργανισμούς και υπαλλήλους μπορεί να συντηρεί ένα χρεοκοπημένο κράτος;


Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία. Η κυβέρνηση χθες κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό σημαίνει αναστολή όλων των συμβάσεων προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό καθώς αυτές τις μέρες είδαμε πολλές εικόνες παραβίασης (σκέψου δηλαδή τώρα που έχουν ανασταλεί). Άκρως ανησυχητικό για την Τουρκία αλλά και για τη χώρα μας καθώς και για την ευρύτερη περιοχή είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συζητά την επαναφορά της θανατικής ποινής κι αυτό παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως αυτό θα κλείσει οριστικά την πόρτα της Ε.Ε. και πιθανόν και του ΝΑΤΟ. Μια Τουρκία λοιπόν έξω από κάθε έλεγχο και δεδομένων των συνθηκών της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν, δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί για την χώρα μας!
Κι ο νοών νοείτω…
Μ.Ξ.


Κόπηκαν Mega και Σαββίδης
Κόπηκαν και δεν περνούν στην επόμενη φάση ως υποψήφιοι για τον διαγωνισμό χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Από τον πρώτο έλεγχο είχε απορριφθεί ο τηλεοπτικός σταθμός συμφερόντων Καρατζαφέρη. Ακολούθησαν προχθές το νέο έλεγχο δικαιολογητικών υποψηφίων και κόπηκαν το MEGA, η αίτηση του Ιβάν Σαββίδη και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.
Μετά από την απόφαση αυτή προκρίνονται οι αιτήσεις των σταθμών ΣΚΑΙ, STAR, ANTENNA, ALPHA, Etv και οι αιτήσεις των εταιρειών Ιωάννη Καλογρίτσα και ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, συμφερόντων Μαρινάκη. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα της προδικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης έγκρισης του πρακτικού προεπιλογής και προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων στη δημοπρασία.
Γ.Δ.


Εύκολη Οικονομική Πολιτική
Σε δραματικό σημείο βρίσκεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν συντήρηση της εσωτερικής στάσης πληρωμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφαίμαξη των φορολογουμένων.
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει υστέρηση των δημοσίων δαπανών κατά 3,350 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει καλύψει ούτε το ένα έκτο των ετήσιων στόχων. Μόνο στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή στις βασικές δαπάνες του κράτους για την ομαλή λειτουργία του, η υστέρηση φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πλέον στο 4% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πανάκριβα την εκτίναξη των δημοσίων εσόδων κατά περίπου ένα δις ευρώ πάνω από το στόχο του εξαμήνου, με φόντο τις αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων.
Τέτοιος λοιπόν υπουργός Οικονομικών μπορεί να γίνει ο καθένας. Αν είναι να μην πληρώνει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του στους ιδιώτες και μόνο να μαζεύει χρήματα με κάθε τρόπο, κυρίως με χαράτσια και άγρια φορολογία.
Γ.Δ.


Και στον Τεκέ
Την ίδια τύχη της εγκατάλειψης έτυχε και το κτίριο του δήμου Ξάνθης στο Άλσος Ευμοίρου. Γράφτηκαν πολλά, λέχτηκαν περισσότερα, όμως τελικά δεν έγινε τίποτε για να φτιαχτεί κάτι, να αξιοποιηθεί η περιοχή και αναδειχθεί. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή έμεινε στα λόγια και τις υποσχέσεις. Κι έτσι μια όμορφη και δροσερή γωνιά της πόλης μένει χωρίς αξιοποίηση, μέσα στην βρωμιά και την εγκατάλειψη.
Άραγε από το δήμο Ξάνθης πότε θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους για το κτίριο και την περιοχή; Να ελπίζουμε ότι κάποιοι θυμούνται το Άλσος του Τεκέ;
Γ.Δ.


Το τουριστικό Πόρτο Λάγος
Όπως γνωρίζουν οι Ξανθιώτες, Τουριστικό στο Πόρτο Λάγος δεν υπάρχει στην πράξη. Στα λόγια των παλαιών Ξανθιωτών, στις αναμνήσεις μόνον και σε παλιές φωτογραφίες.
Εδώ και χρόνια, δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει το λεηλατημένο κτίριο ανάμεσα στα πεύκα, προφανώς δεν τιμάει κανέναν. Από τους υπεύθυνους των Αυτοδιοικήσεων μέχρι τα υπουργεία και όλοι όσοι εμπλέκονται. Η δε εικόνα του εδώ και χρόνια μόνο με μια λέξη μπορεί ν’ αποδοθεί: Εγκατάλειψη.
Το να αναζητήσει κανείς αιτίες, αφορμές και αρμόδιους, είναι μια ιστορία ατελείωτη από χαμένες ευκαιρίες.
Γ.Δ.


Η πρώτη συγγνώμη!
Η είδηση σοκάρει! Ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτά που έλεγε πριν γίνει υπουργός, για τις κινητοποιήσεις και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του παρελθόντος. Ναι είναι γεγονός! Πρόκειται για τον κύριο Μουζάλα, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, και η συγγνώμη του απευθύνεται προς τον προκάτοχό του στη διαχείριση του προσφυγικού, Νίκο Δένδια της Ν.Δ. Είπε ο κ. Μουζάλας: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δένδια διότι κάποτε διαδήλωνα εναντίον του για τις συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα και χρειάσθηκε να γίνω υπουργός για να μάθω ότι υπήρχε εμπλοκή με το Ελεγκτικό συνέδριο και με τα οικονομικά και δεν έφταιγε ο κ. Δένδιας, δεν υπήρχαν λεφτά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες εκεί. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα…».
Έτσι συμβαίνει συνήθως, όταν είσαι έξω από το χορό, λες πολλά τραγούδια, όταν όμως αρχίσεις να χορεύεις, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Προς τιμήν του ο κ. Μουζάλας ζήτησε την ιστορική αυτή συγγνώμη, σε αντίθεση με πολλούς άλλους που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους θυμίζουν αυτά που έλεγαν προεκλογικά κάνοντας ως κυβέρνηση τα ακριβώς αντίθετα κι ακόμα χειρότερα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν πει ούτε μια κουβέντα μεταμέλειας γι’ αυτούς που κάποτε προπηλάκιζαν και χαρακτήριζαν «προδότες», «γερμανοτσολιάδες», «Τσολάκογλου»…


Να πάρουν θέση
Η ανάρτηση αποσύρθηκε, αλλά το στίγμα δόθηκε. Ο λόγος για την πρωτοφανή ανακοίνωση του… Συνδέσμου Οπαδών της Γκαλατασαράι στη Θράκη για τον ξεσηκωμό με αφορμή την επέτειο από το θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ. Με ένα κάλεσμα για ξεσηκωμό της τουρκικής μειονότητας σε ένα ασαφές πλαίσιο, όπως μετέφρασαν τα tourkikanea.gr.
Αλήθεια, όσο για την Πολιτεία το μειονοτικό είναι «τζιζ» γιατί θα αποτελέσει από το πρώτο λεπτό σφοδρή ρήξη ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, δεν πρέπει ένας θεσμικός φορέας να πάρει θέση; Να πει ότι προβληματίζεται, ότι παρακολουθεί τις κινήσεις, ότι εν πάση περιπτώσει είναι παρών και ότι είναι πρόθυμος να ασκήσει πιέσεις στην Πολιτεία για να λυθούν από το ελληνικό κράτος τα προβλήματα της μειονότητας.
Το κλίμα και τις κινήσεις τα βλέπει ο κόσμος και δυστυχώς το πεδίο μένει ανοιχτό για κάθε ακραίο, φοβικό, φασίστα και ανιστόρητο να παίρνει «στα χέρια του» την κατάσταση.
Η Πολιτεία μπορεί να κωφεύει, αλλά στους τοπικούς φορείς και αρχές δεν επιτρέπεται.
Ε.Δ.


Η χώρα που αποχαιρετά τα παιδιά της
Χωρίς τα παιδιά της, τους νέους, τους μορφωμένους και τους παραγωγικούς μένει η Ελλάδα που αποχαιρετά τα παιδιά της και τους εύχεται ένα καλύτερο μέλλον, από αυτό που δεν μπόρεσε να τους δώσει.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσεις όλους αυτούς τους νέους και όχι μόνο, που έφυγαν ή θα φύγουν αναζητώντας, με βαριά καρδιά πολλοί από αυτούς μια καλύτερη τύχη.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και ο Στάθης Γιαννακίδης ζητούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό και τα χαρακτηριστικά όσων αποφάσισαν να μεταναστεύσουν από το 2010 εντός και εκτός Ευρώπης μέσω των προξενικών αρχών, των φορολογικών στοιχείων, της ΕΛΣΤΑΤ και των υπουργείων.
Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ). Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα €8 δις.
Η έρευνα πάντως καταλήγει με το συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες. Όμως το στοίχημα είναι πώς, πότε, σε τι κλίμα, με τι σχέδιο και με ποιους όρους αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Αν…
Ε.Δ.


Είναι η Ξάνθη προσβάσιμη στα ΑμΕΑ;
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην πρόσβασή τους σε διάφορα σημεία. Οι προσπάθειες που γίνονται στην γειτονική Κομοτηνή έχουν αποδώσει καρπούς, αλλά υπάρχουν πλέον και μετρήσιμα αποτελέσματα. Μετά από επιτόπια καταγραφή, έγινε απολογισμός του έργου «Προσβάσιμοι δρόμοι – Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στη κοινωνία 2016». Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για πολλά σημεία και θετικά για τους χώρους εστίασης. Αναλυτικά η πρόσβαση σε ποσοστά: Εστίαση 82%, parking 8%, μουσεία 6%, διαμονή 2%, κινηματογράφοι/θέατρα 1%, σχολείο 1%. Τα παραπάνω αποτελούν τα στοιχεία βάσης προσβάσιμων σημείων για άτομα με κινητική αναπηρία στην Κομοτηνή. Η συλλογή των στοιχείων θα συνεχιστεί με σκοπό να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα www.prosvasis.co αλλά και να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών. Το μήνυμα είναι ότι όλοι μαζί, μπορούμε να καταγράψουμε τα καθημερινά σημεία που βλέπουμε ότι είναι προσβάσιμα με στόχο να βγάλουμε από τα σπίτια τους τα άτομα με αναπηρία. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανέφεραν καλή διάθεση από τους καταστηματάρχες, παρότι οι περισσότεροι χώροι εστίασης παρείχαν πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, όχι όμως και στο εσωτερικό του μαγαζιού. Η Κομοτηνή πάντως βαθμολογήθηκε αρκετά υψηλά με περιθώρια βελτίωσης. Ίσως θα έπρεπε να επιδείξει έμπρακτα και το δικό του ενδιαφέρον ο δήμος Ξάνθης προχωρώντας σε μια παρόμοια καταγραφή, ώστε να φανεί κατά πόσο η Ξάνθη είναι φιλική προς τα άτομα με κινητική αναπηρία και αν οι Ξανθιώτες σέβονται την διαφορετικότητα στην πράξη. Τα ΑμΕΑ είναι δίπλα μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αόρατοι πολίτες.
Χ.Δ.


Και πάνω που όλα πήγαιναν καλά…
Πλήγμα για Αλεξανδρούπολη και Θάσο το μπλόκο σε 3 εκατ. Τούρκους τουρίστες. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική Τουρκία και κυρίως τα συνεπακόλουθά της έχουν επηρεάσει πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και ο τουρισμός. Μετά την ήδη μειωμένη τουριστική κίνηση εξαιτίας του προσφυγικού, τα γεγονότα που εξελίσσονται στην γείτονα την δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζουν με χαριστική βολή για τον τουρισμό κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ως κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας είχαν δικαίωμα εύκολης εισόδου στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας και ήταν αυτοί που στήριζαν τουριστικά τα νησιά, αντισταθμίζοντας ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες άλλων αγορών. Το 70% σχεδόν όσων συνέχιζαν να επισκέπτονται την χώρα μας ήταν κάτοχοι πράσινου διαβατηρίου και η κύριοι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης. Μετά το πραξικόπημα οι αφίξεις μειώθηκαν αρκετά, ενώ με την απαγόρευση εξόδου από την χώρα αναμένεται να μηδενιστούν. Από το 2010 και μετά το πράσινο διαβατήριο έδωσε ώθηση στον τουρισμό από την Τουρκία, με συνεχή αύξηση των αφίξεων. Τα καταλύματα σε Θάσο, Αλεξανδρούπολη αλλά και τα νησιά του Αιγαίου έχουν κρατήσεις που είναι ακόμη μετέωρες και αβέβαιες, με μεγάλες πιθανότητες να ακυρωθούν αν δεν αλλάξει κάτι. Ακόμη και όσοι Τούρκοι επισκέπτες είχαν βρεθεί για διακοπές στην χώρα μας πριν το πραξικόπημα, έσπευσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Πλήρης εφαρμογή της λαϊκής ρήσης «ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος».
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…