Σχόλια 07/07/16

0
Απαραίτητα θα είναι στον πρωθυπουργό στο μέλλον τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που του έδωσαν οι κινέζοι. Για να βλέπει την ανάπτυξη που έρχεται…


Αλλού κι εδώ
Στις Φέρες, ο εκεί δήμος, προχωρά στην επιβολή προστίμων και αφαίρεση των αδειών από τους υπότροπους πωλητές της λαϊκής αγοράς. Οι οποίοι πωλητές, φεύγουν και αφήνουν τα σκουπίδια τους για να τα μαζέψει ο δήμος. Μόνο που εκεί ο δήμος δεν αστειεύεται όπως εδώ. Εκεί μπαίνουν χρηματικά πρόστιμα και κυρίως αυτό που πονάει, αφαιρούνται άδειες.
Πράγματα απλά και αποδοτικά. Κι όποιος δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του δήμου από τους «παζαρτζήδες» φεύγει και ώρα του καλή. Σε αντίθεση με μας εδώ που οι παζαρτζήδες τα αφήνουν τα σκουπίδια τους χύμα για να τα μαζέψει ο δήμος. Τέτοια απαξίωση προς το δήμο! Ούτε σε μεγάλες σακούλες δεν βάζουν τα σκουπίδια τους, κι αυτό διότι βρήκαν και τα κάνουν και κοροϊδεύουν και από πάνω.
-Μας αξίζει όμως μια τέτοια εικόνα; Μια τέτοια μεταχείριση; Όταν μικρότεροι δήμοι μας δείχνουν το σωστό δρόμο.
Γ.Δ.


Μια άποψη
Κάνει ζέστη, το μυαλό λίγο κουρκουτιάζει όταν είσαι έξω, όμως όταν είσαι μέσα με τα κλιματιστικά γιατί συμβαίνει αυτό; Ιδού η απορία. Η οποία πηγάζει από το γεγονός πως οι αυτοδιοικητικοί μας έχουν ξεχάσει μια βασική αρχή την οποία θα έπρεπε να είχαν στο μυαλό τους 24 ώρες. Γιατί το «διοικείν εστί προβλέπειν» που έλεγε ο δικός μας Αλκιβιάδης και το οποίο έχουν ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι τους. Κι απορούμε μετά γιατί ξαφνιάζονται και τρέχουν να κλείσουν τις τρύπες. Ενώ εάν είχαν εγκαίρως προβλέψει, όλα θα ήταν μια χαρά.
-Άραγε έχει κανείς αυτοδιοικητικός α΄ και β΄ βαθμού αντίθετη άποψη; Κι αν έχει να την ακούσουμε…
Γ.Δ.


Άσχημα χούγια
Δεν είναι ωραίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει τα χούγια της κεντρικής εξουσίας. Σε καμία περίπτωση και να για κανέναν λόγο. Δηλαδή, ενώ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, η διοίκηση μπορεί να αδιαφορεί για τις δικές της χρησιμοποιώντας όσα άλλοθι μπορεί να εφεύρει μέχρι να βγει ο κόσμος στα μπαλκόνια του και να φωνάζει. Αυτή δεν είναι και η καλύτερη σχέση εξουσίας – πολιτών και διοίκησης – δημοτών διότι αρχίζει να φέρνει σε σχέση αφεντικού- υπαλλήλων και μάλιστα κακού αφεντικού.!
Γ.Δ.


Άγραφη κόλλα
Ένας στυγνός εκμεταλλευτής, ένας αδίστακτος κεφαλαιοκράτης που έπινε το αίμα του εργαζόμενου με το μπουρί της σόμπας, ένας κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας που πτώχευσε την επιχείρησή του ενώ είχε αμύθητα πλούτη στις τράπεζες των φορολογικών παράδεισων, εργαζόταν σκληρά μέχρι τα 84 χρόνια του και αυτοκτόνησε αντί να χαρεί τα πλούτη του. Ένας ακόμη από τους μύθους της ελληνικής κοινωνίας που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κατέρρευσε αφήνοντας μια άγραφη κόλλα χαρτί.
Γ.Λ.


Θέμα εμπιστοσύνης
Το Κράτος εδώ και χρόνια έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι το αντιμετωπίζουν εχθρικά, ως έναν αντίπαλο. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλά θα κάνει να μην το δοκιμάσει. Κάποιοι βουλευτές που έδειξαν να απολαμβάνουν αυτή τη σχέση μίσους, έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν έδρα διαμονής και ίσως στο μέλλον ούτε αυτό να είναι αρκετό. Είναι κρίμα να νιώσουν την ίδια απαξίωση και δημοτικοί σύμβουλοι που αρνούνται να υπερασπιστούν αιτήματα δημοτών για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τον αρχηγό τους.
Γ.Δ.


Βιομηχανική καλλιέργεια κάνναβης
Πρωτοπορούν οι κάτοικοι στο Τυχερό Έβρου. Ξεκίνησαν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή τους αφού δημιούργησαν ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ. με το όνομα «Θεογένης».
Πρόκειται για ένα προϊόν με 25.000 παράγωγα, που σύμφωνα με τους ανθρώπους του «Θεογένη» μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς καλλιεργητές, τόσο στο νομό Έβρου όσο και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα φυτό που δίνει τρία προϊόντα, τον καρπό, ο οποίος χρησιμοποιείται για παραγωγή προϊόντων όπως μπύρα, αλεύρι, τον ανθό, για φαρμακευτικά σκευάσματα και το στέλεχος, που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές και οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με τον «Θεογένη», πρόκειται για ένα προϊόν που έχει εκ των πραγμάτων συγκριτικά πλεονέκτημά έναντι των υπαρχουσών καλλιεργειών. Παράλληλα, δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, έχει ελάχιστα έξοδα, περιλαμβάνεται στην ενιαία συνδεδεμένη ενίσχυση, όσο για τη ζήτηση, η βόρεια και κεντρική Ευρώπη αναγκάζεται σήμερα να προμηθεύεται το προϊόν για την κάλυψη των αναγκών της από τον Καναδά. Μάλιστα, σημείωσε πως στο «Θεογένη» υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία μπύρας με βιομηχανική κάνναβη, η οποία δεν έχει παραισθησιογόνα δράση και είναι απολύτως ασφαλής.
Γ.Δ.


Πονάνε τα μυαλά μας πλέον
Ένας χρόνος από το δημοψήφισμα, το πανηγυρικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού (χωρίς να ξέρει ακόμη σε τι ακριβώς είπε όχι) και η κυβέρνηση το γιόρτασε δεόντως. Δεν πάνε να της καταμαρτυρούν τα μύρια όσα, να την ψέγουν για το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, για την εφαρμογή τόσων εξοντωτικών μέτρων που αρχίζουν σιγά-σιγά να φαίνονται στην τσέπη μας και να μας καίνε; Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης»! Ή εμείς ζούμε σε παράλληλο σύμπαν ή αυτοί που γράφουν τις ανακοινώσεις εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος: «Μην πετάξετε στα σκουπίδια αυτή την ανακοίνωση -όσο επιτακτική και αν αισθάνεστε την παρόρμηση. Αυτή η ανακοίνωση μια μέρα θα περιλαμβάνεται ως διδακτέα ύλη στο μάθημα της Πολιτικής Ιστορίας και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα: “Πόσο μακριά μπορεί να φθάσει ένα Κόμμα όταν θεωρεί την ηλιθιότητα των ψηφοφόρων του απύθμενη”». Δεν έφτανε η ανακοίνωση, ήρθε και το τουίτ του Πρωθυπουργού, που χαρακτηρίζει το ΟΧΙ κορυφαία πράξη αντίστασης στην ευρωπαϊκή λιτότητα. Μια αντίσταση που κόστισε ήδη μερικές δεκάδες δισ. στην χώρα. Και μπορεί να υπάρξει και συνέχεια, μια και ο υπουργός Παιδείας τάσσεται υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος όποτε και εάν αυτό χρειαστεί, αφού «ο λαός θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας». Στόμα να είχε αυτή η δημοκρατία να μιλήσει μόνο…
Χ.Δ.


Όλοι οι Αντιδήμαρχοι με αντιμισθία
Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν ότι από τους έξι Αντιδημάρχους του δήμου Ξάνθης οι τέσσερεις μόνο λαμβάνουν αντιμισθία για τις υπηρεσίες τους, ενώ δύο Αντιδήμαρχοι είναι άμισθοι. Υπάρχει βέβαια ένα «κοινό μυστικό» και μια άτυπη συμφωνία να λαμβάνουν και οι άμισθοι Αντιδήμαρχοι ένα μέρος από την αντιμισθία των έμμισθων Αντιδημάρχων, ώστε να εξισώνεται η κατάσταση. Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) είχε επανειλημμένα ζητήσει να λαμβάνουν όλοι οι Αντιδήμαρχοι μια χρηματική αντιμισθία για τις υπηρεσίες τους και για τις ευθύνες που επωμίζονται, όπως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τις συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν. Για τα σημερινά δεδομένα η αντιμισθία που προβλέπεται για έναν αιρετό ασφαλώς και δεν είναι αμελητέα, αφού για ένα δήμο, όπως αυτός της Ξάνθης, ο Δήμαρχος λαμβάνει 3.420 ευρώ, οι Αντιδήμαρχοι 1.710 ευρώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 720 ευρώ. Από την μια η ΚΕΔΕ έχει ένα δίκιο όταν λέει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει ‘’χόμπι’’ μόνο για όσους έχουν χρήματα αν παραμένουν χωρίς αντιμισθία οι υπηρεσίες που παρέχουν, από την άλλη ευχόμαστε να αποτελέσει και ένα ισχυρό κίνητρο για να προσφέρουν πραγματικά άνθρωποι που δυστυχώς πολλές φορές δεν γνωρίζουν ούτε τα αντικείμενα και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Είναι ιδανικό να εμπλέκεται κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση από ειλικρινή αγάπη για τον τόπο του, στον οποίο θέλει να προσφέρει με τις ιδέες, το όραμα και την δουλειά του, αλλά, κακά τα ψέματα, δύσκολα ασχολείται κάποιος σοβαρά με αυτό όταν δεν έχει και τις αντίστοιχες απολαβές.
Χ.Δ.


Γνωρίζατε ότι…
«Ρωτώντας πας στην Πόλη»… έλεγαν οι παλιοί για να καταδείξουν πόσο δημιουργικές και επικοδομητικές είναι οι ερωτήσεις. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη η οποία μετά την ερώτησή της για το 12% στην Επίτροπο απ’ όπου μάθαμε ότι δεν είναι παράνομο το 12% και ότι προβλέπεται η επιδότηση του εργασιακού κόστους σε μειονεκτικές περιοχές (άλλο αν δεν το αποδέχονται οι κυβερνητικοί για να υποστηρίξουν την κατάργησή του) τώρα με ερώτησή της στην Επίτροπο για μια υπόθεση της περιφέρειας Ηπείρου με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τις οδικές συνδέσεις Πρεβέζης- Ιονίας Οδού καθώς και Ιονίας Οδού- Κακαβιάς, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη λίστα με έργα που υπέβαλε ώστε να αξιολογηθούν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων κι αυτό προκάλεσε αντιδράσεις των φορέων καθώς υποστηρίζουν πως έχουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση, μάθαμε το εξής ενδιαφέρον. Ότι οι Περιφέρειες της Ελλάδος μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση. Συγκεκριμένα η Επίτροπος Περιφεριακής Ανάπτυξης κυρία Κορίνα Κρέτσου στην απάντηση που έδωσε στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη επισημαίνει ότι : «Οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να υποβάλει αίτηση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση συνήθων δραστηριοτήτων είτε στο πλαίσιο της ΕΤΕπ, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΤΣΕ». Αυτό ας τεθεί σε γνώση των φορέων της περιοχής….
Μ.Ξ.


Ενημέρωση για τον Leader στον δήμο Αβδήρων…
Ενημερωτική καμπάνια για το Leader ξεκινά η Αναπτυξιακή Ροδόπης στο νομό μας ξεκινώντας από τον δήμο Αβδήρων. Έτσι την Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα στην Γενισέα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι φορείς για το μέτρο 19 του Leader που έχει ανοίξει και αφορά τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε πως η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της επένδυσης. Ποσοστό πολύ υψηλό ωστόσο χρειάζεται κι ένα 40% ίδια κεφάλαια ή από δανειοδότηση και αυτό είναι το πρόβλημα γιατί οι τράπεζες δάνεια δεν δίνουν εύκολα και λεφτά δεν υπάρχουν…
Ωστόσο καλό είναι να ενημερώνεσαι και αν επιχειρείς…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…