Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Solar Beer: η Ξάνθη αποκτά την δική της μπύρα

Solar Beer: η Ξάνθη αποκτά την δική της μπύρα

0
solar-beer-stefanou

Ο Ορέστης Στεφάνου δημιουργεί το Ηλιακό μικροζυθοποιείο και οι Ξανθιώτες αναμένουν τις γευστικές απαστερίωτες μπύρες του

Από γλωσσολόγος… ζυθοποιός, ο Ορέστης φιλοδοξεί να δημιουργήσει προϊόντα που θα ‘’εκμεταλλεύονται’’ όλα τα αγαθά της Θρακιώτικης γης

Η μπύρα (στην ελληνική ζύθος) αποτελεί ένα κοινό οινοπνευματώδες ποτό. Με κύρια συστατικά της το νερό, την βύνη (συνήθως από κριθάρι) και τον λυκίσκο, παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης. Οι αναφορές για την παρασκευή μπύρας ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, περίπου το 4.000 π.Χ. με καταγραφή διαφορετικών συνταγών, από όπου το δημοφιλές ποτό ήρθε στην Ελλάδα και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στους βορειότερους λαούς. Μάλιστα, θεωρείται το δεύτερο αρχαιότερο ποτό μετά το υδρόμελο.

Από γλωσσολόγος στην Θεσσαλονίκη… ζυθοποιός στην Ξάνθη

Με χαρά πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια που ξεκίνησε ένας νέος επιχειρηματίας στην πόλη μας, δημιουργώντας το πρώτο μικροζυθοποιείο στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τον Ορέστη Στεφάνου. Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γλωσσολογία, βρέθηκε πριν έντεκα περίπου χρόνια στην Ξάνθη με την σύζυγό του. Αρχικά ξεκίνησε να κατασκευάζει μπύρες στο σπίτι, ερασιτεχνικά, για προσωπική χρήση και ευχαρίστηση της παρέας του. Μετά από παραινέσεις φίλων του αποφάσισε να ψάξει το θέμα σε βάθος και να ασχοληθεί επαγγελματικά. «Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πριν 20 χρόνια, χωρίς την χρήση, δηλαδή, του διαδικτύου», ομολογεί ο ίδιος, αφού αφιέρωσε άπειρες ώρες ψάχνοντας και μελετώντας για τις μπύρες από την Ανατολή μέχρι την Δύση. Όπως λέει αστειευόμενος, με τόσο διάβασμα πήρε ακόμη ένα πτυχίο στην μπύρα. Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Ηλιακού μικροζυθοποιείου λίγο έξω από την Ξάνθη, όπου όλα πλέον έχουν στηθεί και περιμένουν την επίσημη έγκριση για να γεμίσουν τα μπουκάλια με τις πρώτες ξανθιώτικες μπύρες. Οι ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας, οι γνώσεις του για το αντικείμενο, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον, δείχνουν έναν άνθρωπο με πολύ μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που ξεκίνησε.

Τι είναι όμως η μικροζυθοποιεία;

solar-beerΟ Ορέστης συνάντησε αρκετές δυσκολίες μέχρι σήμερα, μεγάλες καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βρήκε όμως και συμπαραστάτες στο έργο του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο διευθυντής παραγωγής της γνωστής μπύρας «Βεργίνα» από την Κομοτηνή τον βοήθησε ιδιαίτερα με τις συμβουλές του, σε ένα τοπίο που μέχρι πριν λίγα χρόνια κάθε παρόμοια προσπάθεια έμοιαζε ουτοπική. Η μικροζυθοποιεία ανθίζει όμως, και σε αυτό συνέβαλε και η δημιουργία ενός τεχνολογικά προηγμένου βυνοποιείου από την Βεργίνα, από όπου προμηθεύονται την βύνη ως πρώτη ύλη οι περισσότεροι νέοι ζυθοποιοί με κριθάρια που προέρχονται από αγρότες της Θράκης. Η διαφορά ενός μικροζυθοποιείου αφορά κυρίως στην δυνατότητα παραγωγής του. Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2016, με δυνατότητα παραγωγής 20 εκατόλιτρων την ημέρα, θέλοντας να αλλάξει το τοπίο στην παραγωγή μπύρας, όπως σημειώνει ο Ορέστης, αλλά και -γιατί όχι- το γούστο και τη νοοτροπία μας απέναντι στη μπύρα. Μέσα στο δύσκολο γενικά οικονομικό κλίμα και ειδικά με τις τελευταίες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης του ζύθου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ο Ορέστης Στεφάνου τολμά, επιχειρεί και δημιουργεί στην Ξάνθη το πρώτο ηλιακό μικροζυθοποιείο και παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπύρες με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις από τη γη της Θράκης.

Η φιλοσοφία του Ηλιακού Μικροζυθοποιείου

Όπως λέει ο Ορέστης: «Φιλοσοφία και στόχος μας είναι οι μπύρες που παράγουμε να φέρουν κάτι καινούργιο και να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς… μπυράκηδες. Θέλουμε να προσφέρουμε φρέσκιες, απαστερίωτες, «ζωντανές» μπύρες, μπύρες που πίνονται ευχάριστα χωρίς να χρειάζεται να είναι παγωμένες, μπύρες που να ξεφεύγουν από τη γνωστή, επίπεδη γεύση του απόλυτα «βιομηχανοποιημένου» προϊόντος. «Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια», λένε. Εμείς πάλι προτιμάμε το «άρωμα» να είναι πλούσιο, η τιμή οικονομική και το μπουκάλι χορταστικό. Έτσι, εμφιαλώνουμε τις μπύρες μας σε μπουκάλια των 500ml και κρατάμε χαμηλές και απόλυτα προσιτές τις τιμές τους, γιατί θεωρούμε ότι η μικρή πολυτέλεια της απόλαυσης μιας craft μπύρας δεν θα πρέπει να είναι προνόμιο λίγων. Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια καλή, οικονομική μπύρα». Ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ορέστη είναι να παράγει με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον. Εκεί παραπέμπει και το «Ηλιακό» της επωνυμίας. «Επιλέξαμε να ονομάσουμε το μικροζυθοποιείο μας “Ηλιακό” γιατί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον και για εμάς. Έτσι, χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες για να εξασφαλίσουμε τη θερμική ενέργεια που χρειάζεται το ζυθοβραστήριό μας, εμφιαλώνουμε μόνο σε επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες και όχι σε κουτάκι, χρησιμοποιούμε καπάκια χωρίς BPA και μεταφέρουμε τις μπύρες μας σε ξύλινα, επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια», εξηγεί ο ίδιος.

Το φιλόδοξο εγχείρημα είναι στο τελικό στάδιο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει ο έλεγχος για να δοθεί και επισήμως η άδεια και, όπως δεσμεύτηκε ο Ορέστης, μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε την χαρά να δοκιμάσουμε και να δροσιστούμε γευστικά με τις φρέσκιες αλχημείες του και τις ετικέτες Θέρος, Γαία και Έρεβος. Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ό,τι δοκιμάσει στο μέλλον, γιατί τα σχέδια και το μεράκι του προοιωνίζουν πολύ όμορφα πράγματα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …