Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα τάξη στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Νέα τάξη στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

0
mousikoi-magazi

Η εγκύκλιος Μπαλάφα με την άρση της δικαιοδοσίας ελεγκτικής αρχής στην ΑΕΠΙ ΑΕ είναι μόνο η αρχή

Το νομοσχέδιο Μπαλτά προβλέπει διαχείριση από συνεταιριστικές εταιρείες και Μη κερδοσκοπικές. Υιοθετεί κατά 98% τις προτάσεις της ΚΕΕΕ

Η Απόφαση με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Ανάκληση εγγράφου – παύση ισχύος εγκυκλίου» που αφορά την άρση της δικαιοδοσίας που είχε δοθεί στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων και τη ΑΕΠΙ ΑΕ με αρ. πρωτ. 50385/ 6-3-2014, να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις, σχετικά με τη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο μέτρο σε μια σειρά άλλων διατάξεων που εμπεριέχει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού του οποίου επίκειται η ψήφισή του. Ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στην χαοτική κατάσταση με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τους χρήστες, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, καφενεία.

Τι ίσχυε και τι θα ισχύει εφ’ εξής

Σύμφωνα με ότι ίσχυε: Εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων με πιο γνωστή την ΑΕΠΙ Α.Ε. έκαναν αιφνιδιαστικούς εφόδους σε καταστήματα και έκαναν ελέγχους στη χρήση μουσικής από το κατάστημα ,αν είναι δηλαδή συμβατή με την λίστα τους τα μουσικά κομμάτια που παίζονται και αν ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει την άδεια για να τα παίζει. Παρότι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς παρουσία δημόσιας αρχής βεβαίωναν παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα χωρίς να ελέγχονται για την αξιοπιστία των ελέγχων που διενεργούν και η διαδικασία που ακολουθείται με βάση τους οποίους δίνεται η εισαγγελική εντολή και η βεβαίωση της αστυνομίας. Στη συνέχεια γινόταν καταγγελία στους δήμους ζητώντας ανάκληση των αδειών των καταστημάτων και ο δήμος πια σε ρόλο «μπαμπούλα» ήταν υποχρεωμένος να ανακαλέσει τις άδειες, εφόσον υπήρχε εισαγγελική εντολή. Μια τέτοια υπόθεση για 4 καταστήματα έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 2014 όπου η Οικονομική Επιτροπή υποχρεώθηκε με βαριά καρδιά να ανακαλέσει άδειες 4 καταστημάτων μετά από καταγγελία της ΑΕΠΙ. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν εκδικαστεί και εκκρεμούν πολλές υποθέσεις στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατάσταση αυτή ευθύνεται για πολλά λουκέτα γιατί οι καταστηματάρχες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα και πως και αυτοί που ξαναπαίρνουν άδεια υποβάλλονται σε έξοδα και σε ταλαιπωρία γιατί χρειάζεται να ξαναπληρώσουν παράβολο. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το τμήμα αδειοδοτήσεων του δήμου Ξάνθης από τον Μάιο του 2015 οι εταιρείες έπαψαν να καταγγέλλουν στους δήμους τις παραβάσεις που βεβαιώνουν το κάνουν όμως στην Αστυνομία. Σ’ ότι αφορά στο τι θα ισχύει εφ’ εξής: Απ’ την στιγμή που εγκύκλιος ορίζει ρητά πως: « Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων όπως η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. δεν αποτελούν δημόσια όργανα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις σχετικά με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιπλέον οι «εκθέσεις ελέγχου» που φέρεται να εκδίδει η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. ή κάθε άλλος Ο.Σ.Δ., ή κάθε σχετικό έγγραφο με το οποίο διαπιστώνεται η αναπαραγωγή μουσικών έργων δημιουργών που αντιπροσωπεύονται από αυτούς, δεν συνιστά ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκληση της άδειας μουσικής και πολύ λιγότερο της άδειας λειτουργίας του ελεγχόμενου Κ.Υ.Ε. και πρέπει να εκτιμάται και να αξιολογείται από την αρμόδια Αρχή μόνο ως απλό πραγματικό στοιχείο, το περιεχόμενο του οποίου χρήζει απόδειξης και επιδέχεται ανταπόδειξης». Το βέβαιο είναι πως δεν αναγνωρίζονται οι έλεγχοι από τις εταιρείες παρά μόνο αν πιστοποιηθούν από την αστυνομία και αυτό σημαίνει πως θα διενεργούνται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια παρουσία αστυνομικών.

Το νέο νομοσχέδιο υιοθετεί κατά 98% τις προτάσεις της ΚΕΕΕ

Σ’ ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο: Σύμφωνα με πληροφορίες μας από έγκυρες πηγές υιοθετούνται κατά 98% οι προτάσεις που κατέθεσε η Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και είναι προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης που προηγήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν συναινέσει με το σύνολο των προτάσεων περίπου 200 δημιουργοί. Οι δημιουργοί σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά διευκρινίζουν ότι στηρίζουν την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις κοινοτικές οδηγίες (Οδηγία 2014/26) για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών, αλλά στρέφονται εναντίον της διάταξης της «υποχρεωτικής διαιτησίας» με τους «χρήστες» της μουσικής (π.χ. ξενοδοχεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, εκδότες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων), η οποία δεν προβλέπεται, όπως λένε, στην Οδηγία. Υποστηρίζουν ότι οι χρήστες θα καταφεύγουν στη διαιτησία, και μέχρι να καταλήξει η χρονοβόρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τα έργα τους θα εκτελούνται, οι χρήστες θα έχουν οικονομικό όφελος, θα ακυρώνεται κάθε ποινική διαδικασία, ενώ οι ίδιοι δεν θα αμείβονται.

Να σημειώσουμε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται οι εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα να είναι είτε συνεταιριστικές είτε μη κερδοσκοπικές και σε καμιά περίπτωση Ανώνυμες εταιρείες. Σ’ ότι αφορά την ΑΕΠΙ έχει μεταφέρει την έδρα της από τον Μάιο στην Κύπρο και υπόκειται σε διαχειριστικούς ελέγχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…