Ποικίλλουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, που κινούνται ανάμεσα στην άνοδο των ‘’μεγάλων’’ σχολών και την πτώση έως και 2.000 μόρια στα ΤΕΙ
Λίγοι οι αριστούχοι παρά την ευκολία των φετινών θεμάτων – Δύσκολες οι προβλέψεις λόγω των αλλαγών, δηλώνουν φροντιστές της Ξάνθης
Στο ‘’κόκκινο’’ βρίσκεται τόσο ο υδράργυρος όσο και η αγωνία των χιλιάδων τελειόφοιτων που περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν την δυνατότητα για μερική ή ακόμη και ολική ανάκληση των μηχανογραφικών του δελτίων οι υποψήφιοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οπότε πλέον τα πάντα έχουν δρομολογηθεί. Αυτό που διαφέρει φέτος, είναι η δυσκολία στις προβλέψεις των φροντιστών, που παρά την πολυετή τους εμπειρία δεν μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με προηγούμενες χρονιές, αφού οι αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ήταν πολλές και σημαντικές. Έτσι, η αγωνία των υποψηφίων θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία και να ανακοινώσει τις βάσεις στις 15 Ιουλίου, όπως θα μπορούσε αν συντονίζονταν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
Δύσκολη υπόθεση η μελέτη διαμόρφωσης των βάσεων φέτος
Φέτος, η μελέτη διαμόρφωσης των βάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο, δήλωσαν στο «Ε» οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων Θανάσης Εμμανουήλ, από το φροντιστήριο ΕΞΑΝΤΑΣ, και Ηρακλής Ζωγράφος. Οι προβλέψεις είναι επισφαλείς, ωστόσο ο κ. Εμμανουήλ θεωρεί πως αν είχε να επιλέξει ανάμεσα στο τι τελικά θα συμβεί, θα έκλινε προς την μικρή άνοδο των βάσεων. Οπότε, οι εκτιμήσεις βάσει των τελευταίων στοιχείων αποτελούν περισσότερο απεικόνιση της τάσης που υπάρχει, κυρίως λόγω του προφορικού βαθμού που έπαψε να μετράει και των 6 ή 7 μαθημάτων που έγιναν 4 ή 5. Ανάμεσα στις αλλαγές ήταν επίσης και η διαφορετική κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία. Για παράδειγμα, τα τμήματα Γεωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τη βάση τους. Επίσης, μέχρι πέρυσι όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προέρχονταν και το 6ο μάθημα που επέλεγαν να εξεταστούν, μπορούσαν να δηλώσουν τα παιδαγωγικά, αφού ήταν ενταγμένα και στο 1ο και στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Με το νέο σύστημα μπορούν να τα δηλώσουν μόνο όσοι εξετάστηκαν σε επιπλέον μάθημα, δηλαδή μόνο 8.044 υποψήφιοι, αντί θεωρητικά 80.000. Ακόμη, μέχρι πέρυσι όσοι υποψήφιοι επέλεγαν τις ιατρικές σχολές και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να τις «πιάσουν», δήλωναν κατόπιν τις πολυτεχνικές σχολές, αφού είχαν εξεταστεί υποχρεωτικά και στα μαθηματικά. Φέτος αυτό δεν ίσχυσε, με αποτέλεσμα 8.875 υποψήφιοι να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν εξετάστηκαν στα μαθηματικά και μένουν ‘’εγκλωβισμένοι’’ στις σχολές του 3ου πεδίου.
Ποιες σχολές ανεβαίνουν και που αναμένονται ‘’βουτιές’’
Μεγάλη βουτιά αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις 2016 σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές, καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής. Ιστορικό χαμηλό αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής στα Παιδαγωγικά τμήματα. Αιτία της ‘’βουτιάς’’ των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων, καθώς σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία. Σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια. Από την άλλη, μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που «έπιασαν» περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55. Αναλυτικότερα: Στο 1o Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία. Στο 2ο Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) πέφτουν οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, με ΤΕΙ να φτάνουν ακόμα και κάτω από 7.000 μόρια. Στο 3ο Πεδίο και τις Επιστήμες Υγείας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η Ιατρική, ενώ μέχρι και 500 μόρια ώθηση θα υπάρξει πιθανώς σε Βιολογία και Φαρμακευτική. Τα Παιδαγωγικά στο 4ο Πεδίο φαίνεται να κατακρημνίζονται με άδεια τα περιφερειακά τμήματα, ενώ στο 5ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένονται μικρές μεταβολές, με τις υψηλόβαθμες σχολές να διατηρούν τα μόριά τους.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ