Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατρακύλα χωρίς φρένο στην τοπική αγορά

Κατρακύλα χωρίς φρένο στην τοπική αγορά

0
loyketa-kleinoume

«Σκάνε κανόνια» και η Ξάνθη γεμίζει άδεια καταστήματα

Η φοροκαταιγίδα είναι η αιτία εκτιμούν παράγοντες της αγοράς – Φόβοι ότι θα αυξηθούν τα λουκέτα τον χειμώνα

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι η επιχειρηματικότητα στο νομό μας με τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και όσα συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά να κρατιούνται με νύχια και με δόντια. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η φοροκαταιγίδα που έχει πέσει αδιακρίτως σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ως απότοκο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης, η οποία τώρα αφήνει το αποτύπωμά της στην οικονομία και την κοινωνία. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση στο ναδίρ της αγοραστικής δυνατότητας, της πτώσης σε ιστορικά χαμηλά της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να «σκάνε κανόνια», να γεμίζει η αγορά άδεια καταστήματα με «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» και να χάνονται θέσεις εργασίας. Ακόμη και στις πιο «ανθεκτικές επιχειρήσεις όπως θεωρείται το λιανεμπόριο τροφίμων η κατανάλωση δέχεται πιέσεις και περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως εάν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες η κατάσταση θα χειροτερέψει…

Η υπερφολόγηση είναι η αιτία…

mpatzakidouΌπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ξάνθης κα Ρένα Μπατζακίδου που λόγω επαγγέλματος έχει μια καθολική εικόνα της επιχειρηματικότητας στην Ξάνθη, την περιγράφει ως πολύ προβληματική, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με τους τζίρους που κάνουν δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. «Η υπερφορόλογηση είναι η αιτία», εκτιμά η κα Μπατζακίδου επισημαίνοντας πως αν δεν ήταν τόσο υψηλοί οι φόροι σ’ όλους τους πολίτες η κατάσταση θα ισορροπούσε: «Οι υπερβολικοί φόροι έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη. Επίσης η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι στα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις και στον δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί, οι αγρότες πλέον φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτά οδηγούν σε μείωση των δαπανών και γυρνάνε μπούμερανγκ στην αγορά με αποτέλεσμα να κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις…», τονίζει η κα Μπατζακίδου. Προσθέτει δε ότι παρατηρείται το φαινόμενο κυρίως οι νέοι να στρέφονται στην εστίαση ανοίγοντας καφέ η σνακ ίσως γιατί πιστεύουν – λανθασμένα βέβαια – ότι εκεί είναι το πολύ και το εύκολο χρήμα ή ότι θα μπορέσουν να γλυτώσουν εισφορές πληρώνοντας λιγότερα μεροκάματα ή ότι θα φοροδιαφύγουν. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται κατά αυτόν τον τρόπο γιατί και οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και εντατικοποιηθεί και τα πρόστιμα επίσης και γι αυτό το αποτέλεσμα είναι να γίνεται μια …ανακύκλωση αυτών των επιχειρήσεων να αλλάζουν δηλαδή χέρια. Επίσης η κα Μπατζακίδου αναφέρει ως σημείο των καιρών την μαζική μεταβίβαση των δικαιωμάτων των αγροτών στα παιδιά τους προκειμένου να γλυτώσουν τον φόρο καθώς οι νέοι αγρότες έχουν ευνοϊκή μεταχείριση για 5 χρόνια. Όπως εκτιμά η κα Μπατζακίδου η κατάσταση θα χειροτερέψει στο επόμενο διάστημα αν δεν παρθούν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση με πρώτο την μείωση των φόρων και την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα!

«Καμένη γη» η αγορά της Ξάνθης

tsiakiroglou maryΑπό τον κλάδο της εστίασης η γραμματέας της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου δίνει ένα δραματικό τόνο στις περιγραφές της για την μικρομεσαία επιχείρηση γενικότερα και ειδικότερα στην περιοχής μας. Συγκεκριμένα την χαρακτηρίζει ως «καμένη γη» και εκτιμά πως το χειμώνα η πόλη μας θα είναι ένα «νεκροταφείο» για να καταδείξει τον αριθμό των λουκέτων: «Η αγορά της Ξάνθης είναι σε άθλιο χάλι. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο… φοβόμαστε ότι τον χειμώνα θα αυξηθούν τα λουκέτα. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Το κλίμα είναι άκρως υφεσιακό και αν δεν δοθούν άμεσα κίνητρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο… Όμως η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια των δανειστών και ο πρωθυπουργός επικοινωνιακά ταξίδια και δεν βλέπουν που το επιχειρείν παραπαίει… Μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας όμως η πραγματικότητα είναι ότι η μικρομεσαία επιχείρηση συνθλίβεται από τους φόρους και συνεχώς χάνονται θέσεις εργασίας».

Ασφυξία στα εμπορικά καταστήματα

Η ίδια εικόνα και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης όπως μας την περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου: «Οι φόροι έφεραν ασφυξία στην αγορά. Ο εμπορικός κόσμος στενάζει… Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις να τονώσουμε την τοπική αγορά. Όπως με το νέο προτεινόμενο θερινό ωράριο από τις 7 – 10 για την Τρίτη και την Πέμπτη που εφαρμόστηκε δοκιμαστικά και ανταποκρίθηκαν θετικά και ο κόσμος και οι μαγαζάτορες, όπως με τις εκπτώσεις που θα έχουμε από τις 11 Ιουλίου. Οι Ξανθιώτες στηρίζουν και προτιμούν την τοπική αγορά αλλά δεν έχουν λεφτά… Μειώθηκαν οι μισθοί , οι συντάξεις, κόπηκε το ΕΚΑΣ… Κι απ’ την άλλη εμείς έχουμε να πληρώσουμε διπλάσιους φόρους και ΦΠΑ στο 24%. Προσπαθούμε να κρατηθούμε με νύχια και με δόντια…».

Έκλεισαν 15.409 εταιρείες

Σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν 15.409, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…