Μια συνεργασία της περιφέρειας με το ΔΠΘ και το ΤΕΙ Καβάλας. Συστάθηκε το Συντονιστικό όργανο που θα οργανώσει τη δομή
3 θεματικές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με 40 μαθήματα των 40 ωρών – Θα παρέχεται Πιστοποίηση παρακολούθησης
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ίδρυση και η λειτουργία της νέας εκπαιδευτικής δομής που εγκαινιάζει την συνεργασία του Πανεπιστημίου της Θράκης με την Περιφέρεια ΑΜ- Θ και παράλληλα αποτελεί ένα «άνοιγμα» του ΔΠΘ στην κοινωνία , εντάσσεται δε στο πλαίσιο των στόχων της περιφέρειας με έμφαση στην επιμόρφωση και κατάρτιση των πολιτών. Πρόκειται για την Ελεύθερη Ακαδημία της Περιφέρειας ΑΜ – Θ, όπως βαφτίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του ΔΠΘ ο καθηγητής κ. Μπότσαρης, ο κ. Ηλιόπουλος από το ΤΕΙ Καβάλας καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης , κ. Ζαγναφέρης, Έβρου κ. Πέτροβιτς και Δράμας ο κ. Πατακάκης. Υπενθυμίζουμε πως η δομή επιμόρφωσης βασίστηκε σε μια ιδέα του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς που εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο με την ονομασία «Ακαδημία Έβρου» και είχε θετική ανταπόκριση καθώς τις θεματικές παρακολούθησαν 270 πολίτες ενώ δίδαξαν 60 καθηγητές.
Συστάθηκε το συντονιστικό όργανο. Η Ελεύθερη Ακαδημία θα λειτουργήσει στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά
Ήταν ακριβώς πριν ένα μήνα που αποφασίστηκε σε ανάλογη σύσκεψη η διεύρυνση λειτουργίας της δομής σε κάθε περιφερειακή ενότητα της ΑΜΘ και στην χθεσινή σύσκεψη ορίστηκε το συντονιστικό όργανο που θα προτείνει τις θεματικές και θα οργανώσει και θα συντονίσει την λειτουργία της Ακαδημίας. Αυτό απαρτίζεται από τον καθηγητή κ. Μπότσαρη και τον κ. Ηλιόπουλο καθώς και τους αντιπεριφερειάρχες, Ζαγναφέρη, Πέτροβιτς, Πατατάκη ενώ με εκπροσώπους τους θα συμμετέχουν και παραγωγικοί φορείς δεδομένου ότι οι θεματικές θα περιλαμβάνουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Να σημειώσουμε πως η Ιδρυτική Πράξη της Ελεύθερης Ακαδημίας της Περιφέρειας ΑΜΘ θα τεθεί προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
3 θεματικές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με 40 μαθήματα των 40 ωρών
Αναφορικά με αυτά όπως επεσήμανε στο «Ε» ο κ. Ζαγναφέρης έχει ήδη επεξεργαστεί και έχει ετοιμάσει ένα σύνολο προτάσεων με για θεματικές που αφορούν όλους τους κλάδους όπως για παράδειγμα: Τα φυτοφάρμακα και η συμβολή τους στις καρκινογενέσεις που αφορά τον αγροτικό τομέα, όπως επίσης και τον κατασκευαστικό τομέα ή Βασικές Αρχές της Οικονομίας. Κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα έχει 3 θεματικές . Κάθε κύκλος θα περιλαμβάνει 40 μαθήματα των 40 ωρών. Η διδασκαλία θα γίνεται σε πιστοποιημένες αίθουσες και θα είναι δωρεάν ενώ τα όποια έξοδα προκύψουν θα καλυφθούν από την περιφέρεια. Στο τέλος των μαθημάτων θα δίνεται πιστοποίηση παρακολούθησης και γι αυτό το λόγο θα τηρείται απουσιολόγιο. Όπως σημείωσε ο κ. Ζαγναφέρης: «Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα που παρέχει την ευκαιρία στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης σε περίπου 300 και πλέον συμπολίτες μας να διευρύνουν τις γνώσεις τους σ’ ότι τους ενδιαφέρει. Η επιμόρφωση των πολιτών είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματός μας ενώ παράλληλα με τη δομή αυτή διασυνδέεται το Πανεπιστήμιό μας με την κοινωνία και αξιοποιείται ευρύτερα η επιστημονική γνώση που παράγει».