Αρχική Χωρίς κατηγορία Η κατάρτιση μοχλός ανάπτυξης και μονόδρομος διεξόδου από την κρίση

Η κατάρτιση μοχλός ανάπτυξης και μονόδρομος διεξόδου από την κρίση

0

Είμαστε σε κρίση! Μία πλέον τόσο συνηθισμένη, καθημερινή, θα έλεγα, φράση για τα ελληνικά δρώμενα! Μία διαπίστωση που γίνεται από όλους. Πολιτεία και κοινωνία για πρώτη φορά συμφωνούν. Η κρίση μαστίζει τα πάντα. Η διαπίστωση κοινή αλλά για ακόμα μία φορά, συμφωνούμε στο πρόβλημα αλλά όχι στη λύση. Και η κρίση μεγεθύνεται, οξύνεται και καταστρέφει ότι υπάρχει στο πέρασμά της,

Η ανεργία καλπάζει και επιδρά δραματικά στους νέους, στους σαραντάρηδες, στους πενηντάρηδες, στους ανθρώπους που αγωνιούν πως θα τρέξει ο χρόνος για να πάρουν τη σύνταξη για να αποχτήσουν εισόδημα. Ποιος θα την πληρωθεί τη σύνταξη, ποιος νοιάζεται. Ζούμε με διαπιστώσεις εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες μας. Η κοινωνική και εθνική συνεννόηση μοιάζει αδύνατη. Αδύνατη και για την έξοδο από την κρίση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με δραματικές εξελίξεις, με χρέη, λουκέτα και αδιέξοδα. Σε αυτό το περιβάλλον, απορεί κανείς για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση και να γυρίσει η χώρα μας και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Η απάντηση έρχεται από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), Τζέιμς Καλέγια (James Calleja) ο οποίος μας πληροφορεί ότι πάνω από 640.000 Έλληνες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στα επόμενα χρόνια σε άλλον τομέα εργασίας, καθώς τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν.

Μοναδική διέξοδος η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Κι αυτό τη στιγμή που, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της ManpowerGroup για το 2015 το 50% των εργοδοτών δεν μπορεί να βρει εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα και το ποσοστό αυτό αναμένεται να εκτιναχθεί στο προσεχές μέλλον. Ζούμε στη χώρα των αντιφάσεων.

Αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και αυτή θα συνεχίσει να είναι όσο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η σύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων με τις δεξιότητες του δυναμικού που προσφέρει την εργασία του αποτελεί πεμπτουσία για την αύξηση των θέσεων εργασίας και εφαλτήριο για την στοχευμένη και κινητροδοτούμενη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαπιστώνοντας ότι η δυναμική επιχειρηματική τάση στη χώρα μας εστιάζεται σε συγκεκριμένους τομείς (αγροτική επιχειρηματικότητα, τρόφιμα, τουρισμός και αγροτουρισμός, logistics, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών), είναι στρατηγικής σημασίας να δώσουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ώστε να καλλιεργηθούν τα προσόντα εκείνα που αναζητούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε ακμάζουσα πορεία και παράλληλα να ενισχυθεί αυτή η συγκεκριμένη στόχευση και στα πανεπιστήμια. Να ενισχυθούν οι πολιτικές κατάρτισης και να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων που διατίθενται για δράσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους το δημόσιο κ.λ.π . Ανερμήνευτη έκπληξη εάν δεν είναι ιδεοληψία αποτελεί η επιλογή διεξόδου στην αγορά εργασίας η κοινωφελής εργασία. Να σταματήσει το «παρκάρισμα» μορφωμένων νέων ανθρώπων σε δημοτικές δραστηριότητες την ώρα που πρέπει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να ενισχυθούν οι πολιτικές στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αυτές τελικά θα βγάλουν το κάρο από τη λάσπη και θα δώσουν δουλειά σε νέους και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Τα εργαλεία και η υποδομή υπάρχουν, ώστε να δώσουμε στη χώρα μας και τους πολίτες της την ευκαιρία να προκόψουν στον τόπο τους, να περιστείλουμε την σχεδόν ανεξέλεγκτη πια οικονομική μετανάστευση των μορφωμένων νέων και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία προοδευτικά με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Αναγκαία προϋπόθεση η συνεννόηση και η κοινή αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Η αναγνώριση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, η εξειδικευμένη και στοχευμένη κατάρτιση θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελώντας την απαρχή για μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση με στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Διέξοδος σαφώς υπάρχει! Πρέπει συνεννοούμενοι να την ανακαλύψουμε!

Κώστας Λεβέντης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

  Τραγούδησαν για το νοσοκομείο σε μικρό ακροατήριο Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η συ…