Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιορτή της Αγίας Παρασκευής: Σημείο αναφοράς για τα Άβδηρα

Γιορτή της Αγίας Παρασκευής: Σημείο αναφοράς για τα Άβδηρα

0
ag.paraskevi-avdira1

Με κατάνυξη πλήθος κόσμου συμμετείχε στον Εσπερινό και την Περιφορά της εικόνας.

Έρευνα και διάσωση της ντόπιας παράδοσης και μουσικής κουλτούρας από τον Χορευτικό σύλλογο Αβδηριτών.Παρουσιάστηκαν οι 5 νέες Αβδηρίτικες φορεσιές και διασώθηκε και ειρηνεύτηκε ένα παλιό παραδοσιακό τραγούδι. Βράβευση της κας Α. Σταυράκη για την συμβολή της

Με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε και φέτος ο Μέγας Εσπερινός προς τιμήν της Πολιούχου των Αβδήρων Αγίας Παρασκευής, ανήμερα της γιορτής της και στο πλαίσιο των Δημοκριτείων 2016. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ενώ παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης και κα Εύα Τσακίρη, η πολιτευτής κα Γεωργία Ανδρέου. Πλήθος κόσμου ντόπιων και ξένων συνέρευσε στην πετρόχτιστη γραφική εκκλησιά του χωριού για ν’ ανάψει ένα κερί στην χάρη της και να προσκυνήσει την παλαιά εικόνα της Αγίας που είναι συνυφασμένη στην συνείδηση και στην παράδοση των Αβδηριτών ως προστάτιδά τους και αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς το πανηγύρι της κάθε χρόνο.

Μήνυμα πίστης και αγάπης προς τον πλησίον από τον μητροπολίτη Ξάνθης

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας, υποβασταζόμενη από νέους του χωριού, υπό τους ήχους της μπάντας του Στρατού και πλαισιωμένη από 5 γυναίκες και 5 άνδρες ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές των Αβδηριτών, μέλη του χορευτικού Συλλόγου Αβδηριτών. Η πομπή ξεκίνησε το απομεσήμερο από την εκκλησιά και αφού ακολούθησε μια συγκεκριμένη διαδρομή στα σοκάκια του οικισμού κατέληξε στην κεντρική πλατεία όπου ακολούθησε αρτοκλασία. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στον Βίο της Αγίας Παρασκευής εξαίροντας το ήθος, την ταπεινότητα την πίστη, την καρτερικότητα της Αγίας καθώς και την αγάπη της προς τον άνθρωπο, αρετές διαχρονικές που «πρέπει να διέπουν και τον δικό μας βίο», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξιστορώντας μάλιστα σύγχρονα παραδείγματα πίστης που αποδείχθηκαν σωτήρια για την υλική και πνευματική υπόσταση του ανθρώπου. Η πομπή επέστρεψε στην εκκλησιά και ακολούθησε το προσκήνυμα της εικόνας.

Παρουσιάστηκαν οι 5 νέες Αβδηρίτικες φορεσιές που απέκτησε ο νεοσύστατος σύλλογος Αβδηριτών

ag.paraskevi-avdira2Το ψυχαγωγικό μέρος της γιορτής άνοιξε η χορωδία του ΚΑΠΗ Αβδήρων που τραγούδησε νοσταλγικά μουσικά κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι και άλλων μεγάλων συνθετών. Το χορευτικό μέρος, άνοιξε ο Χορευτικός σύλλογος Διομήδειας που χόρεψε παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς. Όμως την παράσταση …έκλεψε ο νεοσύστατος Χορευτικός σύλλογος Αβδηριτών (Το χορευτικό τμήμα που προϋπήρχε μετονομάστηκε έτσι το 2015). Ο πρόεδρός του κ. Γαβριήλ Κιοσσές αναφέρθηκε στους σκοπούς του συλλόγου και παρουσίασε τις πρώτες πέντε νέες χαρακτηριστικές Αβδηρίτικες γυναικείες φορεσιές που αποκτήθηκαν από τον σύλλογο ευχόμενος και κοιτώντας με νόημα προς το μέρος του δημάρχου: « του χρόνου να είναι …45! Να σημειώσουμε ότι – όπως ανέφερε ο κ. Κιοσσές- η Αβδηρίτικη γυναικεία φορεσιά είναι σαφώς διαφοροποιημένη από την τυπική θρακιώτικη και ότι προσομοιάζει με την αστική στολή τύπου Βασίλισσας Αμαλίας που επικράτησε στην Μακεδονία και την Θράκη. Κι αυτό είναι προϊόν έρευνας που μέσα από μνήμες, αφηγήσεις παλαιών Αβδηριτών και φωτογραφικού υλικού.

Βράβευση της κας Α. Σταυράκη για την συμβολή της στην διάσωση της μουσικής παράδοσης των Αβδήρων

stavraki-avdiraΣημαίνοντα ρόλο για την έρευνα είχε η βοήθεια της κας Αρχοντούλας Σταυράκη, η οποία έχει στην κατοχή της ένα αξιόλογο αρχείο με γεγονότα και παραδόσεις των Αβδήρων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και παλαιότερα. Με την καθοδήγησή της μάλιστα ενορχηστρώθηκε, ηχογραφήθηκε και ερμηνεύτηκε από τον τραγουδιστή του μουσικού σχήματος «Μπάντα Τέτοια» που είχε την μουσική επιμέλεια της γιορτής και ένα παλιό τραγούδι που τραγουδιόταν στα Άβδηρα με τίτλο: «12 χρόνια στον στρατό». Αυτό το τραγούδι αναφερόταν στους Βαλκανικούς πολέμους και τραγουδιόταν σ’ όλη την βόρεια Ελλάδα προσαρμοσμένο όμως στα ακούσματα και με τα μουσικά όργανα του κάθε τόπου. Και επειδή στα Άβδηρα τα μουσικά όργανα ήταν το νταούλι και ο ζουρνάς προσαρμόστηκε μουσικό πλαίσιο. Με το τραγούδι αυτό άνοιξε και ο πρώτος χορός του συλλόγου που ήταν συρτός και ακολούθησαν, καρσιλαμάς, ζεμπέκικος αντρικός, γυναικείος δετός, και χασάπικος. Για την συμβολή της στην διάσωση και μετάδοση της μουσικής κληρονομιάς και της παράδοσης του τόπου, η κα Αρχοντόπουλα Σταυράκη τιμήθηκε από τον σύλλογο Αβδηριτών με τιμητικό ενθύμιο. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι και χορό από τον κόσμο ο οποίος είχε διασκορπιστεί στις υπαίθριες ταβέρνες που είχαν στηθεί από τους συλλόγους και γεύτηκε το Ψωμί της Γαίας , παραδοσιακά εδέσματα πίτες και γλυκά που πουλούσαν ο σύλλογος γυναικών Αβδήρων καθώς και άλλοι σύλλογοι από το σύνολο του δήμου Αβδήρων όπως επίσης και τα συνήθη ψητά κρεατικά από τις ψησταριές που είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…