Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Φυσικό αέριο με δίκτυο 490 χλμ στην ΑΜ-Θ

Φυσικό αέριο με δίκτυο 490 χλμ στην ΑΜ-Θ

0
pavlidis zagnaferis-syn

Ανατρεπτικό έργο και πανελλαδική πρωτοπορία το χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε με αφορμή την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης

Θα μπορούν να συνδεθούν σπίτια, επαγγελματικές στέγες, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας

Με 32 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στη Θράκη και όλη την Περιφέρεια. Η πρόσκληση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», περιλαμβάνει την κατασκευή 489,5 χλμ δικτύου και εννέα μετρητικών-ρυθμιστικών σταθμών, για τη διανομή φυσικού αερίου στα έξι κύρια αστικά κέντρα της Περιφέρειας, δηλαδή στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα. Η πρόταση της ΔΕΠΑ για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Το μεγαλύτερο σε όφελος για την κοινωνία έργο της τελευταίας δεκαετίας

Την επίσημη ανακοίνωση για την υλοποίηση του έργου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουλίου στην έδρα της Περιφέρειας. Όπως σημείωσε, το θεωρεί το μεγαλύτερο έργο σε όφελος για την κοινωνία μετά την Εγνατία Οδό την τελευταία δεκαετία και έκανε γνωστό ότι θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο σπίτια, επαγγελματικές στέγες, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια. Αναλυτικότερα, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που είχε τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την διέλευση των ενεργειακών αγωγών από την περιοχή. Ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών της χώρας, το οποίο δυστυχώς δεν είχε εκμεταλλευτεί, όπως τόνισε. «Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η οποία επεκτείνεται άλλα τρία χρόνια με το ν+3 όχι για την ένταξη αλλά για την απορρόφηση των πόρων, σχεδιάσαμε να κάνουμε την ανατροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης. Όπως εξήγησε, μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους συνεργάτες του αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν όλες οι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας εκεί που συμφωνούσε και η ΔΕΠΑ, που ήταν η άλλη πλευρά, σε ένα σχέδιο το οποίο αφορά την ένταξή τους σε δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης.

Για πού προορίζεται το φυσικό αέριο;

Εξηγώντας την διαφορά με το δίκτυο φυσικού αερίου που περνούσε μέχρι τώρα από τις πόλεις της Περιφέρειας, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι τα δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης είναι εκείνα τα οποία εφοδιάζουν τα σπίτια και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις. «Ήρθαμε σε επαφή με την ΔΕΠΑ, ξεκινήσαμε με ένα χαμηλότερο ποσό το οποίο στην συνέχεια το επαυξήσαμε και δύο χρόνια είμαστε συνεχώς σε διαπραγματεύσεις με την ΔΕΠΑ για το πώς θα μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο κατά το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την δική μας Περιφέρεια και στην συνέχεια ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία. Το αρχικό ποσό των 15 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, καθώς δεν μπορούσε να συμπεριλάβει όλη την Περιφέρεια, τουλάχιστον τις έξι πόλεις και όπου ήταν βατή η κατάσταση για να αναπτυχθούν δίκτυα, φτάνοντας τελικά στο ποσό των 32 εκατ. ευρώ από πλευράς Περιφέρειας. Το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί από την ΔΕΠΑ και την Περιφέρεια είναι της τάξης των 63 εκατ. ευρώ. Στις 11 Ιουλίου υπογράφηκε η σχετική πρόσκληση με αποδέκτη την ΔΕΠΑ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί σταδιακά, ενώ το συνολικό κόστος μέχρι το τέλος του έργου προϋπολογίζεται αυτή την στιγμή στα 111 ή κατά μία άποψη 114 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του πακέτου Γιούνκερ.

Πρωτοποριακό και ανατρεπτικό έργο για όλο το κοινωνικό σύνολο της περιοχής

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που εντασσόμαστε σε ένα τέτοιο σχέδιο, εκτός από αυτές που προϋπήρχαν πριν από 10 χρόνια, και πιστεύουμε ότι είναι ένα ανατρεπτικό έργο» δήλωσε εμφανώς περήφανος για την επιτυχία ο Γιώργος Παυλίδης, αναφέροντας ότι το έργο θα καταλάβει περίπου 60.000 νοικοκυριά, χωρίς αυτός ο αριθμός να είναι απόλυτος, αφού εξαρτάται από το πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες να ενταχθούν, είτε είναι επαγγελματικές στέγες ή κατοικίες. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι το 2023 θα γίνονται μετατροπές ώστε να ενταχθούν όσοι το επιθυμούν, ενώ το σταθερό δίκτυο θα εφοδιάζεται σε ένα ανάπτυγμα κατασκευών που είναι της τάξης των 489,5 χλμ μέσα στις πόλεις, κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, θα μειώσει το κόστος θέρμανσης περίπου στο μισό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι άλλαξε και πλέον οι εταιρείες πάροχοι έχουν συμφέρον να επενδύσουν σε δίκτυα της περιοχής, ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι παλιότερα οι εταιρείες αυτές επεδίωκαν αποκλειστικά το κέρδος, καθώς δεν μπορούσαν να ενταχθούν και σε προγράμματα μέσα από κρατικές και περιφερειακές ενισχύσεις. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και γι’ αυτό η Περιφέρεια επενδύει σε ένα έργο που θεωρεί ότι θα αποτελέσει διαχρονικό όφελος του τόπου.

Πολλαπλά θετικά οφέλη για όλη την κοινωνία της Περιφέρειας

Περιγράφοντας τα θετικά του μεγάλου αυτού έργου ο Περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη: «Έχει και ένα άλλο ισχυρό πλεονέκτημα: είναι ότι ανεξαρτητοποιείσαι από τους γύρω σου, πατάς το κουμπί στο φυσικό αέριο και το θέτεις σε λειτουργία με ένα κόστος που είναι περίπου στα μισά. Αυτό είναι τεράστιο όφελος, γιατί έχει αφενός χαμηλό κόστος, αφετέρου αυτονομία από τους γύρω, γιατί έτσι μπορείς να κινηθείς πιο ελεύθερα. Σήμερα σε πολλές οικοδομές πολλοί ανεξαρτητοποιούνται με άλλους τρόπους θέρμανσης και αυτό δημιουργεί προβλήματα μέσα σε αυτές». Μία ακόμη παράμετρος στην οποία εστίασε ο κ. Παυλίδης ήταν το γενικότερο όφελος που θα προκύψει, καθώς μειώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με την Βουλγαρία και τις άλλες χώρες. «Όλα αυτά θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε, δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη και θα το παρακολουθούμε βήμα προς βήμα», είπε χαρακτηριστικά. Στο έργο θα απασχολούνται περίπου 800 άνθρωποι, ένας αριθμός που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μικρός, όπως σχολίασε ο κ. Παυλίδης, αλλά δεν είναι, γιατί η απασχόληση αυτή θα συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ύπαρξης του φυσικού αερίου. «Όλο αυτό, πέρα από το κοινωνικό όφελος της μείωσης του κόστους θέρμανσης, σε μια περιοχή που ο χειμώνας αρχίζει στις αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει τέλη Μαΐου, είναι μεγάλο πλεονέκτημα» σημείωσε ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…