Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκτός έλεγχου η κατάσταση με τα αδέσποτα στο νομό

Εκτός έλεγχου η κατάσταση με τα αδέσποτα στο νομό

0
adespota-empros

Επίθεση χθες σε 52χρονη στην Σκάλα Αβδήρων – Την πήραν στο κυνήγι μέσα στην θάλασσα. Τι κάνει ο δήμος Αβδήρων;

Απαιτείται διαδημοτική συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα

S.O.S. εκπέμπουν οι δημότες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού μας ζητώντας επιτακτικά από τους ιθύνοντες δημάρχους και περιφέρεια να πάψουν απλά να είναι θεατές και να νίπτουν τας χείρας – όπως συχνά κάνουν -   και ν’ αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα που κυριολεκτικά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αποτελεί πλέον κοινωνική απειλή. Δεκάδες δημότες σε πόλη και οικισμούς των περιφερειακών δήμων έχουν δεχτεί επιθέσεις τα τελευταία χρόνια από αδέσποτους σκύλους που δημιουργούν αγέλες και περιφέρονται σκορπώντας τον τρόμο στους περαστικούς. Και παρά το γεγονός ότι όλοι οι δήμοι του νομού εφαρμόζουν πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών ο αριθμός των αδέσποτων δεν μειώνεται αντίθετα αυξάνεται κι αυτό έχει την λογική εξήγηση ότι πολλά δεσποζόμενα ζώα μετατρέπονται σε αδέσποτα εν μία νυκτί από τους «φιλόζωους» – κατά τα άλλα – ιδιοκτήτες τα οποία και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Έτσι επίσης εξηγείται και το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα ράτσας και μάλιστα άκρως επιθετικής.

Την πήραν στο κυνήγι μέσα στην θάλασσα – Τη δάγκωσαν, ευτυχώς όχι σοβαρά

Συνέβη χθες νωρίς το πρωί στην Σκάλα Αβδήρων. Η 52χρονη Κ.Ι. ετοιμάστηκε για το πρωινό της μπάνιο όταν την πήρε στο κυνήγι μια αγέλη σκυλιά. Η γυναίκα έντρομη για να τα αποφύγει μπήκε στην θάλασσα όμως την ακολούθησαν και την δάγκωσαν, ευτυχώς όχι σοβαρά. Τις φωνές της άκουσαν οι περίοικοι και έσπευσαν να τη βοηθήσουν διώχνοντας τα σκυλιά. Η γυναίκα σε κατάσταση πανικού μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων όπου αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησε καθώς δεν έφερε σοβαρά τραύματα αλλά περισσότερο τρόμαξε.

Τι κάνει ο δήμος Αβδήρων;

«Τι κάνει ο δήμος;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι παραθεριστείς αλλά και οι κάτοικοι των οικισμών που επίσης έχουν το πρόβλημα. Ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει κάνει 85 στειρώσεις και 265 εμβολιασμούς. «Είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση το γνωρίζουμε. Κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Τα μαζεύουμε όταν μας καταγγελθεί επιθετικότητα, τα στειρώνουμε και τα αφήνουμε. Συζητάμε να υποβάλλουμε πρόταση στο Leader για ένα κυνοκομείο όπως επίσης και να αρχίσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους», απαντά ο κ. Τσιτιρίδης.

Απαιτείται διαδημοτική συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα

Ανάλογη είναι η απάντηση και του δημάρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου όπως έχει εκφραστεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει συζητηθεί και σχετικά πρόσφατα το θέμα με την μόνη διαφορά ότι έχει έτοιμη μελέτη για το κυνοκομείο και ότι έχει προβεί σε 600 στειρώσεις σε δύο χρόνια σε συνεργασία με τους γερμανούς εθελοντές. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υφίσταται και να οξύνεται μάλιστα και στους δύο δήμους αλλά και στους υπόλοιπους δύο του νομού και κατά συνέπεια είναι κοινό και απαιτείται κοινή αντιμετώπιση. Μια διαδημοτική συνεργασία είτε σε επίπεδο υποδομής είτε σε πρόγραμμα στειρώσεων είτε και σε ενημέρωση. Επίσης στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά η αστυνομία αν και εφόσον διέθετε το ειδικό μηχάνημα που μπορεί να διαβάσει τα μικροτσίπ που σύμφωνα με τον νόμο υποχρεούνται να διαθέτουν τα δεσποζόμενα ζώα όπως γίνεται στην Ευρώπη και δεν γίνεται στην χώρα μας στην πλειοψηφία τουλάχιστον. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της εγκατάλειψης γιατί σε περίπτωση που εντοπίζονταν το ζώο με μικροτσίπ θα εντοπίζεται και ο ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο όπως ισχύει και στις Ευρωπαϊκές χώρες. Και σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι του νομού μας θα μπορούσαν να αντλήσουν τεχνογνωσία από άλλους δήμους εντός ή εκτός χώρας που έχουν αναπτύξει καλές πρακτικές στο ζήτημα της αντιμετώπισης και όχι να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, θέτοντας τους δημότες τους σε κίνδυνο για ένα σοβαρό συμβάν και τους εαυτούς τους υπόλογους στην απευκταία περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …