Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπήκε το … Leader στο «αυλάκι»

Μπήκε το … Leader στο «αυλάκι»

0
kefalidis

Σύσκεψη και ενημέρωση των φορέων του ιδιωτικού τομέα από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθη Κεφαλίδη

Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος. Ένταση μεταξύ Μωραΐτη – Κοσμίδη για την ανακοίνωση της ΟΕΒΕΕ. «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί « δήλωσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης

 

Ενημέρωση – διαβούλευση για το Leader, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουλίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρη. Ο ίδιος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων του υποχρεώσεων στην έδρα της Περιφέρειας και έτσι στη σύσκεψη προήδρευσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθη Κεφαλίδη συμμετείχαν μόνο οι εκπρόσωποι φορέων του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου.

Ενημέρωση – διαβούλευση στους φορείς της Ξάνθης από την Αναπτυξιακή Ροδόπης

Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι εξής φορείς και οι εκπρόσωποί τους: Από την ΕΑΣ Ξάνθης, ο διευθυντής κ. Σαραντίδης, από το ΕΒΕ Ξάνθης ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης, από την ΟΕΒΕ Ξάνθης ο κ. Κοσμίδης , από τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κα Ραφαέλου καθώς επίσης και εκπρόσωπος από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας. Επίσης παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κύριοι Μπούτος, Χατζηγκενέ, Αλατζάς.

Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη δεν προκλήθηκαν οι δήμαρχοι καθώς είχε προηγηθεί ενημέρωση τους και η συγκεκριμένη αφορούσε μόνο το κομμάτι που ιδιωτικου τομέα που καταλαμβάνει και την «μερίδα του λέοντος» στο Leader αφού το ποσοστό των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 60% έναντι 40 % στο δημόσιο τομέα και μάλιστα επιλέξιμες θα είναι αυτά τα προτεινόμενα έργα που θα σχετίζονται με την διευκόλυνση επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. δρόμος που συνδέει μεταποιητικές μονάδες) καθώς τελικός στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα προσδίδουν οικονομική υπεραξία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Κεφαλίδης ενημέρωσε τους φορείς για το πρόγραμμα και τους στόχους του και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές καθώς και τα χρονοδιαγράμματα. Ειδικότερα ανέφερε πως το πρόγραμμα είναι 16 εκ. ευρώ και για τους δύο νομούς και ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να συσταθεί η νέα Διαχειριστική Επιτροπή που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα καθώς η Ομάδα τοπικής δράσης που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και πως ο φάκελος θα κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο. Στις συνέχεια και μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει ευρεία διαβούλευση για τον προγραμματισμό των δράσεων καθώς και τον επιμερισμό τους ανά τομείς (π.χ. τουριστικό, μεταποιητικό κ.λ.π.) και θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των επιλέξιμων έργων. Να σημειώσουμε ότι πεδίο εφαρμογής του Leader είναι όλοι οι δήμοι έκτος από τους μητροπολιτικούς δήμος Ξάνθης και Κομοτηνής ενώ σ’ ότι αφορά τα έργα στον αγροτικό τομέα δεν είναι επιλέξιμα αυτά που έχουν σχέση με την παραγωγή αλλά μόνο με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ένταση μεταξύ Μωραΐτη – Κοσμίδη

Φορτισμένο ήταν το κλίμα μεταξύ του προέδρου του ΕΒΕ κ. Μωραΐτη και του εκπροσώπου της ΟΕΒΕ κ. Κοσμίδη εξαιτίας της ανακοίνωσης της ΟΒΕΕ όπου κατήγγειλε αποκλεισμό της από την διαχείριση του Leader, και μεθοδεύσεις από τα «γνωστά κυκλώματα». Ο κ. Μωραϊτης εξέφρασε την ενόχλησή του για όλα όσα αναφέρει η ανακοίνωση και δημιουργήθηκε ένταση. Παρενέβη ο κ. Κεφαλίδης ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός σε κανένα φορέα που θέλει να συμμετέχει και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει , ομόνοια, σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των φορέων ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη επιτυχία του προγράμματος. Επ’ αυτής της άποψης συμφώνησαν όλοι και έτσι αντιμετωπίστηκε με …κόσμιο τρόπο η διένεξη.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…