Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Απαντήσεις με… γενικότητες από την Δημοτική Αρχή στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

Απαντήσεις με… γενικότητες από την Δημοτική Αρχή στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

0
dimotiko apr16

Κοινωνία Δημοτών και Ενωτική Πρωτοβουλία κατέθεσαν οκτώ ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποιες δεσμεύσεις

Την ανάγκη λειτουργίας ακόμη μιας εισόδου στο Θεματικό Πάρκο του Λιμνίου παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης

Με τις ερωτήσεις της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Δημοτών», που δεν είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ξεκίνησε η προχθεσινή συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Ξάνθης.

Κέντρα δια βίου μάθησης, γέφυρα Κιμμερίων, ασφαλτοστρώσεις και χόρτα στην Σταυρούπολη

Η πρώτη ερώτηση της Κοινωνίας Δημοτών αφορούσε τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που δραστηριοποιούνταν για πολλά χρόνια με υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Λόγω οικονομικών συγκυριών τα προγράμματα αυτά πλέον δεν λειτουργούν στο Δήμο Ξάνθης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν πάνω από 30 τουλάχιστον προγράμματα με εκατοντάδες εκπαιδευομένους ανά έτος. Η Κοινωνία Δημοτών, θεωρώντας πως μια από τις αρμοδιότητες του Δήμου Ξάνθης είναι και η χάραξη εκπαιδευτικών πολιτικών στους δημότες του, έκρινε απαραίτητη τη συνέχιση των εν λόγω προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο. Η πρόταση για συγκρότηση μιας επιτροπής όπου θα αναλάβει τον σχεδιασμό του εγχειρήματος, έγινε δεκτή σε πρώτη φάση και το θέμα πρόκειται να εξεταστεί. Αναφορικά με το γνωστό πρόβλημα της κίνησης των κατοίκων των Κιμμερίων δια μέσου της πεζογέφυρας, λόγω του γεγονότος ότι η οδική γέφυρα στη διασταύρωση των Πηγαδίων στερείται ασφαλών πεζοδρομίων, σε συνδυασμό και με την μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η δημοτική αρχή απάντησε ότι δεν ευθύνεται για την μη λειτουργία των σηματοδοτών, ενώ δεν δόθηκε κάποια επαρκής απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει με την πεζογέφυρα. Η τρίτη ερώτηση ήταν σχετικά με τον καθαρισμό των δρόμων από χόρτα στην περιοχή της Σταυρούπολης, κάτι που έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Τέλος, σχετικά με την ανάγκη ασφαλτόστρωσης ενός τμήματος του κεντρικού δρόμου του Ευμοίρου που παραμένει φθαρμένος και με πολλές λακκούβες, ειπώθηκε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις εν ευθέτω χρόνω.

Ανάγκη λειτουργίας δύο τουλάχιστον εισόδων στο Θεματικό Πάρκο του Λιμνίου

Η πρώτη ερώτηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας έγινε αφορμή για συζήτηση, καθώς αφορούσε το Θεματικό Πάρκο. Συγκεκριμένα η ερώτηση ανέφερε: «Το Θεματικό Πάρκο του Λιμνίου είναι ένα έργο που δίνει ανάσες στους πολίτες της Ξάνθης. Έχει 5 εισόδους, εκ των οποίων όμως μόνο η μία είσοδος είναι ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό. Αυτό ενέχει κινδύνους για τους πολίτες και αντιβαίνει στο Καταστατικό Λειτουργίας του Λιμνίου. Επιπλέον, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται τις ημέρες του καλοκαιριού λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας. Προτίθεται ο δήμος να εφαρμόσει επακριβώς το Καταστατικό Λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου και να ανοίξει τις εισόδους για την ασφαλή προσβασιμότητα των επισκεπτών του Λιμνίου και την εύρυθμη λειτουργία του;». Απαντώντας ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος στην ερώτηση, ενημέρωσε το Σώμα ότι μπορεί μεν το Πάρκο να δόθηκε σε χρήση από πέρυσι, όμως μόλις πριν από ένα μήνα έγινε η προσωρινή παραλαβή του. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ουσιαστικά με ευθύνη του αναδόχου και με το σκεπτικό ότι εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι κυριότερες παρεμβάσεις δεν θα ήταν σωστό να μην χρησιμοποιείται από τους δημότες. Από τις εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην τροφοδοσία των μικρών τεχνητών λιμνών με νερό και στην διακριτική μουσική υπόκρουση με εγκαταστάσεις κάτω από τις ξύλινες γέφυρες. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα πρέπει να ανοίξει και η κάτω είσοδος που βρίσκεται δίπλα στο περίπτερο στο τέρμα της παλιάς γέφυρας, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες και να μην χρειάζεται να κάνουν κύκλο για να μπουν στο Πάρκο.

Το κατεστραμμένο ‘’Αυγό’’ στην είσοδο της πόλης

Η δεύτερη ερώτηση της παράταξης του κ. Τσιακίρογλου ανέφερε: «Πριν από χρόνια, στην δυτική είσοδο της πόλης της Ξάνθης, τοποθετήθηκε ένα αρχιτεκτονικό έργο, όπου αναγράφεται το όνομα της πόλης μας και το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες της Ξάνθης. Δεν θα αναφερθούμε στο εάν το συγκεκριμένο έργο συνάδει με την αισθητική του χώρου και την τοπική πολιτισμική παράδοσή μας, διότι αυτό δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα. Πλην, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο έργο επί μήνες τώρα είναι σπασμένο, παραμελημένο και όντας στην είσοδο της πόλης δίνει άσχημη εντύπωση στον κάθε επισκέπτη και προσδίδει χαρακτηριστικά εγκατάλειψης στην πόλη μας. Προτίθεται ο δήμος να επισκευάσει το έργο ή προτίθεται να το αποσύρει από το συγκεκριμένο χώρο;». Απαντώντας και πάλι ο Δήμαρχος Ξάνθης συμφώνησε ότι το έργο υφίσταται συνεχείς βανδαλισμούς και φθορές, ενώ ενημέρωσε ότι έχει δοθεί εντολή για προμήθεια και αλλαγή των γυάλινων στοιχείων του.

Το πεζοδρόμιο στην Βουλγαροκτόνου και η λειψυδρία στο Χαλέπι

Στην ερώτηση αναφορικά με το πεζοδρόμιο επί της Βουλγαροκτόνου 18 που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων της συγκεκριμένης παρακείμενης οικοδομής, της οποίας οι ένοικοι τοποθέτησαν παρανόμως κιγκλιδώματα, ώστε να μην σταθμεύουν άλλα αυτοκίνητα, απάντησε ο κ. Μούρκας. Ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε ότι προκειμένου να κάνει χρήση επί του χώρου στάθμευσης η συγκεκριμένη οικοδομή πρέπει να ορίσει είσοδο και έξοδο και όχι να κάνει χρήση εξ ολοκλήρου επί του μήκους της προβολής του πεζοδρομίου. Ο κ. Μούρκας δεσμεύθηκε να ελέγξει αν όντως τα σταθερά κιγκλιδώματα βρίσκονται στο πεζοδρόμιο ή στον ιδιωτικό χώρο της οικοδομής, εξηγώντας ότι εξαρτάται από την οικοδομική άδεια αν χρειάζεται είσοδος και έξοδος οχημάτων.

Στην τελευταία ερώτηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας σημειωνόταν: «Επί σειρά ετών το πρόβλημα της λειψυδρίας στον οικισμό του Χαλεπίου είναι πολύ μεγάλο και οξυμένο. Πριν 3 χρόνια, από πληροφορίες κατοίκων, είχε συσταθεί μία επιτροπή προκειμένου να μελετήσει το θέμα. Φθάσαμε σήμερα και ο συγκεκριμένος οικισμός υδροδοτείται για κάποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Επειδή θεωρούμε ότι το νερό είναι το υπέρτατο αγαθό και όλοι δικαιούνται αυτού, τι προτίθεται να κάνει ο δήμος ώστε να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στο Χαλέπι;». Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε ότι το πρόβλημα υπήρχε όντως παλιότερα και αποκαταστάθηκε πέρυσι με παρέμβαση που έγινε, αφού το νερό στο Χαλέπι έφτανε από 12 χλμ μακριά. Δεσμεύθηκε να το ελέγξει, αλλά σημείωσε πως προσωρινό πρόβλημα υπήρξε την προηγούμενη μέρα μόνο για λίγες ώρες, λόγω κάποιων εργασιών στις δεξαμενές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…