Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε η δίκη του Καλαϊτζή

Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε η δίκη του Καλαϊτζή

0
kalaitzis-diki-joul16

Αίτημα διακοπής υπέβαλε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η υπεράσπιση στη χθεσινή δικάσιμο

Σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώνεται το 12μηνο της προσωρινής κράτησης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΠΑΞ και θα επανεξεταστεί η προφυλάκισή του

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την απόφαση προφυλάκισής του, αναβολή για τις 6 Οκτωβρίου 2016 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης του Θεολόγου Καλαϊτζή, επί σειρά ετών διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΠΑΞ ΑΕ και του Γιώργου Δερέ, διευθυντή της εταιρίας. Η αναβολή ορίστηκε μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για διακοπή στη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην Κομοτηνή, όπου και αναμενόταν να ξεκινήσει η δίκη.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται μακρά εξαιτίας του όγκου της δικογραφίας με τα δύο πορίσματα των Οικονομικών Επιθεωρητών για την οικονομική διαχείριση της εταιρίας και του αριθμού των μαρτύρων που φτάνουν τους 25, με πέντε από αυτούς να έχουν κληθεί από την υπεράσπιση. Συνήγοροι υπεράσπισης έχουν αναλάβει ο Θεοχάρης Δαλακούρας, ο Στέργιος Γιαλάογλου και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ένα χρόνο σχεδόν παραμένει προφυλακιστέος ο Θ. Καλαϊτζής

Ο Θεολόγος Καλαϊτζής που παραμένει προφυλακιστέος από τις 27 Ιουλίου 2015 μετά από σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα κατηγορείται για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας στην υπηρεσία και της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία με χρήση, με τη φυσική αυτουργία του διευθυντή της εταιρίας, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Ο Θεολόγος Καλαϊτζής που κρατείται στις φυλακές της Νιγρίτας, μεταφέρθηκε για τις ανάγκες της δίκης στις φυλακές της Κομοτηνής, αλλά θα επιστρέψει μετά την απόφαση αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης. Πάντως, μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει νέα κρίση για την προσωρινή κράτηση που του επιβλήθηκε καθώς λήγει το 12μηνο και θα δρομολογηθεί επανεξέταση των συνθηκών που υπέβαλαν την προφυλάκισή του.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Γιώργο Δερέ είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα μετά την πρώτη απολογία των κατηγορουμένων τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια με διάταξη του Ανακριτή του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 10.000 €, μετά τη δεύτερη απολογία.

Βαρύτατες οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Αρκετοί είναι αυτοί από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναμένουν με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου, μιας και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν συνδεθεί με την εταιρία, στη διάρκεια της λειτουργίας της μέχρι 2011 οπότε και τέθηκε σε εκκαθάριση.

Κύρια όμως αφορά τον Θεολόγο Καλαϊτζή αφού του προσδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, που επισείουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα του ελέγχου του Οικονομικού Επιθεωρητή η «τρύπα» στην ΕΑΠΑΞ έφτανε σχεδόν τις 900.000 €, ενώ μετά τον επανέλεγχο που ο ίδιος ζήτησε θεωρώντας ότι υπήρχαν σφάλματα και ανακρίβειες στα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου το αδικαιολόγητο οικονομικό άνοιγμα ανήλθε στο 1,4 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…