Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της ΑΜ-Θ

Ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα της ΑΜ-Θ

0
papadopoulos kriti

Ένας νέος φορέας στην Περιφέρεια, στα πρότυπα της Κρήτης, βασικό εργαλείο στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων

Υπό σύσταση οι επιτροπές ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες θα επιλέξουν τα προϊόντα της κάθε περιοχής – Συμμετοχή ιδιωτών, δήμων και Επιμελητηρίων στο σχήμα

Έναν εξειδικευμένο φορέα, που θα γίνει το βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αποτελεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας ΑΜ-Θ» που συστήνεται με έδρα την Κομοτηνή και έλαβε το ‘’πράσινο φως’’ από την εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης. Στα πρότυπα του αντίστοιχου φορέα της Κρήτης ‘’πατάει’’ η ίδρυση του νέου αυτού φορέα στην Περιφέρεια και η λειτουργία της καθίσταται υποχρεωτική. Μάλιστα πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Σωτήρης Παπαδόπουλος, επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από αποδοχή πρόσκλησης της αντίστοιχης Αντιπεριφερειάρχου Θεανούς Βρέντζου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας και κυρίως η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία λειτουργεί αρκετά χρόνια το θεσμό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Συνεργασία Κρήτης – ΠΑΜ-Θ για την επίλυση θεμάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Η κα Βρέντζου ενημέρωσε τον ομόλογο της κ. Παπαδόπουλο για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νησί και αναφέρθηκε στις δράσεις που η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει για την προστασία, προβολή και προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιεί, αλλά και για την διαχείριση – προβολή των προϊόντων του νησιού στην εγχώρια και ξένη αγορά. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και συμφώνησαν με την κ. Βρέντζου στην από κοινού διεκδίκηση – επίλυση θεμάτων.

Υπό σύσταση οι κατά τόπους επιτροπές που θα προτείνουν προϊόντα για το «καλάθι» της ΑΜ-Θ

Προτεραιότητα της Σύμπραξης της Περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στην κάθε περιοχή και η εξασφάλιση της υπεραξίας τους, μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι», με στόχο την βελτίωση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της περιοχής, σημείωσε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος. Εκτός από τον βασικό εταίρο, που είναι η Περιφέρεια με ποσοστό 49%, στην εταιρεία μπορούν να συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα της περιοχής, επιμελητήρια, Δήμοι, ομάδες παραγωγών και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών. Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα δραστηριοποιείται η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» είναι οι παρακάτω: Υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Υποστήριξη της διαχείρισης του «Καλαθιού Προϊόντων» και προσανατολισμός των παραγωγών. Δημιουργία προδιαγραφών για την πιστοποίηση των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι της Περιφέρειας ενισχύοντας την ποιοτική τους ταυτότητα και την εμπορική τους αξία στις αγορές. Υποστήριξη της δικτύωσης παραγωγών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων. Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για τα τοπικά προϊόντα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…