Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης: Μία από τις τέσσερεις στην Ελλάδα

Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης: Μία από τις τέσσερεις στην Ελλάδα

0
amerikani-gonia

Προγράμματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας στην πόλη μας με πολλούς ωφελούμενους

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα Steam Yourself για παιδιά και νέους που συνδυάζει έρευνα και ρομποτική

Η Αμερικανική Γωνιά της Ξάνθης είναι ουσιαστικά μια συνεργασία, η οποία ξεκίνησε το 2004 μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης και του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας. Φιλοξενείται στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης στην πλατεία Διοικητηρίου. Αμερικάνικες Γωνιές υπάρχουν συνολικά τέσσερεις σε όλη την Ελλάδα και στεγάζονται στις αντίστοιχες Δημοτικές Βιβλιοθήκες: αυτή της Ξάνθης, της Σπάρτης, της Βέροιας και της Κέρκυρας και ένας πολυχώρος στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα.

Προγράμματα για όλες τις ηλικίες με κύριους ωφελούμενους τους μαθητές της Ξάνθης

Όπως ανέφερε ο Συντονιστής της Αμερικανικής Γωνιάς Ξάνθης, Δημήτρης Γιαννακούδης, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά προγράμματα σε σχέση με την αγγλική γλώσσα, την επιχειρηματικότητα και προγράμματα που αφορούν καινοτομίες. «Έχουμε αρκετά βιβλία στα αγγλικά σε έντυπη μορφή για να βοηθήσουμε και τους μικρότερους φίλους μας αλλά και τους μεγαλύτερους να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, ενώ πρόσφατα παραλάβαμε έναν 3D εκτυπωτή, όπου μπορούμε να σχεδιάσουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε είτε με εξειδικευμένα προγράμματα είτε με έτοιμα μοντέλα που υπάρχουν στο ίντερνετ, σε συνεργασία με τα σχολεία που επισκέπτονται την Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Αμερικανική Γωνιά», σημείωσε ο κ. Γιαννακούδης, τονίζοντας ότι η «Γωνιά» συμμετέχει στην εκμάθηση γύρω από την ρομποτική, κάτι που αναπτύσσεται ραγδαία στην πόλη μας. Η «Γωνιά» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΔΑΣΤΑ (Δομή Απασχόλησης Σταδιοδρομίας) του ΔΠΘ, πραγματοποιώντας προγράμματα επιχειρηματικότητας και σεμινάρια με ομιλητές έμπειρους μέντορες και ανθρώπους της αγοράς, όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά για όσους μένουν στην Ξάνθη και έχουν μια επιχειρηματική ιδέα. Παράλληλα, τους προηγούμενους μήνες εκπονήθηκαν πεντάμηνα προγράμματα βασικής εκμάθησης αγγλικής γλώσσας και χειρισμού Η/Υ όπως αυτό στην Γλαύκη.

Νέα πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο – S.T.E.A.M. Yourself με εκπαίδευση στην έρευνα και την ρομποτική

Η Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και η eduACT Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνει το πρωτάθλημα ρομποτικής στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης το πρόγραμμα S.T.E.A.M. (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) Yourself with FLL. Ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακούδης, χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην πρώτη, ηλικίες από 15 έως 25 ετών, θα εκπαιδευτούν, ώστε να γίνουν εκπαιδευτές με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα ζωής, όπως ασφάλεια τροφίμων, ανακύκλωση και ενέργεια. Θα βρούνε μια λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα Lego Mindstorm. Στην δεύτερη περίοδο, οι εκπαιδευτές της προηγούμενης περιόδου θα εκπαιδεύσουν παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών για να διαγωνιστούν στο FLL (First Lego League), που θα γίνει στην περιοχή μας». Όπως σχολίασε ο ίδιος, πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία και ένα αρκετά φιλόδοξο και ενδιαφέρον εγχείρημα για την περιοχή μας. Τα παιδιά που θα δηλώσουν συμμετοχή θα χωριστούν σε ομάδες, οι οποίες στην συνέχεια θα διαγωνιστούν μεταξύ τους. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις μήνες για την πρώτη φάση και με το που ολοκληρωθεί η φάση με τον καταρτισμό των μεντόρων, θα ξεκινήσει αμέσως η επόμενη που έχει διάρκεια περίπου 3 μήνες και πάλι. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι στην Αμερικανική Γωνιά, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα για όσους θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …