Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 270 εκ. ευρώ τα χρέη των μεγαλοφειλετών της Ξάνθης στο Δημόσιο

270 εκ. ευρώ τα χρέη των μεγαλοφειλετών της Ξάνθης στο Δημόσιο

0
sevath-koufari

55 νομικά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ονομάτων που δημοσιοποίησε η Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων. 31 από αυτά ξεπερνούν τις οφειλές του 1 εκ. ευρώ

Περισσότερο… «νεκροταφείο» παρά εργαλείο για πίεση αποπληρωμής η δημοσιοποίηση. Επιχειρήσεις-«κουφάρια» οι περισσότερες στο μακρύ κατάλογο

Έναν «επικήδειο» αποτελεί στην πραγματικότητα η δημοσιοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων των επωνυμιών των νομικών προσώπων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που προκύπτει μέσα από μία «ακτινογραφία» του «Ε» στη μακρά λίστα των οφειλετών. Συνολικά, τα νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ στην Περιφέρειά μας, φτάνουν τα 270, ενώ οι εταιρίες που χρωστούν πάνω από 1 εκ. ευρώ ξεπερνούν τα 120.

Δημοσιοποιήθηκαν μόνο τα ονόματα όσων δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τακτοποίηση

Η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων προέβη την Πέμπτη στη δημοσιοποίηση των ονομάτων 13.730 φυσικών και νομικών προσώπων με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Εξαιρέθηκαν οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν – με δικαστική απόφαση – έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρέθηκαν οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

«Πρωταθλήτρια» στην Ξάνθη η ΣΕΒΑΘ με χρέη 103,5 εκ. ευρώ

Στην Ξάνθη η κατάσταση των μεγάλων εταιριών που έκλεισαν αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ευρώ χρεών, άνεργο προσωπικό, ανεξόφλητους προμηθευτές και «κουφάρια» στη ΒΙΠΕ και περιφερειακά της πόλης αποτυπώνεται πλήρως στη λίστα της Γενικής Γραμματείας. 55 νομικά πρόσωπα από την Ξάνθη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα εκ των οποίων τα 31 συγκεντρώνουν χρέη άνω του ενός εκ. ευρώ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΣΕΒΑΘ με οφειλές 103.555.019 ευρώ. Ακόμη, συμπεριλαμβάνεται η ΣΕΠΕΚ με χρέη 4.655958 εκ. ευρώ και άλλοτε κραταιές βιομηχανίες, όπως του Σολδάτου, της Μπεζερμελή και η Χαρτοποιία Θράκης. Συνολικά, το «άνοιγμα» από το νομό Ξάνθης υπερβαίνει τα 270 εκ. ευρώ. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται ακόμη η ΕΑΠΑΞ με χρέη 619.073 ευρώ, αλλά όχι η Αναπτυξιακή, προφανώς διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στην εταιρία.

Κατασκευαστικές εταιρίες, φρούτα, μάρμαρα, ενδύματα, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων εισαγωγές, εξαγωγές, ξυλεία και πλαστικά αποτελούν μερικές μόνο από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που «αποχαιρέτησαν» πια τον άλλοτε δραστήριο και παραγωγικό νομό μας. Από το σύνολο όλων αυτών των εταιριών και βιομηχανιών, ελάχιστες πλέον λειτουργούν ή υπολειτουργούν, ενώ, σε αρμονία με την εικόνα στο υπόλοιπο της χώρας, η Πολιτεία δεν μπορεί να προσδοκεί παρά να εισπράξει ελάχιστα ποσά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι πλην των μεγαλοοφειλετών του ενός εκ. ευρώ και πλέον, είναι περιορισμένοι όσοι έχουν λιγότερα χρέη, πράγμα που μπορεί να αποτελεί ίσως, ένδειξη ότι υπάρχουν προσπάθειες ρύθμισης των χρεών από την πλευρά των οφειλετών.

266 νομικά πρόσωπα στη λίστα από όλη την Περιφέρεια. Πρώτος ο Έβρος

Στο υπόλοιπο της Περιφέρειας, τα «σκήπτρα» των οφειλετών κρατά ο Έβρος , απ’ όπου 72 επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Πάνω από 10 είχαν έδρα στην περιοχή της Ορεστιάδας, άλλες τόσες περίπου στο Διδυμότειχο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα εδραζόταν φυσικά στην Αλεξανδρούπολη. Οι δε οφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκ. ευρώ είναι 31, όπως και στην περίπτωση της Ξάνθης. Η επιχείρηση πάντως με τα περισσότερα χρέη στην ΑΜΘ, διατηρούσε έδρα στις Φέρες και τα χρέη της ξεπερνούν τα 150 εκ. ευρώ.

Στην Καβάλα, τα νομικά πρόσωπα με χρέη είναι 68, αλλά μόλις 25 υπερβαίνουν το 1 εκ. ευρώ. Μόλις δύο στεγάζονται ή στεγαζόταν στη Θάσο, 6 στη Χρυσούπολη, 4 στη Μουσθένη, 2 στη Ν. Πέραμο και μία στη Ν. Καρβάλη. Η εικόνα της αποβιομηχάνισης αποτυπώνεται και στη Ροδόπη, όπου όλοι οι οφειλέτες, 37 στο σύνολο με 22 να έχουν χρέη άνω του ενός εκ. ευρώ, έχουν έδρα την Κομοτηνή και τη ΒΙΠΕ, πλην μιας που βρίσκεται στον Ίασμο. Οι λιγότεροι οφειλέτες βρίσκονται στο νομό Δράμας όπου σε σύνολο 34 εταιριών που περιλαμβάνονται στη λίστα (με λίγες στο Δοξάτο και το Κ. Νευροκόπι), μόνο οι 12 έχουν χρέη που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ.

Καμία αισιοδοξία για την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών

Φαίνεται πάντως ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων περισσότερο προσφέρεται για «κουτσομπολιό» και μοιρολόγια παρά ασκεί ουσιαστική πίεση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών τους. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ανταποκριθούν και εισπράξιμο θεωρείται αισιόδοξα το 10% των 83 διδ. ευρώ που οφείλονται στο ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, επίσης δεν υπάρχει διαχωρισμός των χρεών, ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να εισπραχθούν και στα ανεπίδεκτα είσπραξης, παρά τη σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…