Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τελευταία ημέρα για την καθολική αποχή των δικηγόρων

Τελευταία ημέρα για την καθολική αποχή των δικηγόρων

0
dikaiosini

Από τη Δευτέρα επιλέγουν στοχευμένες δράσεις απέχοντας μόνο από διοικητικές δίκες και όσα ποινικά σχετίζονται με διοικητικές υποθέσεις

Για τα αποτελέσματα της σθεναρής κινητοπoίησης, μιλά η πρόεδρος του ΔΣΞ Κ. Σιούτη. «Δεν εισακουστήκαμε στην κυβέρνηση, δεν συμμετείχαν οι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι»

Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου 2016, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της, συμπληρώνοντας πέντε μήνες σθεναρής και πρωτόγνωρης για αρκετούς κινητοποίησης, σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου. Με απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας από τις 18 του μηνός η αποχή θα λάβει τη μορφή στοχευμένων δράσεων και οι δικηγόροι θα απέχουν μόνο από τις υποθέσεις που δημοσίου συμφέροντος (φορολογικά, ασφαλιστικά, τελωνειακά θέματα). ή ποινικά που σχετίζονται όμως με διοικητικές υποθέσεις. Ούτως ή άλλως από μία 1 Ιουλίου ξεκινούν οι δικαστικές διακοπές, στο διάστημα των οποίων θα ισχύει η νέα εκδοχή της αποχής των δικηγόρων, ενώ από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και με τη λήξη των δικαστικών διακοπών στις 15 Σεπτεμβρίου, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα αποφασίσουν εκ νέου για τη στάση που θα κρατήσουν.

Σχετικά με την πρώτη αυτή φάση της δικηγορικής αποχής που κράτησε πάνω από πέντε μήνες η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κική Κιούση σημειώνει ότι τα υπομνήματα και οι αναφορές που εστάλησαν στην κυβέρνηση από τους δικηγορικούς συλλόγους δεν εισακούστηκαν, ούτε υπήρξαν αντικείμενο συντονισμένου διαλόγου. Μάλιστα, σχολίασε ότι η φοροεισπρακτική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης πλήττει βάναυσα το δικηγορικό επάγγελμα και αποθαρρύνει τις γενιές των νέων που αγωνίστηκαν και κοπίασαν για να ασχοληθούν με αυτό. «Ακόμη και οι Θεσμοί μας δίνουν δίκιο και διαπιστώνουν ότι με αυτό τον τρόπο δε θα γεμίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία», συμπλήρωσε η κ. Κιούση. Έκανε δε λόγο, για περιφρόνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και για τη λύση της φυγής στο εξωτερικό που επιλέγουν κάποιοι δικηγόροι, βιώνοντας τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και που αναμένεται αν γίνουν δυσκολότερες με τα νέα μέτρα. Ειδικά για τα τελευταία, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης σχολίασε επίσης ότι η Δικαιοσύνη γίνεται ιδιαίτερα ακριβή με τα όσα προβλέπονται για την κοστολόγηση της άσκησης της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό βέβαια και με τις ασύλληπτες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, κυρίως στις διοικητικές υποθέσεις. Καταληκτικά πάντως, η κ. Κιούση επεσήμανε και τη δυναμική που θα δημιουργούνταν στην κατεύθυνση της πίεσης της κυβέρνησης αν στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι.

Τι θα εκδικάζεται από τη Δευτέρα στα δικαστήρια

Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι θα εξακολουθήσουν να απέχουν από διοικητικές, φορολογικές, τελωνειακές υποθέσεις και όσες υποθέσεις έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή υφίσταται προσωρινή διαταγή ή απόφαση επί αναστολής. Παράλληλα, θα απέχουν από ποινικές υποθέσεις φορολογικού, τελωνειακού και κοινωνικοασφαλιστικού αντικειμένου, δεν θα εκδικάζουν το κύριο ένδικο βοήθημα στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία, δεν θα εκδικάζουν το κύριο ένδικο βοήθημα ή μέσο στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία, και τέλος θα απέχουν από τις δίκες όπου φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ΕΟΠΥΥ είναι ενάγοντες.

Επίσης, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συμμετοχή των δικηγόρων στην άσκηση ένδικων μέσων κατά διοικητικών πράξεων που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν του ασφαλιστικού νόμου, καθώς και την αποχή των έμμισθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.

Σε παραγραφή οδηγούνται 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής;

Έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στη Γ.Γ. δημοσίων εσόδων από το ΣΔΟΕ. Κίνδυνος απώλειας εσόδων εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε παραγραφή οδηγούνται 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, εκ των οποίων περίπου 2.500 αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες. Τα διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, τη στιγμή που λαμβάνονται νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων, νέους σκληρούς φόρους σε ολόκληρη την αγορά. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση έδωσε αγώνα το προηγούμενο έτος με τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να παρατείνουν το δικαίωμα του δημοσίου για έλεγχο κατά ένα έτος. Και αφού κατόρθωσαν και τους έπεισαν οι υποθέσεις αυτές μαζί με 24.000 ακόμα (οι οποίες παραγράφονται σταδιακά από το 2017 και μετά) παραμένουν στο ΣΔΟΕ το οποίο πλέον δεν έχει βάση του νόμου τη δυνατότητα να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις έπρεπε να έχουν ήδη μεταφερθεί στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με περυσινό νόμο, «η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, θα καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015», αλλά δεν έχει δρομολογηθεί κάτι ως τώρα.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης μετά από 12 χρόνια αναμονής

Χρειάστηκαν μόλις 4,5 μήνες προετοιμασίας – Πλήρως ανακαινισμένη υποδέχτηκε τηn Κυριακή το…