Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα Άβδηρα τίμησαν τον μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, Στέφανο Ιωαννίδη

Τα Άβδηρα τίμησαν τον μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, Στέφανο Ιωαννίδη

0
ioannidis-mousopoulos

15 χρόνια από τον θάνατό του, το έργο και η ζωή του παραμένουν σημεία αναφοράς

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον Στέφανο Ιωαννίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τον θάνατό του. Το κοινό παρακολούθησε μία σεμνή τελετή, στην οποία παρευρέθηκε και τίμησε με την παρουσία της, απευθύνοντας μάλιστα και χαιρετισμό, η σύζυγος του Στ. Ιωαννίδη, Αθηνά Ιωαννίδη. Οι ομιλητές, Θανάσης Μουσόπουλος και Διαμαντής Τριαντάφυλλος παρουσίασαν με τον μεστό και γλαφυρό τους λόγο το πολύπλευρο έργο του μεγάλου αυτού πνευματικού ανθρώπου, την προσφορά του στη λογοτεχνία αλλά και στον πολιτισμό, ενώ η φιλόλογος Δήμητρα Κατάκη απήγγειλε ορισμένα αποσπάσματα από πεζά και ποιητικά έργα του. Όσοι βρέθηκαν στα Άβδηρα, είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση που λειτούργησε στον ίδιο χώρο και να πάρουν μια γεύση από το συγγραφικό, εκδοτικό και ζωγραφικό του έργο μέσα από βιβλία και σπάνιες εκδόσεις που παρείχε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης ειδικά για την ημέρα της εκδήλωσης ο Θανάσης Μουσόπουλος.

Στέφανος Ιωαννίδης, λογοτεχνία και πολιτισμός

Ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος αναφέρθηκε στην σχέση και προσφορά του τιμώμενου Στέφανου Ιωαννίδη στην λογοτεχνία και γενικότερα τον πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από την εισαγωγή του Δημήτρη Γληνού στον Σοφιστή του Πλάτωνα: «Ο σύγχρονος κόσμος θα προχωρήσει αν βρει τη δύναμη και το σωστό δρόμο για να αξιοποιήσει την κληροδοσιά των Αρχαίων Ελλήνων προς τον ανθρώπινο πολιτισμό. Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες πρέπει να γίνουν οι ερευνητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι. Η πολιτική κοινότητα, που θα έχει ζωντανή συνείδηση για ένα τέτοιο υψηλό έργο, πρέπει να χορηγήσει τα μέσα για την πραγμάτωσή του. Η παρακμή του κλασικού κόσμου παραλληλίστηκε με την σύγχρονη εποχή, όπου η ελευθερία είναι δύσκολη γιατί οφείλουμε να διαλέξουμε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θ. Μουσόπουλος: «Ο Στέφανος Ιωαννίδης διάλεξε το δύσκολο δρόμο της ελευθερίας». Η σχέση Μουσόπουλου-Ιωαννίδη πάει μισό αιώνα πίσω, όταν, όπως παραδέχθηκε, τον έστελνε ο πατέρας του κοντά στον Στέφανο Ιωαννίδη γιατί τον θεωρούσε «δάσκαλο ουσίας». Ένας δάσκαλος που ανέδειξε την Δημοτική Βιβλιοθήκη σε ένα πραγματικό φυτώριο και σπορείο του πνεύματος.

Η δίψα του δασκάλου για μεταλαμπάδευση των γνώσεων

Ο Θανάσης Μουσόπουλος επέλεξε να μιλήσει όχι για το τι έκανε ο Στ. Ιωαννίδης, αλλά για το τι ήταν αυτό που τον ωθούσε διαρκώς. «Ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού για την Ξάνθη και την Θράκη, άνοιξε δρόμους, πραγματοποίησε ρήξεις, ενέπνευσε ανθρώπους. Όλα, με προσωπικό κόστος και θυσίες. Εκτός από ιστορικά και φιλολογικά κείμενα παρουσίασε κατά καιρούς απόψεις για διάφορα επίκαιρα ή διαχρονικά θέματα της Ξάνθης, της Θράκης, της επαρχίας γενικότερα, της Ελλάδας. Με θάρρος, σαφήνεια και ευθυκρισία διατυπώνει τις θέσεις του». Χαρακτηριστική μια ημερολογιακή εγγραφή του 1984 από την αυτοβιογραφία του: «Μήπως η λαχτάρα μου να διδάσκω ανθρώπους δεν πραγματοποιήθηκε; Μήπως ολόκληρα χρόνια δεν άσκησα ένα λειτούργημα ίσως ανώτερο κι από εκείνο του δασκάλου; Η επιμόρφωση των χιλιάδων νέων ανθρώπων, που πέρασαν από κει, τι άλλο μπορεί να είναι παρά μια διδασκαλική λειτουργία; Σημερινοί καθηγητές Πανεπιστημίου, καθηγητές και δάσκαλοι, επιστήμονες άλλων επιστημών, επιτυχημένοι άνθρωποι στην υπαλληλική ζωή και στον επαγγελματισμό, βρήκαν χάρη στη δική μου βοήθεια το σωστό βιβλίο, το προοδευτικό με την ορθή έννοια, που δεν το βρίσκαν αλλιώς».

Η προσφορά του Στ. Ιωαννίδη μέσα από τα Θρακικά Χρονιά

Μέγιστη είναι η συμβολή του Στέφανου Ιωαννίδη στην αέναη αυτο-γνωσία μας ως Θρακιωτών με την έκδοση το 1960 του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», που αποτελεί το βασικό πυρήνα της Θρακογνωσίας στον τόπο μας. Στην πορεία των απόψεων που καταγράφηκαν στο περιοδικό σχετικά με τα Άβδηρα και τις διάφορες αρχαιολογικές έρευνες αναφέρθηκε ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, παρουσιάζοντας τα «Θρακικά Χρονικά» ως ένα σπουδαιότατο εργαλείο για την ιστορία του τόπου. Μάλιστα ο ίδιος έγραψε και αφιέρωσε το παρακάτω επίγραμμα στο Στέφανο Ιωαννίδη:

ΜΝΕΙΑΣ ΧΑΡΙΝ

ΚΟΥΡΑΙ ΔΙΟΣ, ΜΟΥΣΑΓΕΤΗ ΦΟΙΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΟΙ

ΚΑΤΑΒΗΤΕ ΕΚ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΕΝΘΑ ΘΑΜΥΡΑΝ ΥΠΕΡΘΥΜΟΝ ΠΗΡΟΝ ΚΑΤΕΛΙΠΕΤΕ

ΣΤΕΦΑΝΩΣΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΝ ΔΡΥΟΣ ΣΤΕΦΑΝΩ

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙΣ ΓΡΑΜΜΑΣΙΝ

ΞΑΝΘΕΙΟΥΣ ΤΕ, ΕΤΕΡΟΥΣ ΤΕ ΘΡΗΙΚΕΣ.

ΤΟΙΟΥΤΩ ΘΕΡΑΠΟΝΤΙ ΜΟΥΣΑΩΝ ΑΝΙΔΡΥΣΑΙ ΧΡΗ

ΣΤΗΛΗΝ ΑΓΗΡΑΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΤΕ, ΚΛΕΟΥΣ ΤΕ ΑΕΝΑΟΥ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ,

ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΑΛΑΖΟΝΑ ΤΟΝ ΘΑΜΥΡΑ ΑΝΑΠΗΡΟ ΑΦΗΣΑΤΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΦΑΝΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΕ ΔΡΥΪΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ,

ΓΙΑΤΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΕ ΜΕ ΕΡΓΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ.

ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ

ΣΤΗΛΗ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓΕΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΟΞΑΣ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των κατα…