Σχόλια 30/06/16

0
1 χρόνος capital controls κι αρχίζουν οι εορταστικοί κανονιοβολισμοί! Μαρινόπουλος: 13.000 χαμένες θέσεις εργασίας, -1% του ΑΕΠ της χώρας, 1.500 εξαρτημένες επιχειρήσεις στον αέρα


Ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές επιτέλους
Όνειρο θερινής νυκτός (για να θυμηθούμε και τον Σαίξπηρ που τιμάται φέτος) μοιάζει μια τέτοια ευχή. Δεν μπορώ να ανακαλέσω στο μυαλό μου ένα ελληνικό καλοκαίρι χωρίς σκηνές με πυροσβεστικά οχήματα, φλεγόμενα δέντρα, πυροσβέστες να τρέχουν επί μερόνυχτα μέσα σε δύσβατες περιοχές, ελικόπτερα και αεροπλάνα κατάσβεσης, καπνούς, τρόμο, αγωνία, περιουσίες να κινδυνεύουν, κόσμο να φεύγει για να σώσει τουλάχιστον την ζωή του. Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Μόνο οι περιοχές αλλάζουν. Και μετά το απόλυτο μαύρο. Κάρβουνο και νεκρή φύση στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Κι ας προειδοποιεί κάθε χρόνο η Πυροσβεστική, κι ας προσλαμβάνεται προσωπικό για περιπολίες. Εκτός από τις εγκληματικής προέλευσης πυρκαγιές, είναι πολύ περισσότερες αυτές που προέρχονται από αμέλεια και μια θεμελιωμένη κακή νοοτροπία. Τουλάχιστον θα πρέπει αυτή να ‘’ξεριζωθεί’’ από τους νέους αγρότες, που προβαίνουν κάθε χρόνο σε καύσεις στις καλλιέργειές τους, μη δυνάμενοι να ελέγξουν την φωτιά. Πολλές φορές καίγονται οι αποθήκες τους, πομόνες νερού, και απαιτούν από την Πυροσβεστική να είναι εκεί να τους σώσει. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής σηκώνει τα χέρια ψηλά στο θέμα του Δροσερού, αφού εκεί δεν υπάρχει καμία συνεννόηση και συνεργασία. Καθημερινές φωτιές για να καούν λάστιχα και να πάρουν τα σίδερα και άλλα πολλά, που ξεφεύγουν από την καθημερινότητά μας. Τουλάχιστον εμείς οι ‘’ευυπόληπτοι’’ πολίτες να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το φυσικό περιβάλλον, που είναι ζωή για μας τους ίδιους.
Όπως μαθαίνουμε, ο αριθμός της Πυροσβεστικής, το γνωστό 199, ακόμη δεν λειτουργεί, οπότε όσοι χρειαστούν την επέμβασή της θα πρέπει να καλούν προσωρινά στο 100.
Χ.Δ.


Πάλι στόχος η Κωνσταντινούπολη
Η Τουρκία θρηνεί 41 αθώα θύματα από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην είσοδο του τερματικού σταθμού του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ, λίγο μετά τις 10 το βράδυ.
Από την τρομοκρατική αυτή επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν και οι 3 βομβιστές, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στα 239 άτομα. Το άσχημο στην όλη υπόθεση είναι ότι από τις αρχές του έτους ήταν η πέμπτη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η 17η τους δώδεκα τελευταίους μήνες στην Τουρκία. Όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό της Τουρκίας ο οποίος για το 2016 ήταν μειωμένος κατά 35% έναντι του 2015.
Οι υποψίες για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα κατευθύνονται προς τους τζιχαντιστές του ISIS.
Γ.Δ.


Ψαλίδι
Την πρώτη κρυάδα την πήραν ήδη οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τη σύνταξή τους χθες. Διαπίστωσαν μειώσεις άλλοι μικρές κι άλλοι μεγαλύτερες. Το ψαλίδι μάλιστα υπήρξε τόσο στους συνταξιούχους του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Συνολικά 600.000 συνταξιούχοι, σε πρώτη φάση, είχαν απώλειες κι ακόμη είμαστε στην αρχή όσων θ’ ακολουθήσουν.
Κουράγιο, το μόνο που έχουμε να προτείνουμε.
Γ.Δ.


Θα είναι το τέλος του ΠΑΣΟΚ
Εάν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεχτεί και συμφωνήσει με τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την απλή αναλογική, ένα θα συμβεί. Θα είναι το πολιτικό τέλος της κεντροαριστερής παράταξης. Άπαξ δια παντός θα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο. Και βέβαια την ευθύνη θα φέρει η σημερινή ηγεσία και μόνον αυτή. Αυτό βέβαια δεν το λέμε εμείς αλλά αποτελεί άποψη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ που το στήριξαν στα δύσκολα αυτά χρόνια, που δεν πήραν θέσεις και αξιώματα και που θέλουν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να προχωρά μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
Γ.Δ.


Μια αλήθεια
Για τους νεοέλληνες μιας μέσης ηλικίας η σχέση της Ελλάδος με την Ευρώπη είναι πως η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να στέλνει χρήματα, πολλά χρήματα μέσω Πακέτων (για δήθεν Ανάπτυξη) τα οποία ανεξέλεγκτα εμείς οι πανέξυπνοι και μοναδικοί θα διαχειριζόμαστε. Αυτό για πάντα, διότι είμαστε ο περιούσιος λαός.
Οι Έλληνες έτσι βλέπαμε τη συμμετοχή μας. Μόνον να παίρνουμε και να σκορπάμε χωρίς καμία από την πλευρά μας υποχρέωση. Προφανώς ήμασταν σε λάθος και ονειρευόμασταν. Διότι όπως πλέον ζούμε όλοι, ήρθε η ώρα του λογαριασμού για να πληρωθεί το χρέος και η ανεμελιά των ψευδαισθήσεων.
Και βέβαια μας κακοφαίνεται τώρα, γιατί διαφορετικά είχαμε συνηθίσει. Είναι έτσι ή δεν είναι;
Γ.Δ.


Είναι θέμα παιδείας
Η φράση έχει φτάσει να αποτελεί ανέκδοτο, αφού πολλοί (με εμφανέστατη έλλειψη παιδείας πολλάκις) την χρησιμοποιούν επί παντός επιστητού. Κι όμως, πάμπολλα είναι τα προβλήματα που ξεκινούν από εκεί και πολλές αναλύσεις για ποικίλα ζητήματα καταλήγουν σ’ αυτή την διαπίστωση: ότι υπάρχει έλλειμμα παιδείας. Κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση και με τις γνώσεις που παρέχουμε στους πολίτες της χώρας, αλλά άπτεται και επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής μας. Είναι μια κατάσταση που οδηγεί ακόμη και σε μόνιμη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται, πόσο μάλλον τα κόμματα που κυβερνούν ή σκοπεύουν να κυβερνήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βόρεια με την Νότια Κορέα. Οι δύο χώρες ήταν πολύ κοντά σε βιοτικό επίπεδο μέχρι και την δεκαετία του 1970. Μετά, η Νότια έριξε όλο το βάρος και πολλά χρήματα στην παιδεία. Στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της, σε υποτροφίες για σπουδές στην Αμερική, στην έρευνα, κλπ. Αποτέλεσμα; Samsung, Hyundai, KIA, Daewoo, LG και άπειροι άλλοι κολοσσοί που εκτόξευσαν την Ν. Κορέα τεχνολογικά και οικονομικά και είναι πλέον από τους πρωτοστάτες στην τεχνολογία. Στην Ελλάδα, από την άλλη, μειώνουμε τους καθηγητές στα σχολεία, τις ώρες διδασκαλίας, τις αμοιβές όλων των εκπαιδευτικών, τις δαπάνες για παιδεία και έρευνα. Μια σταθερή πολιτική που σε κάποια χρόνια θα μας οδηγήσει να φυτοζωούμε λόγω της μακροχρόνιας αποβιομηχανοποίησης και της μόνιμης μείωσης του βιοτικού επιπέδου.
Χ.Δ.


Η κρίση στον Μαρινόπουλο είναι μεταδοτική…
Διαστάσεις …” Lehman Brothers” κινδυνεύει να πάρει η υπόθεση Μαρινόπουλος που κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Αναφέρουμε τη γνωστή Αμερικάνικη τράπεζα που πτώχευσε το 2008 δημιουργώντας …τσουνάμι στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και βυθίζοντας στην κρίση χώρες όπως η Ιρλανδία και μετέπειτα η χώρα μας όχι επειδή τα οικονομικά μεγέθη είναι συγκρίσιμα αλλά επειδή το φαινόμενο να διαχυθεί η κρίση και να έχουμε ντόμινο λουκέτων σε άλλες εταιρείες που προμήθευαν προϊόντα τον Όμιλο Μαρινόπουλος που τόσα χρόνια κυριαρχούσε στην ελληνική αγορά είναι πολύ πιθανό και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς οι 3.000 εταιρείες προμηθευτές απασχολούν 30.000 άτομα προσωπικό και άλλες 13.000 άτομα ο Μαρινόπουλος. Φανταστείτε δηλαδή που θα πάει η ανεργία και τι κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε μια εποχή μάλιστα με μεγάλη επιβάρυνση. Και στην Ξάνθη εργάζονται στα 4 καταστήματα του Ομίλου Μαρινόπουλος 150 άτομα. Ενδεχόμενο κλείσιμο του Ομίλου θα επηρεάσει την τοπική οικονομία και την κοινωνία με την ανεργία αυτών των νοικοκυριών. Και είμαστε σε οριακό σημείο όπως πολύ καλά γνωρίζουμε !
Μ.Ξ.


Άντε να δούμε…
Επιτέλους έγινε πλέον κατανοητή η αναγκαιότητα να μπουν κάποιοι κανόνες στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Π. Πόλη της Ξάνθης και η νέα Κανονιστική τέθηκε σε ισχύ μετά από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό όμως δεν είναι πανάκεια και δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τώρα αμφότερους τους εμπλεκομένους γιατί κι άλλη Κανονιστική είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο κι όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κατά συνέπεια αυτό που αποτελεί και το στοίχημα για την δημοτική αρχή είναι να εφαρμοστεί και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται αστυνόμευση και ως γνωστόν ο δήμος δημοτική αστυνομία δεν διαθέτει οπότε θα κληθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της Ξάνθης να ελέγχει την εφαρμογή της. Πάντως είναι ένα καλό βήμα και πιστώνεται στην δημοτική αρχή αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί. Γιατί ως γνωστόν στην χώρα μας έχουμε πολλούς νόμους που δεν εφαρμόζονται…
Μ.Ξ.


Υπάλληλος του ΕΒΕ καταδικάστηκε για πλαστογραφία και υπεξαίρεση
Σε 12 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης σε δεύτερο βαθμό υπάλληλος του ΕΒΕ Ξάνθης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας με χρήση και υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση.
Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2014 με αφορμή καταγγελία του τότε μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Νίκου Τσάβα σχετικά με αμοιβές που έλαβε ο εν λόγω υπάλληλος μέσω της διενέργειας προγραμμάτων επιμόρφωσης, μέσω της αμοιβής των υπαλλήλων που ανέλαβαν την γραμματειακή υποστήριξη.
Ουσιαστικά, το ζήτημα ανέκυψε γιατί, αν και το ένταλμα για κάθε ένα από τα τρία προγράμματα ύψους 2.000 € έκαστο εκδόθηκε στο όνομα του ατόμου που αναλάμβανε τη γραμματειακή υποστήριξη, είχε συμφωνηθεί να λάβει το άτομο στο οποίο εκδιδόταν κάθε φορά η απόδειξη δαπάνης μόνο τμήμα του ποσού (350 € + 400 € μέσω παρακράτησης) και ένα ποσό δινόταν στον εν λόγω υπάλληλο που είχε οριστεί υπεύθυνος από το ΕΒΕ, καθώς και ένα άλλο στην καθαρίστρια. Η υπερασπιστική γραμμή παραδέχθηκε ότι μπορεί να εξεταστεί η φορολογική παράβαση, αλλά σημείωσε ότι δεν στοιχειοθετείται κανένα από τα ποινικά αδικήματα. Η Εισαγγελέας της έδρας ωστόσο πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, την οποία δέχθηκε και το δικαστήριο.
Να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπεράσπισης προτίθεται να ασκήσει αναίρεση, καθότι διαπιστώνει νομικά ελαττώματα στην απόφαση του δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι οι πειθαρχικές συνέπειες για τον υπάλληλο του ΕΒΕ θα εφαρμοστούν μόνο αφότου γίνει αμετάκλητη η απόφαση και άρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ε.Δ.


Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Είμαστε έτοιμοι;
Η γενική γραμματέας Ισότητας με αφορμή ημερίδα με θέμα «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα» πρότεινε την εισαγωγή σχολικών προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής και ανάδειξης της συντροφικότητας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας υγειών σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Η κ Κούβελα επεσήμανε την αναγκαιότητα μελέτης, σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και ανάδειξης της συντροφικότητας ανάμεσα στα φύλα, με ταυτόχρονη παραγωγή σχετικών εκπαιδευτικών πακέτων και ευρύτερου εκπαιδευτικού υλικού, προκειμένου να ενσωματωθεί με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο το σχετικό μάθημα στην εκπαίδευση.
Δυστυχώς αυτό που αποτελεί παράδοση για άλλα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη και όχι μόνο, στην Ελλάδα παραλείπεται επιμελώς για δεκαετίες από τα προγράμματα σπουδών. Οι εξηγήσεις είναι πολλές και όλες τους θλιβερές, μιας και ούτε σαν Πολιτεία διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής με επιτακτικότητα η ανάγκη επιμόρφωσης των μαθητών στη σεξουαλική αγωγή, ούτε κανείς τόλμησε να το προωθήσει φοβούμενος τις ακραίες συντηρητικές φωνές, τις παρωπίδες και τις αντιδράσεις, ούτε βέβαια και υπάρχει από το ελληνικό κράτος κάποια σοβαρή διαδικασία με την οποία πρώτα θα επιμορφωθούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.
Μπορεί να είμαστε σθεναρά υπέρ της καθιέρωσης της διδασκαλίας της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, σταδιακά από τις πρώτες τάξεις έως και το λύκειο, ωστόσο αυτό θα πρέπει να είναι προϊόν σωστής και άρτιας προετοιμασίας, κατάλληλου περιεχομένου και φυσικά μακριά από σκοπιμότητες και προπαγάνδα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…