Σχόλια 28/06/16

0
prosoxi-kalpi
Νέο δημοψήφισμα ζητούν οι Βρετανοί συνειδητοποιώντας τις συνέπειες του Brexit. Όταν εμείς κάναμε το 62% ΟΧΙ – ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, αυτοί ήταν ακόμα πάνω στα δέντρα κι έτρωγαν βελανίδια…


Τώρα το μετανιώνουν οι Βρετανοί;
Μαζεύουν υπογραφές τώρα οι Βρετανοί για να ξαναγίνει νέο δημοψήφισμα. Μάλιστα ήδη έχουν μαζευτεί μέσα σε τρεις ημέρες 3 εκατομμύρια.
Μόνο που στην περίπτωσή τους δεν ισχύει η μετάνοια και η εκ των υστέρων αναγνώριση του λάθους. Το μετανιώνουν, λένε, που ψήφισαν εκτός της Ευρώπης. Θα τους θυμίσουμε το γνωστό ελληνικό: «Κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο».
Γ.Δ.


Έβγαλε τα μάτια μόνος του
Συνέχεια επί του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Λαϊκιστής, ο Κάμερον ο ερίφης, την πάτησε! Υποσχέθηκε, για να μην έχει πίεση από τους Ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού κόμματος, τήρησε την υπόσχεσή του και ήρθε η καταστροφή. Μόνος του έβγαλε τα μάτια του και την πρωθυπουργία έχασε, το λιγότερο, αλλά και τη χώρα του οδηγεί τώρα σε μια άγνωστη περιπέτεια.
Συμπέρασμα; Ναι υπάρχει: α) Προσοχή στις υποσχέσεις και β) Τα εσωκομματικά προβλήματα δεν τα κάνεις Ευρωπαϊκά. Χάνεις τα πάντα.
Ρωτήστε και τον Βρετανό πρωθυπουργό…
Γ.Δ.


Μάθημα εν όψει
Αφού μάθαμε τι είναι το ΒΡΕΧΙΤ, τώρα, μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η ώρα να μάθουμε και το περιεχόμενο της εξόδου. Από τα παθήματα των Βρετανών ίσως βγάλουμε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
-Ίδωμεν
Γ.Δ.


Θετική υποδοχή του Επετειακού
Θετική η υποδοχή της Επετειακής και πολυσέλιδης έκδοσης για τα σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ. Συγκινητικού περιεχομένου τηλεφωνήματα, συγχαρητήρια για την πλούσια έκδοση, για το ιστορικό υλικό που περιέχει αυτή και βέβαια η αναδρομή σε πρόσωπα της κοινωνίας μας. Μια κοινωνίας που έχει ανάγκη από αμοιβαία εκτίμηση, σεβασμό, έπαινο και προσφορά.
Ο τόπος μας, η Ξάνθη, αυτός ο Μικρός και Μέγας, έτσι μας θέλει. Δημιουργικούς, ομονοσύνοντες, ζωντανούς, με αγάπη γι’αυτόν για να κερδηθεί η προκοπή, η ανάπτυξη, η πρόοδος. Αυτόν τον τόπο που έχουμε στην καρδιά και τον λογισμό μας. Και τον οποίο με τις μικρές μας δυνάμεις πάνω από σαράντα και χρόνια υπηρετήσαμε και προσφέραμε σ’ αυτόν.
Γιατί είναι ο τόπος, η Πατρίδα, η γη, οι Άνθρωποι, ΟΛΑ αυτά μαζί.
Γ.Δ.


Επέτειος δημοψηφίσματος
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μία από τις χειρότερες εβδομάδες που έζησε η χώρα μας τουλάχιστον μεταπολιτευτικά. Εβδομάδα διχασμού, ανοησίας, μίσους, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλια σύγκρουση. Μια πολιτική εξουσία που διέλυε την οικονομία, την προοπτική της κοινωνικής συνύπαρξης, που γελοιοποίησε τις προηγούμενες θυσίες και κατάφερε να ενώσει σε ένα παράδοξο πλέγμα αγωνίας και ψευδαισθήσεων ανθρώπους που ήθελαν την ηρωική έξοδο και κάποια μορφή πολιτειακής ανατροπής με εκείνους που βίωναν ανεδαφικές προσδοκίες χωρίς να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που θέλουν οι του ΝΑΙ και τι συνέπειες και κινδύνους έχει το ΟΧΙ. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι το δημοψήφισμα άνοιξε πληγές και παρήγαγε πολλαπλά κατάγματα, ότι κόστισε πολλά δισ. που πληρώνουμε χωρίς λόγο, ότι έφτασε τη χώρα στο όριο πραξικοπημάτων. Εξαγγέλθηκε κυριολεκτικά άγρια μεσάνυχτα και έμελλε να διεξαχθεί μέσα σε επτά ημέρες. Ένα δημοψήφισμα επί του οποίου ο λαός έπρεπε να σκεφθεί και να αποφασίσει βασιζόμενος σε υποθετικές προτάσεις, non paper και ανεπίσημα κείμενα από διαρροές, μεταφρασμένα από το PressProject. Κανένα επίσημο έγγραφο από επίσημη πηγή δεν κοινοποιήθηκε στον ελληνικό λαό ποτέ. Ένα δημοψήφισμα για την παράταση ενός προγράμματος το οποίο θα είχε λήξει πέντε μέρες ΠΡΙΝ γίνει το δημοψήφισμα, με ακατανόητο ερώτημα, διατυπωμένο σε μισά ελληνικά-μισά αγγλικά, με το ΟΧΙ να προκρίνεται ως απάντηση.
Αναπολώντας τις δύσκολες και έντονες εκείνες μέρες, με τις λογομαχίες, τα βρισίματα και ξεμπροστιάσματα να δίνουν και να παίρνουν, ιδίως στον χώρο του διαδικτύου, όσοι μπόρεσαν να σταθούν τουλάχιστον ευγενικοί ακόμη και όταν μιλούσαν έντονα, όσοι δεν περιέγραψαν τους ‘’άλλους’’ σαν εχθρούς και δεν παρασύρθηκαν από το πολωτικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα, μπορούν σήμερα να αισθάνονται μια μύχια ικανοποίηση.
Χ.Δ.


Διακόσια χρόνια πίσω
Ο ελληνικός λαός αρέσκεται να κάνει κύκλους όπως και η ιστορία, καθώς φαίνεται. Σχεδόν 200 χρόνια μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους και τον τότε χωρισμό των κατοίκων της χώρας σε φιλορώσους, φιλοάγγλους και φιλογάλλους, επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη μας να σωθούμε από κάποιον άλλο. Θέλουμε να μας αναγνωρίζουν και αρεσκόμαστε να διαχωρίζουμε τους ξένους σε φιλέλληνες και μη. Πάντα εν αναμονή του από μηχανής θεού που θα πάρει την κατάσταση στα στιβαρά του χέρια και με έναν μαγικό τρόπο θα μας βγάλει από το τέλμα. Και αν δεν το καταφέρει, θα έχουμε ποιον να κατηγορούμε. Κάπως έτσι φαίνεται να δρα και το κίνημα της φιλορωσικής συμμαχίας, που παρουσίασε τους στόχους του προχθές στην Ξάνθη. Πολύς ο κόσμος που έσπευσε να χαιρετήσει μια τέτοια κίνηση, με αρκετούς συμπολίτες μας παλιννοστούντες, πάνω στους οποίους η ομόδοξη μεγάλη δύναμη που ακούει στο όνομα Ρωσία ασκεί διαχρονικά δέος και σεβασμό. Ακόμη και αν έχει αποδείξει τόσο στο παρελθόν, όσο και στις μέρες μας, ότι δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό αν δεν έχει κάτι να κερδίσει. Οι μακρόχρονοι δεσμοί, η κοινή πίστη και διάφορες ιστορικές ‘’συναντήσεις’’ των δύο λαών στην πορεία του χρόνου δεν είναι αρκετά για να κάνουν μια υπερδύναμη να ασχολείται με τους δικούς μας πόθους και να βουτά στα δικά μας προβλήματα. Όχι χωρίς ανταλλάγματα τουλάχιστον. Και αν τα περήφανα αιτήματά μας εξαντλούνται και ικανοποιούνται με κάποια ψηφίσματα για λειτουργία της Αγίας Σοφίας, τότε «πάλι με χρόνια με καιρούς»… πάλι τα ίδια θα πάθουμε.
Χ.Δ.


Υπόθεση στο Μονομελές
Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό αστυνομικός μετά τη μακρά ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής για κατοχή, διανομή και πώληση παράνομης συσκευής για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με όσα δέχθηκε το δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέα της έδρας, ο κατηγορούμενος είχε «σπάσει» κάρτα της NOVA και μοίραζε τη δυνατότητα προβολής των καναλιών της έναντι αμοιβής, πράγμα που έγινε τελικά αντιληπτό από την εταιρία οπότε και εκκινήθηκε η ποινική δίωξη. Το περιστατικό χρονολογείται στο 2009 και προηγήθηκαν άλλες δικαστικές διαδικασίες μέχρι να φτάσει η υπόθεση στην εν λόγω δικάσιμο.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πειθαρχική διαδικασία. Δεύτερος κατηγορούμενος ήταν ένας στρατιωτικός που απαλλάχθηκε.
Ε.Δ.


Ερωτήσεις από την Κοινωνία Δημοτών
Τέσσερα θέματα εκτός ημερησίας έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης τα μέλη της Κοινωνίας Δημοτών, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Τα θέματα ήταν η ενεργοποίηση Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων που λειτουργούσε παλιά, η επικινδυνότητα της πεζογέφυρας των Κιμμερίων, ο καθαρισμός των δρόμων της ΔΕ Σταυρούπολης από τα χόρτα και η ασφαλτόστρωση ενός τμήματος του δρόμου στο Εύμοιρο που παραμένει για χρόνια χωρίς επισκευή.
Ε.Δ.


Ζητείται επειγόντως λύση για να ανοίξει ο Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων στο κοινό
Ένα πολύ αξιόλογο έργο επιτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Ένα έργο με σημαντική επιστημονική αξία και παράλληλα με κοινωνική και οικονομική υπεραξία για όλο το νομό μας. Προχθές οι αρχαιολόγοι Κωνσταντίνα Καλλιντζή και Μαρία Χρυσάφη παρουσίασαν το έργο ανάδειξης τμημάτων του οικιστικού πλέγματος του νότιου περίβολου των Αβδήρων που αποκαλύφθηκα από τις ανασκαφές που έγιναν μέσω προγράμματος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ολόκληρες …γειτονιές τα θεμέλια των οποίων ήρθαν στο φως μαζί με άλλα ευρήματα που φωτίζουν την οικιστική δομή της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Τι κρίμα όμως που αυτή την πόλη δεν μπορεί να την περπατήσει ο επισκέπτης. Τι κρίμα που δεν μπορεί να βαδίσει στα αρχαία μονοπάτια, να δει τους τοίχους από τα δωμάτια αρχαίων Αβδηριτών να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να φανταστεί τη ζωή τους. Όλα αυτά θα τα στερηθούμε εμείς και οι επισκέπτες του νομού μας επειδή ο χώρος θα παραμείνει κλειστός επειδή δεν έχει φύλακα. Τόση δουλειά, τόσος κόπος και μόχθος από τους αρχαιολόγους και τους εργατοτεχνίτες, τόσα χρήματα και αυτά όλα δεν θα μπορεί να τα χαρεί κανένας επειδή το υπουργείο δεν κάνει προσλήψεις φυλάκων και έτσι ο χώρος θα παραμείνει κλειστός.
Πρέπει χωρίς άλλο να πιέσει η Περιφέρεια και ο δήμος και οι τοπικοί βουλευτές να βρεθεί τρόπος να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους επισκέπτες μας!
Μ.Ξ.


Θα μας τρελάνουν αυτοί οι Άγγλοι…

Καλά αυτοί είναι χειρότεροι από εμάς! Εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ αλλά στην πορεία μας το μετέτρεψαν σε ΝΑΙ! Αυτοί ψήφισαν ΟΧΙ και τώρα φαίνεται πως άρχισαν να το μετανιώνουν! Ήδη αυτοί που πρωτοστάτησαν στο Brexit μαζεύουν υπογραφές για να το αντιστρέψουν ενώ από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής της καμπάνιας κ. Φάρατζ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ήταν λάθος αυτό που αποτέλεσε το σλόγκαν της προπαγάνδας ότι τα χρήματα που δίνει η Βρετανία στην Ε.Ε. θα τα δώσει στην Υγεία και δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησα για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αποχώρησης ενώ οι Βρετανοί διαμηνύουν ότι θα κάνουν χρήση του άρθρου 50 της Συνθήκης στης Λισσαβόνας (που προβλέπει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε.) τον Οκτώβριο.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι βελούδινο τα διαζύγιο της Βρετανίας με την Ε.Ε. Θα υπάρχουν πολλές οδυνηρές συνέπειες και για τα δύο μέλη και θα περάσει καιρός μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές αν δεν συμβεί τίποτε χειρότερο δηλαδή…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …