Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Στοιχειώνει» τους αγρότες ο αναδασμός στο Εράσμιο

«Στοιχειώνει» τους αγρότες ο αναδασμός στο Εράσμιο

0
xorafi trakter-empros

Τον περιμένουν 20 χρόνια και δεν τελειώνει… Νέα παράταση δόθηκε στον ανάδοχο μέχρι τον Γενάρη του 2017

«Σκάλωσε» πάλι στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων και στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. – Σε 3.500 στρέμματα υπολογίζονται τα καταπατηθέντα

Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο αλλά πάνω από 20 χρόνια που περιμένουν τον αναδασμό οι κάτοικοι του Ερασμίου και ο αναδασμός δεν τελειώνει με αποτέλεσμα να υπάρχει οργή και αγανάκτηση αλλά και υστέρηση στην δυναμική υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και καλλιεργειών από αγρότες ιδιώτες ή συνεταιρισμούς με αξιοποίηση και του γεωθερμικού πεδίου που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Από το 2013 υπάρχει ανάδοχος του έργου μετά από υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη κει ενώ ήταν να υλοποιηθεί σε 24 μήνες αυτό δεν έγινε και παίρνει συνεχώς παρατάσεις με τελευταία την χθεσινή που δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και ισχύει μέχρι τον Γενάρη του 2017.

Από 40 κύματα ο αναδασμός στον Εράσμιο – Νέα παράταση μέχρι τον Γενάρη του 2017

Ούτε το ..γεφύρι της Άρτας να’ τανε αυτός ο αναδασμός στον αγρόκτημα του Ερασμίου αφού τόσα χρόνια όλο «χτίζεται» και όλο κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται στην μέση και «γκρεμίζεται». Από το 2013 που ανέλαβε ο ανάδοχος δεν είναι η πρώτη φορά που σταματάει το έργο αφού λίγο μετά λίγο έλειψε να τα …βροντήξει από μια νομική αβλεψία της περιφέρειας και συγκεκριμένα όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη διαδικασία. Δηλαδή όταν βγήκε η προκήρυξη δεν είχε κατατεθεί το ποσό της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Στην συνέχεια υπήρξε απεμπλοκή όμως τώρα «κόλλησε» σε σημαντικότερα ζητήματα και αν γίνουν προσφυγές και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δικαστική επίλυση των διαφορών, οι κάτοικοι του Ερασμίου θα χρειαστεί να περιμένουν επι μακρόν!

Τα εμπόδια: Η μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων και οι καταπατητές κοινόχρηστων εκτάσεων

Όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Επιβλέπουσας υπηρεσίας του έργου κ. Σταμπούλογλου Βαγγέλης εκκρεμούν οι εγκρίσεις για τους Περιβαλλοντικούς όρους καθώς στην περιοχή είναι προστατευόμενη από την διεθνή συνθήκη Ραμσάρ και τη Natura και ο Φορέας Διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Νέστου – Βιστονίδας έχει γνωμοδοτήσει προβάλλοντας ενστάσεις οι οποίες εξετάζονται από την υπηρεσία και η τελική μελέτη Περιβαλλοντικών όρων θα τεθεί για έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο. Κι αν αυτό είναι ένα διαδικαστικό περισσότερο πρόβλημα το δεύτερο είναι πιο σημαντικό καθώς αφορά καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων από ιδιώτες οι οποίες έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί πως εκτάσεις που δηλώθηκαν ως ιδιωτικές ανήκουν άλλες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλες στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δηλαδή είναι δημόσιες εκτάσεις. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πριν προχωρήσει το έργο και σύμφωνα με πληροφορίες μας ενδέχεται να επιλυθούν δικαστικά οι διαφορές. Για το θέμα ενδιαφέρθηκαν οι βουλευτές του νομού και μάλιστα είχαν επαφή με αγρότες της περιοχής ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία αυτές οι …αδιευκρίνιστες εκτάσεις ανέρχονται σε 3.500 στρέμματα ενώ όλο το αγρόκτημα του Ερασμίου έχει έκταση 30.000 στρέμματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…