Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πού πάει το νερό στον οικισμό του Γέρακα;

Πού πάει το νερό στον οικισμό του Γέρακα;

0
gerakas

Έντονα προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Γέρακα, που κάνουν λόγο για έλεγχο των δεξαμενών από κάποιους επιτήδειους

Ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κ. Παπαδόπουλος αποδίδει την έλλειψη στην αλόγιστη κατανάλωση για πότισμα κήπων και γκαζόν, αφού σε άλλους οικισμούς επαρκεί πολύ μικρότερη ποσότητα νερού

Την αγανάκτησή τους για το σοβαρό θέμα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν στον Γέρακα εξέφρασαν στο «Ε» κάτοικοι του οικισμού, με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για να λυθεί το θέμα. Όπως ανέφεραν, σε οικίες που βρίσκονται σε υψηλότερο υψομετρικά σημείο παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει νερό ούτε για τις αναγκαίες λειτουργίες. Οι ίδιοι αποδίδουν την έλλειψη στον έλεγχο των δεξαμενών από κάποιους, οι οποίοι ανοίγουν και κλείνουν τις βάνες κατά το δοκούν, για να ποτίσουν τους κήπους ή τα χωράφια τους.

Από τις πηγές στην γεώτρηση και τις δεξαμενές νερού

Διερευνώντας το θέμα, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ξάνθης, Μαρίνο Σδρέβανο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι τυπικά η Δημοτική Επιχείρηση είναι υπεύθυνη πλέον για την ύδρευση στην περιοχή από τις αρχές Ιουνίου. Παρά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον δήμο Ξάνθης και ουσιαστικά την Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, όπου υπάγεται ο οικισμός του Γέρακα, ακόμη δεν έχει εμπλακεί η ΔΕΥΑΞ, αφού δεν έχει προχωρήσει επίσημα η καταγραφή και απογραφή των εγκαταστάσεων. Η ΔΕΥΑΞ όμως είναι αυτή που ασχολείται με την χλωρίωση του νερού στις δεξαμενές του οικισμού, ενώ στην περίπτωση κάποιων γειτονικών οικισμών (Χαλέπι, Μυρτούσα) γίνεται ακόμη και μεταφορά νερού σε περιπτώσεις λειψυδρίας. Ο κ. Σδρέβανος εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα δημιουργηθεί στην περιοχή οργανωμένο δίκτυο, ενώ στις κατηγορίες ότι το νερό των δεξαμενών χρησιμοποιείται για το πότισμα χωραφιών, δήλωσε ότι κακώς γίνεται, αν γίνεται, κάτι τέτοιο, αφού το νερό είναι χλωριωμένο και προορίζεται για πόση.

Κ. Παπαδόπουλος: «Η αδικαιολόγητα μεγάλη κατανάλωση ευθύνεται για την έλλειψη νερού»

Εφόσον οι αρμοδιότητες δεν έχουν και πρακτικά μεταφερθεί στην ΔΕΥΑΞ, με το θέμα της ύδρευσης του Γέρακα ασχολείται ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης, Κυριάκος Παπαδόπουλος. Όπως δήλωσε στο «Ε», στην περιοχή υπάρχουν αρκετά προβλήματα και συνεχή παράπονα για έλλειψη νερού, σημειώνοντας ότι: «Η γεώτρηση που έχει γίνει αποδίδει 250 με 300 κυβικά νερό την ημέρα, μια πολύ μεγάλη ποσότητα για τα δεδομένα του οικισμού. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί που έχουν τα εξοχικά τους στην περιοχή συγκεντρώνουν νερό σε δεξαμενές ακόμη και 20 τόνων για να ποτίζουν γκαζόν και αυλές». Χθες μάλιστα ξεκίνησε την εργασία του ένας υδρονομέας που έχει οριστεί από τον δήμο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος τους καλοκαιρινούς μήνες για να ανοίγει τις παροχές του νερού από τις δεξαμενές δύο φορές την ημέρα. Ρωτήσαμε τον κ. Παπαδόπουλο κατά πόσο αληθεύει ο ισχυρισμός κάποιων κατοίκων ότι έχουν δοθεί κλειδιά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που χειρίζονται τα αποθέματα νερού κατά το δοκούν. Απαντώντας ο ίδιος τόνισε ότι οι κλειδαριές έχουν αλλαχθεί επανειλημμένα και κανείς δεν έχει κλειδιά, εστιάζοντας το πρόβλημα στην κατανάλωση των σπιτιών που βρίσκονται χαμηλότερα, τα οποία απορροφούν πρώτα το νερό που παρέχεται. «Σε άλλους οικισμούς όπως το Μ. Εύμοιρο και το Πίλημα υπάρχει μικρότερη παροχή νερού και όμως επαρκεί, γιατί οι κάτοικοι έχουν μάθει να καταναλώνουν με μέτρο. Όταν κάποιος λείπει όλη την εβδομάδα στην Ξάνθη και έχει μία βρύση ανοιχτή για να γεμίσει τις δεξαμενές του, επόμενο είναι να μην φτάνει για τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση του Γέρακα.

Μελέτη για δημιουργία ενιαίου δικτύου τεσσάρων οικισμών με κέντρο το Λυκοδρόμιο

Στην λογική ερώτηση προς τον κ. Αντιδήμαρχο, γιατί δεν εντοπίζονται μέσω των υδρομέτρων αυτοί που κάνουν υπερβολική κατανάλωση, μας εξήγησε ότι παλιότερα τοποθετήθηκαν υδρόμετρα, είναι όμως βέβαιο ότι πολλοί έχουν λαθραίες παροχές νερού. Η δημοτική αρχή είχε εκπονήσει μελέτη για την αλλαγή του εσωτερικού δικτύου του οικισμού και την δημιουργία ενιαίου δικτύου των τεσσάρων οικισμών: Γέρακα, Μ. Ευμοίρου, Πιλήματος, Λυκοδρομίου, το οποίο θα τροφοδοτείται από τις πηγές του Λυκοδρομίου. «Παρότι παλιότερα υπήρχε πρόβλημα λειψυδρίας στο Λυκοδρόμιο, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποκατασταθεί με την αξιοποίηση των πηγών και παράγει καθημερινά 1.000 κυβικά νερού. Στόχος μας είναι να γίνει και περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών που υπάρχουν, με μια μελέτη που είχε ενταχθεί αρχικά στο προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά απεντάχθηκε και γίνονται προσπάθειες να την εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και τα έξοδα για την χλωρίωση οκτώ δεξαμενών σε τέσσερεις οικισμούς, ενώ μπορεί να γίνει μέσω μίας μόνο κεντρικής δεξαμενής», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …