Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Νέα κοινωνική συμφωνία προτείνει η Γεννηματά από την Ξάνθη

Νέα κοινωνική συμφωνία προτείνει η Γεννηματά από την Ξάνθη

0
genimata xanthi1

Πρώτος σταθμός, ο δήμος Μύκης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπάτησε και τη μειονότητα», δήλωσε

Σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του νομού μας. Παρουσίασε το Σχέδιο με τις 50 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη

Υπέρ μιας εθνικής γραμμής και μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας ως υπαρκτή αναγκαιότητα και ζητούμενο για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση, την ύφεση και τα αναπτυξιακά της αδιέξοδα, τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά που επισκέφτηκε χθες το πρωί την Ξάνθη στα πλαίσια της περιοδεία της στην Θράκη. Η επίσκεψή της πρώτα στον δήμο Μύκης όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Τζεμήλ Καπζά και τους δημοτικούς συμβούλους και ακολούθως στην Π.Ε. Ξάνθης όπου έγινε δεκτή από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη στο γραφείο του και στην συνέχεια είχε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του νομού στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Ξάνθης, έφερε συμβολική σημασία καθώς όπως υπενθύμισε στην Σμίνθη: «Ξεκινάμε το οδοιπορικό μας, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τη Θράκη ακριβώς γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τον συμβολισμό: Η Θράκη έχει κλείσει την πόρτα στον φανατισμό», επισημαίνοντας παράλληλα και τους ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς που έχει το Κίνημα με την μειονότητα ενώ στη συνάντησή της με τους παραγωγικούς φορείς υπενθύμισε πως: « Τα πρώτα αναπτυξιακά κίνητρα δόθηκαν στην περιοχή από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα ήταν προσωπικό μέλημα του πατέρα μου Γιώργου Γεννηματά».

Τη σημειολογία του επίσης έχει και το γεγονός ότι στις 15 Ιουνίου του 2015 – ένα χρόνο πριν – η κα Γεννηματά ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γεννηματά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπάτησε και τη μειονότητα»

Για εξαπάτηση της μειονότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε λόγο η κα Γεννηματά: « Αυτή τη Θράκη της ισονομίας, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη τη στήριξαν διαχρονικά, στην προσπάθειά της για ανάπτυξη. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαπάτησε και τη μειονότητα. Γνωρίζουν όμως όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο πλευρό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από προβλήματα και καθυστερήσεις. Όμως ήταν πάντα εκεί με σεβασμό και ειλικρίνεια και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε».

Παράλληλα αναφέρθηκε κα στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως θέλει να τα αναδείξει και τόνισε την αναγκαιότητα να στηριχθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ: «Η Αυτοδιοίκηση που έδειξε όλα αυτά τα 6 χρόνια της κρίσης ότι μπορεί να σηκώσει βάρη στην κοινωνική πολιτική, που στάθηκε δίπλα σε κάθε ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ακόμα και εδώ που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό, ο Δήμος κατάφερε να σταθεί δίπλα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι για να μπορέσουν συνεχίσουν το κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο μιας και έχουν περιοριστεί σημαντικά οι δυνατότητες απορρόφησης σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ που δεν πρέπει να χαθούν».

Τα 50 βήματα του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη

«Συναπαντιόμαστε με τους παραγωγικούς φορείς γιατί αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως το «κλειδί» για να ξεπεράσουμε την κρίση και τα αδιέξοδα είναι να πάρει μπροστά η ανάπτυξη. Εμείς έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις με 50 βήματα, για το σχέδιό μας εξόδου της χώρας από την κρίση και ξεκινά τον διάλογο απ’ εδώ με όλους τους παραγωγικούς φορείς», δήλωσε η κα Γεννηματά λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του νομού από τους οποίους συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Β. Ελλάδος Βασίλης Σκαρλάτος, ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης, αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Σισαμπέρης Δημήτρης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης κομματικά στελέχη όπως οι τέως βουλευτές ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Στολίδης και Τσετίν Μάντατζη, ο πρώην αντιπεριφειρειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο πρώην δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, μέλη της Νομαρχιακής και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Δημήτρης Δόνζτος , Σάββας Μελισόπουλος, Δημήτρης Βορίδης καθώς και νεότερα στελέχη όπως ο Άλκης Κίσσας, ο Ανέστης Αντωνιάδης. Η κα Γεννηματά συνοδευόταν από τους βουλευτές Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, τον βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Χρήστος Αμανατίδης.

Εθνική γραμμή και νέα κοινωνική συμφωνία προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Στην εισήγησή της η κα Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι έφερε μια επαχθή συμφωνία η οποία δεν βγαίνει επικαλούμενη μάλιστα και τις δηλώσεις του κα Στουρνάρα σύμφωνα με τον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα των 3.5% μέχρι το 2018 είναι κοινωνικά αδύνατο να επιτευχθεί. Είπε επίσης πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι «αδύνατος» χρηματοδοτικά και πως δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα και πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρότεινε να ενισχυθεί μ’ ένα επιπλέον 15% από το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μια πρόταση που απορρίφθηκε.   Τόνισε επίσης πως το Ασφαλιστικό είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και πως ενώ ο λαός υποφέρει, η κυβέρνηση θριαμβολογεί πάνω σε ερείπια η δεν ΝΔ ζητά εκλογές: «Εμείς είπαμε έγκαιρα το ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ τώρα όμως είναι η ώρα για μια εθνική γραμμή», σημείωσε η κα Γεννηματά και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες του Σχεδίου που προτείνει το κόμμα της :Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων , αναδιάρθρωση του χρέους και τον επαναπροσδιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος: «Χρειάζεται μια εθνική γραμμή και μια νέα κοινωνική και αναπτυξιακή συμφωνία για να βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς αποδείξαμε πως μπορούμε να πετύχουμε την εθνική συμφιλίωση», είπε και έδωσε ένα γενικό περίγραμμα του Σχεδίου των 50 προτάσεων.

«Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα»

Σε πολιτικό επίπεδο η κα Γεννηματά τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του κεντρώου χώρου, της αστικής τάξης, της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε δε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ότι είναι ενάντια στις ομαδικές απολύσεις. Τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να’ ανοίξει η τραπεζική αγορά, όπως επίσης και να δοθούν κίνητρα σε κλάδους που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασία. Τέλος είπε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες , να δοθεί δωρεάν γη και να στηριχτούν συνεταιρισμοί και συλλογικότητες. Αναφορικά με τον κράτος είπε πως οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν κατάφεραν να ανακόψουν την δημιουργία ενός κράτους πελατειακού, των ημετέρων και των μεσαζόντων και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την συνέχεια και την αξιοκρατία της δημόσιας διοίκησης. Τέλος για την τοπική αυτοδιοίκηση είπε πως πρέπει να στηριχθεί με πόρους και με Αποκέντρωση.

Τι άκουσε από τους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης: 1.200 λουκέτα – 42% ανεργία

genimata-xanthi2Ο κ. Δαλάτσης που πήρε πρώτος το λόγο αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγορών με κυρίαρχα αυτά που απορρέουν από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αγρότες απλήρωτοι από το 2012, Επεσήμανε πως εκκρεμεί από το 2013 η επιστροφή του φόρου στα καύσιμα και πως ο ΕΛΓΑ αργεί πολύ τις αποζημιώσεις. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί με συγκεκριμένα προϊόντα από νέους αγρότες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο κ. Σισαμπέρης έθιξε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων τονίζοντας ιδιαίτερα την μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος από τις εταιρείες στα 20 λεπτά εξαιτίας της επιμήκυνσης της ημερομηνίας (νόμος Χατζηδάκη) καθώς και το πρόβλημα που θα προκύψει αν χάσει η φέτα την ονομασία Π.Ο.Π. Από τον επιχειρηματικό κόσμο ο κ. Μωραΐτης τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα με το παραεμπόριο που αντιμετωπίζει η περιοχή μας λόγω της παντελούς έλλειψης αστυνόμευσης: «έχουμε τρύπια σύνορα» είπε χαρακτηριστικά και της υποβάθμισης του Τελωνείου Ξάνθης. Είπε επίσης ότι ο νομός μας έχει υποστεί πλήρη αποβιομηχάνιση και ότι την τελευταία 5ετία έκλεισαν 1.200 επιχειρήσεις και χάθηκαν 5.000 θέσεις εργασίας. Έθιξε επίσης το θέμα του 12% και της προσπάθειας με τον νόμο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που είναι προς ψήφιση και ζήτησε την στήριξη της κα Γεννηματά. Ο κ. Σκαρλάτος ζήτησε η παρουσία της μεταποίησης να αναβαθμιστεί στον δημόσιο λόγο και ότι το μέγιστο κοινωνικό ζητούμενο είναι η συντήρηση της κοινωνικής συνοχής που επιτυγχάνεται με την παροχή δουλειάς από τις επιχειρήσεις. Έθιξε επίσης το πρόβλημα από την απονομή δικαιοσύνης και σημείωσε πως είναι ανάγκη απλοποίησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Τέλος ο κ. Μπεμπεκίδης τόνισε πως η ανεργία στο νομό μας καλπάζει με 42% και ανέφερε μια – μια τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …