Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα

Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα

0
epaggelmatikos prosanatolismos

Στην τελική ευθεία για την υποβολή των μηχανογραφικών τους οι υποψήφιοι και την ορθή επιλογή των σχολών που θα ακολουθήσουν

Εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τις ‘’παγίδες’’ των μηχανογραφικών αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρουν κάποιες σχολές από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης

Μπορεί το μεγάλο βάρος και το μεγαλύτερο άγχος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να παρήλθε με το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι όμως έχουν μπροστά τους ένα τελευταίο ‘’εμπόδιο’’. Την υποβολή των μηχανογραφικών τους δελτίων μέχρι τις 8 Ιουλίου, τα οποία πολλές φορές αποδεικνύονται εξίσου σημαντικά με τις ίδιες τις εξετάσεις. Ο λόγος είναι η πολυπλοκότητα στην συμπλήρωση και οι πολλές επιλογές που προκύπτουν, τις οποίες αν δεν διαχειριστεί σωστά ο υποψήφιος μπορεί να βρεθεί ενώπιον απρόοπτων εξελίξεων και εν τέλει να μην εισαχθεί στην σχολή που επιθυμεί.

Οι φροντιστές στο πλευρό των υποψηφίων για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Για τον λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί φροντιστές είναι στην διάθεση των μαθητών τους αυτές τις μέρες, ώστε μαζί να καταρτίσουν το μηχανογραφικό δελτίο. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης, Ηρακλής Ζωγράφος, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περισσότερα από 7.000 μηχανογραφικά στην οριστική τους μορφή και αυτά αφορούν συνήθως τους αριστούχους μαθητές, που δηλώνουν απευθείας τις σχολές προτίμησής τους, είτε τους μαθητές με χαμηλή βαθμολογία των οποίων τα μηχανογραφικά κατατίθενται χωρίς πολύ ψάξιμο και πολλές ελπίδες για επιτυχία. Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Είναι πολύ θετικό ότι φέτος βλέπουμε μαζί με τους μαθητές και τους γονείς να συμμετέχουν στην διαδικασία του μηχανογραφικού και να συζητάμε μαζί σαν οικογένεια τι είναι καλύτερο για τον υποψήφιο, αλλά και τι μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά η οικογένειά του». Η οικονομική στενότητα ωθεί τους περισσότερους γονείς να ψάχνουν για λύσεις όσο το δυνατόν πιο οικονομικές, είτε σε κοντινές πόλεις με χαμηλότερα ενοίκια, είτε σε μέρη όπου έχουν συγγενείς. Ο κ. Ζωγράφος παραδέχθηκε ότι φέτος υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα λόγω της αλλαγής του συστήματος και των βαθμολογιών, κάτι που κάνει το έργο της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ακόμη δυσκολότερο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος ‘’μπούσουλας’’ προηγούμενων ετών. «Είναι μέρος της δουλειάς μας να κατευθύνουμε και να στηρίζουμε τους μαθητές, αποτρέποντάς τους από τραγικά λάθη στην επιλογή των σχολών, γι’ αυτό και χαιρόμαστε όταν μας εμπιστεύονται», σημείωσε ο ίδιος.

Εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα δικαιώματα των σχολών

Πιστός στο ραντεβού του με τους φετινούς ή τους μελλοντικούς υποψήφιους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης διοργάνωσε για όγδοη χρονιά εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων παράλληλα με την ενημέρωση σχετικά με τα μυστικά που κρύβει το μηχανογραφικό. Προσκεκλημένος ομιλητής φέτος ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συγγραφέας της σειράς οδηγών Σπουδών «ΕΠΙΛΕΓΩ Σπουδές & Επάγγελμα» Χρήστος Ταουσάνης, Διδάκτορας του ΑΠΘ. Κατά την δίωρη εισήγησή του ανέπτυξε και παρουσίασε, στους 170 περίπου γονείς και μαθητές που βρέθηκαν στην εκδήλωση, τις ‘’παγίδες’’ που κρύβει το μηχανογραφικό, τις ευκαιρίες που προσφέρουν κάποιες σχολές, τα δικαιώματα που θεμελιώνει ο απόφοιτος κάθε σχολής, όπως και το τι προσφέρουν διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι μαθητές και οι γονείς είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα και τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο, θέτοντας πλήθος ερωτήσεων προς τον εισηγητή. Παράλληλα, ο κ. Ταουσάνης ανέλυσε ειδικά δεδομένα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως οι μετεγγραφές, έξυπνες πληροφορίες για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, τις κατηγορίες των αθλητών κ.ά., με τους παρισταμένους να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν και για το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από εκπρόσωπο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Σε ενδιάμεση εισήγηση παρουσιάστηκαν το οφέλη και οι δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες μαθητές να υποβάλλουν και δεύτερο μηχανογραφικό για δωρεάν φοίτηση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…