Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ειδικά προνόμια η Ξάνθη στον Αναπτυξιακό

Με ειδικά προνόμια η Ξάνθη στον Αναπτυξιακό

0
anaptixi

Μόνο η παραλιακή ζώνη εκτός, επειδή δεν πληροί τα κριτήρια της ορεινότητας και της νησιωτικότητας. Στην ανώτατη ένταση ενισχύσεων όλη η ΑΜ- Θ

Στα είδη των ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεις και επιδότηση του κόστους εργασίας. Ευνοούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος Αναπτυξιακός νόμος. Το Σχέδιο εντάσσει την περιφέρεια μας στην ανώτατη ένταση ενισχύσεων που προβλέπεται για περιοχές με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 68% του μέσου όρου της χώρας. Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο, στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων συμπεριλαμβάνονται το σύνολο του Δήμου Μύκης και του Δήμου Ξάνθης καθώς επίσης οι δημοτικές ενότητες Σελέρου και Βιστονίδας του Δήμου Αβδήρων. Εξαιρείται μόνο η παραλιακή περιοχή καθώς δεν πληροί το κριτήριο της απόστασης των 20 χιλιομέτων από τα σύνορα, της ορεινότητας και της νησιωτικότητας. Ωστόσο πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς φορείς με αντικείμενο την περαιτέρω βελτίωση των διατάξεων του αναπτυξιακού για την ΑΜΘ και την Ξάνθη.

Τι προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός

Ώθηση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιχειρεί να δώσει ο αναπτυξιακός νόμος με τις κρατικές ενισχύσεις να ξεκινούν από το 10% μέχρι και να φθάνουν το 45% στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό κάθε επένδυσης , ανάλογα με την περιοχή της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης δίνοντας έμφαση, στην ανάπτυξη των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας, θέτοντας κριτήρια, παραμεθορίου ορεινότητας, νησιωτικότητας.

Τα συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται ότι θα διατεθεί για τα έτη από το 2016 -2020 , είναι 641,4 εκ ευρώ δηλαδή θα έχει μια μέση ετήσια δαπάνη 128, 3 εκ ευρώ.

Υπολογίζεται πως θα διατεθούν για μια πενταετία συνολικά 480 εκ ευρώ δηλαδή περίπου 96 εκ ευρώ το χρόνο. Θα δοθούν όμως και 161,4 εκ ευρώ για επενδύσεις των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων (3908/2011 , 3299/2004) οι οποίοι πρακτικά απέτυχαν τον σκοπό τους αφού είχαν σημαντικά υψηλότερα κίνητρα που έφταναν να επιδοτούν επενδύσεις ακόμη και με 65% αλλά έπεσαν θύματα της οξύτατης οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά και μαζί τους και αυτοί που είχαν ενταχθεί στα κίνητρα των δύο νόμων.

Η ΑΜΘ στην μέγιστη ένταση ενίσχυσης

Η μέγιστη ένταση ενισχύσεων χάρτη φτάνει το 25% . Στην ανώτατη ένταση ενισχύσεων βρίσκονται ,η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη , η Κεντρική Μακεδονία ,η Θεσσαλία , Ήπειρος , Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο .

Στις περιοχές αυτές όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας υπάρχει η πρόβλεψη η ανώτερη κατά περίπτωση ενισχύσεων να αυξάνεται κατά 10% αν η επένδυση γίνεται από μεσαία επιχείρηση και κατά 20% αν η επένδυση γίνεται από μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση . Συνεπώς στις παραπάνω περιοχές η ανώτερη ένταση ενισχύσεων μπορεί να φτάσει το 45%.

Τα είδη των ενισχύσεων

Ο νόμος περιλαμβάνει επτά διαφορετικά κίνητρα κατηγορίες ενισχύσεων που τον προσαρμόζουν στην σύγχρονη πραγματικότητα .

α. Φορολογική απαλλαγή: Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό.

β. επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Οι επενδύσεις σε χρηματοδοτική μίσθωση μπορεί να έχει και το 70% της ανώτερης έντασης ενισχύσεων κατά περίπτωση .

δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Αφορά στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

ε. σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ και το επενδυτικό σχέδιο δημιουργεί τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας ανά ένα (1) εκατ. ευρώ προϋπολογισμού.

ζ. χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με τα εξής είδη:

– ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις,

– δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Στην κατηγορία των κεφαλαιακών ενισχύσεις είναι δυνατόν να προκαταβάλλεται έως το 30% της ενίσχυσης, με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%.

Τι προβλέπεται για τα επενδυτικά σχέδια

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή:

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

Στις μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και για επιχειρηματικές συστάδες (cluster), στο ποσό των 250.000 ευρώ,

Στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

Στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) που επιδοτούνται για πρώτη φορά από αναπτυξιακό νόμο ορίζεται ελάχιστο όριο επένδυσης το ποσό των 100.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…