Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η επόμενη μέρα στην Γενισέα μετά τις βιβλικές καταστροφές

Η επόμενη μέρα στην Γενισέα μετά τις βιβλικές καταστροφές

0
genisea-mnimata3

Πρωτοφανείς καταστροφές, κάτοικοι κυριολεκτικά άστεγοι αφού στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο και ξεριζωμένα δέντρα και καλλιέργειες

Οι πρώτες παρεμβάσεις και καταγραφές από την Π.Ε. Ξάνθης και τον δήμο Αβδήρων με στόχο την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των κατοίκων

Το απόγευμα της Τρίτης επιφύλασσε μια άσχημη καλοκαιρινή έκπληξη για τον οικισμό της Γενισέας. Ανεμοστρόβιλος, από αυτούς που συνήθως βλέπαμε στις ΗΠΑ και σε κινηματογραφικές σκηνές, σάρωσε στο πέρασμά του τα πάντα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα οι κάτοικοι του οικισμού άκουσαν μία εκκωφαντική βουή κατά την διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας και είδαν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας να ξηλώνονται στέγες σε δεκάδες κατοικίες, να πέφτουν τοίχοι και περιφράξεις, να καταστρέφονται καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, να παρασύρονται αυτοκίνητα και υλικά. Ο πρωτοφανής ανεμοστρόβιλος συνοδεύτηκε με χαλάζι, ενώ σε περιπτώσεις που παρέσυρε στέγες σπιτιών οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στο έλεος της καταιγίδας, βιώνοντας καταστροφές των οικοσυσκευών τους. Οι πιο τραγικές εικόνες, που δημοσίευσε χθες το «Ε», καταγράφηκαν στο χριστιανικό νεκροταφείο της Γενισέας, με τεράστιες καταστροφές σε όλα σχεδόν τα μνήματα τις οποίες αύξησαν τα μεγάλα δέντρα που παρέσυραν ότι έβρισκαν στο πέσιμό τους.

Άμεσες επεμβάσεις από την Πολιτική Προστασία Π.Ε. Ξάνθης και τα συνεργεία του δήμου Αβδήρων

Από τις πρώτες στιγμές μετά την καταστροφή βρέθηκε στην Γενισέα ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, στον οικισμό που αποτελεί και την έδρα του δήμου. Το ρεύμα κόπηκε από τα πεσμένα δέντρα και τα συνεργεία ΔΕΗ και ΟΤΕ προχώρησαν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών ήδη από το απόγευμα της Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης, από τις οκτώ η ώρα, συνεργεία και μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης μετέβησαν στο σημείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, μαζί με οκτώ μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών, με υπαλλήλους της υπηρεσίας Γεωργίας και δύο μηχανήματα συνέδραμαν στις προσπάθειες. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ζαγναφέρης, οι εικόνες που αντίκρισε ήταν πολύ άσχημες και οι καταστροφές μεγάλες. «Τα συνεργεία μας βοήθησαν στην απομάκρυνση στάσιμων υδάτων από χωράφια και κανάλια καθαρίζοντάς τα από τα πεσμένα κλαδιά και δέντρα», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά του δήμου για να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη.

Μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ βρέθηκε σε συναγερμό τις προηγούμενες μέρες κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων σε Ξάνθη και Ροδόπη. Ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης μετέβη στην περιοχή του δήμου Αρριανών, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολλές ζημιές, υπερχείλιση των ρεμάτων, λιμνάζοντα νερά στην πεδινή περιοχή και παρασυρμένα οχήματα. Η ΠΑΜ-Θ, αφού επελήφθη μέσω των υπηρεσιών της στις ζημίες από την ισχυρή χαλαζόπτωση, βροχόπτωση και τον ανεμοστρόβιλο στην περιοχή της Γενισέας και του Κουτσού, έχει ζητήσει αρμοδίως την άμεση παρέμβαση για την καταγραφή και αποζημίωση για το σύνολο των αγροτικών καταστροφών (Ξάνθης – Ροδόπης – Έβρου). Η Περιφέρεια προχώρησε στις δέουσες παρεμβάσεις προς τον ΕΛΓΑ και τις ενέργειες για την οριοθέτηση περιοχών, όπου υπήρξαν ζημίες σε κατοικίες.

Γ. Τσιτιρίδης: «Προχωρούμε στην καταγραφή για άμεση αποζημίωση των κατοίκων»

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη, με κάποια σπίτια να μην είναι πλέον κατοικήσιμα και τους ενοίκους τους να μένουν προσωρινά σε συγγενείς. «Κάποιες οικογένειες έχουν καταστραφεί από την ξαφνική καταιγίδα και τον ανεμοστρόβιλο. Γι’ αυτό προχωρήσαμε με τις υπηρεσίες στην άμεση καταγραφή των ζημιών και κινήσαμε τις διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί αποζημίωση όχι μόνο μέσω του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και μέσω της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των κατοικιών, των οικοσυσκευών αλλά και των νεκροταφείων» ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης, σημειώνοντας ότι το κόστος για την αποκατάσταση των μνημάτων από τις οικογένειες των θανόντων είναι μεγάλο και δύσκολο να το επωμιστούν.

Επιστολή Αλέξανδρου Κοντού προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, για τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στο δήμο Αβδήρων. Όπως αναφέρει στην επιστολή του: «Την Τρίτη 14/6/2016 ο Νομός Ξάνθης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές. Από τις έντονες καιρικές συνθήκες (ανεμοστρόβιλος, χαλάζι, πλημμύρες), που ξέσπασαν ιδιαίτερα στον Δήμο Αβδήρων (Άβδηρα, Βιστονίδα, Γενισέα, Κουτσό) καταστράφηκε ολοσχερώς η φυτική παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο και αποθήκες, αρκετών παραγωγών. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε ώστε άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή τους και εν συνεχεία την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα των παραγωγών».

Ανακοίνωση συμπαράσταση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καθώς και οι τρεις Βουλευτές του Νομού εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πληγέντες συμπολίτες μας από την φυσική καταστροφή στην περιοχή της Γενισέας. Όπως ανέφεραν: «Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και οι Βουλευτές θα μεταβούν στην περιοχή, το συντομότερο δυνατό, με το πέρας των Κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων και υπόσχονται πως θα επιληφθούν στο να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες για την ανακούφισή τους».

Τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά για τις καταστροφές στην Γενισέα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε χθες στην πόλη μας και αναφέρθηκε στις καταστροφές που βίωσαν οι κάτοικοι του δήμου Αβδήρων. Όπως δήλωσε: «Λυπάμαι που συνέπεσε η επίσκεψή μου με μια μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και θα ήθελα να ευχηθώ το συντομότερο δυνατό να ανταποκριθεί η κρατική μηχανή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν όσοι έπαθαν καταστροφές. Και να υπενθυμίσω ότι για τρίτη φορά η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε τροπολογία να αυξηθούν τα κονδύλια του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν να βγαίνουν εκτιμητές και να αποζημιωθούν εγκαίρως οι άνθρωποι που επλήγησαν».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …