Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γ. Βασιλειάδης: « Χρειάζεται όραμα, μεράκι και δουλειά η τοπική αυτοδιοίκηση»

Γ. Βασιλειάδης: « Χρειάζεται όραμα, μεράκι και δουλειά η τοπική αυτοδιοίκηση»

0
vasileiadis

Ο Αβδηρίτης αντιδήμαρχος στην πόλη Ludwigshafen της Γερμανίας μιλά στο «Ε» για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα με τον Δ. Αβδήρων

Ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πολλά επίπεδα με την Γερμανική πόλη. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για διεκδίκηση του δήμου Αβδήρων

Γεννήθηκε, μεγάλωσε, δουλεύει και ζει με την οικογένειά του στην Γερμανία, ο Γιώργος Βασιλειάδης, όμως έχει την Ελλάδα μέσα του και διακατέχεται από την φλόγα του ανθρώπου που θέλει να προσφέρει στο τόπο του που είναι τα Άβδηρα. Παιδί δεύτερης γενιάς μεταναστών ο Γιώργος, πέρναγε μόνο τα καλοκαίρια του στα Άβδηρα και παρότι λέει ότι έχει δυο πατρίδες, και «δυο καρδιές» όπως συνηθίζει να λέει, το όνειρό του είναι κάποια μέρα να γυρίσει και να μπορέσει να υπηρετήσει τον τόπο του μέσα από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως κάνει και στην δεύτερη πατρίδα του την Γερμανία στην οποία και έχει εκλεγεί και οριστεί αντιδήμαρχος στην πόλη Λουντκσάφεν με αρμοδιότητα στα κοινωνικά θέματα και με αντικείμενο την εγκατάσταση των προσφύγων.

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με πολλές δυνατότητες και προοπτικές

«Με πλήγωνε που άκουγα και διάβαζα όλα αυτά που γράφονταν στον γερμανικό Τύπο εναντίον της χώρας μας και σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω έστω και σε τοπικό επίπεδο που να λειτουργήσει σαν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και ν’ αλλάξει το κλίμα Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της πόλης μου στην Γερμανία και του Δήμου Αβδήρων», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης . Μια ιδέα που τελικά,   όπως είναι γνωστό, έγινε πράξη με την υπογραφή του Συμφώνου την Παρασκευή 20 Μαΐου μεταξύ του Δήμου Αβδήρων και της πόλης Ludwigshafen – Nördliche Innenstadt της Γερμανίας από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Τσιτιρίδη και από τον κ. Antonio Priolo -Ortsvorsteher- παρουσία Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου και Αντιπροσωπίας της Γερμανικής πόλης. Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης πρωταρχικός στόχος είναι η συνεργασία σε θέματα τουρισμού, και του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες διερεύνηση της συνεργασίας σε θέματα παιδείας και ήδη έχουν γίνει ενέργειες για την ανταλλαγή μαθητών αλλά και καθηγητών σε οικογένειες φιλοξενίας: «Γι αυτό επέλεξα και πρότεινα την υπογραφή Συμφώνου και όχι την Αδελφοποίηση η οποία έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Με το Σύμφωνο συνεργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς, όπως στον αγροτικό τομέα, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην δημόσια διοίκηση, στην παιδεία», μας λέει ό κ. Βασιλειάδης και επεξηγεί πως θα μπορούσε να τονωθεί ή επισκεψιμότητα στο δήμο Αβδήρων καθώς – όπως είπε – η αποστολή ενθουσιάστηκε από τις ομορφιές του τόπου μας και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές διαφήμισης. Σ’ ότι αφορά τον αγροτικό τομέα ο κ. Βασιλειάδη ανέφερε ότι θα μπορούσαν οι αγρότες μας να αντλήσουν τεχνογνωσία στα θέματα των ιδιωτικών συνεταιρισμών, ένα μοντέλο που λειτουργία πολύ στην Γερμανία. Επίσης το Σύμφωνο μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες παραγωγικές ομάδες καθώς επίσης και στον επιχειρηματικό τομέα, στο Πανεπιστήμιο και η συνεργασία αυτή να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του δήμου Αβδήρων αλλά να αναπτυχτεί σ’ όλο το νομό.

Με όραμα και σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση

Άνθρωπος της δουλειάς ο κ. Βασιλειάδης, σπούδασε από μέσα τα οργανωτικά συστήματα της Γερμανίας και έχει αποκτήσει την μεθοδικότητα, την εργατικότητα και την οργάνωση και την πειθαρχημένη νοοτροπία του Γερμανού πολίτη αλλά η καρδιά του χτυπά …ελληνικά και γι αυτό θέλει να προσφέρει στον τόπο του: «Νομίζω πως στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να έχεις όραμα και σχέδιο για το που θέλεις να πας τον τόπο σου. Αν σ’ αυτά προσθέσεις την αγάπη και το μεράκι και δουλέψεις πολύ και με επιμονή, μπορείς να βρεις τρόπους να δημιουργήσεις καλύτερες προϋποθέσεις, να αναπτύξεις τον τόπο σου, να βελτιώσεις την καθημερινότητα του πολίτη», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης και δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις για συμμετοχή του σε σχήματα που θα διεκδικήσουν εκλογικά τον δήμο Αβδήρων.  

Μετανάστευση των νέων μας και τι πρέπει να προσέχουν

Ως αυτοδιοικητικός στην Γερμανία αλλά και ως Έλληνας μετανάστης συμβουλεύει τους νέους που μεταναστεύουν στην Γερμανία για να βρουν δουλειά: « Αυτό που τους λέω είναι πως πρέπει οπωσδήποτε πριν έρθουν να έχουν δύο βασικές προϋποθέσεις.

Το πρώτο στάδιο (Α1) στην Γλώσσα, τα απλά γερμανικά με τα οποία μπορείς να συνεννοηθείς και να έχεις κάποιον φίλο ή γνωστό για να εξασφαλίσεις την στέγαση. Δεν μπορείς να νοικιάσεις σπίτι γιατί πρέπει να έχεις δουλειά και να έχεις έσοδα». Επίσης ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει πως υπάρχουν θέσεις εργασίας αλλά πολλές απ’ αυτές είναι κακοπληρωμένες και συνιστά την προσοχή στην εταιρεία μίσθωσης εργαζομένων, επισημαίνοντας πως δίνουν το κατώτερο ωρομίσθιο που είναι 8.50 ευρώ για όλους και τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…