Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

0
dimotiki vivliothiki-mesa

Κίνδυνος να χαθεί η χορηγία της «Αμερικανικής Γωνιάς» ύψους 200.000 ευρώ

Προσπάθειες από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλη Λύρατζη, για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη στην Ξάνθη

Τον Φεβρουάριο το «Ε» ασχολήθηκε με το θέμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης, με αφορμή μια επιστολή του εν Αθήναις Ξανθιώτη δικηγόρου Γιώργου Αποστολίδη. Στο δημοσίευμα της 13ης Φεβρουαρίου καταγράφηκε η κατάσταση που επικρατεί στην βιβλιοθήκη, η οποία, παρά την αύξηση που καταγράφει σε δανεισμούς και τίτλους βιβλίων, βρίσκεται στην ίδια σχεδόν μορφή που ήταν και πριν από μισό αιώνα. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, είχε δηλώσει τότε ότι υπάρχει σχεδιασμός για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο και επιφυλάχθηκε να αναφερθεί εκτενέστερα. Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η μετάβαση του κ. Λύρατζη στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με τους ανθρώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας και της «Αμερικανικής Γωνιάς» για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εδώ δεν είναι… Αμερική

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λύρατζης, κατά την συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα συζητήθηκαν τα κωλύματα που έχουν προκύψει για την απορρόφηση της χορηγίας της «Αμερικανικής Γωνιάς». Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι της Πρεσβείας είναι να χορηγηθούν αρχικά 100.000 ευρώ για την αναβάθμιση του κτηρίου και τις απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης, ενώ τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ προτίθενται να τα διαθέσουν οι ίδιοι μέσω αναθέσεων για την αγορά του εξοπλισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ήδη έχουν κατατεθεί από την Αμερικανική Πρεσβεία κάποιες προτάσεις για την διαμόρφωση του χώρου, στις οποίες κυριαρχεί η αναγραφή της «Αμερικανικής Γωνιάς» σε κάθε τοίχο της βιβλιοθήκης. Όπως σημείωσε ο κ. Λύρατζης: «Τους εξηγήσαμε ότι δεν γίνεται να είναι σε πρώτο πλάνο σε όλη την βιβλιοθήκη η Αμερικανική Γωνιά και το δέχθηκαν». Τα προβλήματα όμως έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο πρόεδρος του Κέντρου ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της «Γωνιάς» με ελληνικό φορέα και υπάρχει άγνοια από την πλευρά τους για τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. «Θέλουν να κάνουμε εμείς προκηρύξεις διαγωνισμών για το έργο, ενώ οι ίδιοι θα κινηθούν μέσω απευθείας αναθέσεων, προφανώς όχι σε καταστήματα της Ξάνθης, ενώ είναι βέβαιο ότι χρονικά δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως θέλουν», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Προσωρινό αδιέξοδο λόγω γραφειοκρατίας

Είναι αναμενόμενο να μην είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα και γραφειοκρατία οι Αμερικανοί, γι’ αυτό και ο κ. Λύρατζης, προκειμένου να μην προσκρούσουν στον Επίτροπο οι προσπάθειες και αποβούν άκαρπες, αντιπρότεινε να εγκρίνει το ΔΣ του Κέντρου έναν μηχανικό τον οποίο θα πληρώσει και να πραγματοποιήσουν την ανακαίνιση οι ίδιοι οι άνθρωποι της Πρεσβείας, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Ο κ. Λύρατζης προσπαθώντας να μην φανεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποκλειστικά εξαρτημένη από την χορηγία αυτή, ανέφερε στους ανθρώπους της Πρεσβείας ότι αν αποφασίσουν να μην κάνουν την δωρεά, θα προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση του έργου το ίδιο το Κέντρο Πολιτισμού. «Είναι προτεραιότητα για μας και προσωπικά αν παραμείνω στην θέση μέχρι το τέλος της θητείας θα προσπαθήσω σταδιακά να προχωρήσουμε την υλοποίηση της μελέτης που υπάρχει», δήλωσε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Είναι μια πολύ ωραία μελέτη που θα δημιουργήσει έναν σύγχρονο χώρο στην Ξάνθη με μοντέρνους πάγκους εργασίας, υπολογιστές και τάμπλετ για τους αναγνώστες, έναν χώρο που αξίζουν οι Ξανθιώτες».

Ελάχιστος φόρος τιμής στους ανθρώπους που κόσμησαν την Βιβλιοθήκη

15 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Στέφανου Ιωαννίδη, ο οποίος αναλώθηκε από το 1953 και για 30 χρόνια για να την φτάσει ψηλά, είναι χρέος της δημοτικής αρχής να δει σοβαρά το θέμα και να μεριμνήσει για την δημιουργία ενός χώρου φιλικού, λειτουργικού, που θα μπορεί να αναδείξει τις χιλιάδες τίτλων που υπάρχουν αλλά και τα νέα αποκτήματα της βιβλιοθήκης, όπως ο ψηφιακός εκτυπωτής 3D (τρισδιάστατος), ένας από τους τρεις που υπάρχουν σε όλη την χώρα. Ελάχιστος φόρος τιμής, λοιπόν, η ‘’ανάσταση’’ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης στους ανθρώπους που πέρασαν από εκεί, δωρίζοντας ένα κομμάτι από τον εαυτό τους μαζί με τις προσωπικές τους συλλογές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …