Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Εξαιρούνται τα μειονοτικά σχολεία από τις αλλαγές στο ωριαίο πρόγραμμα

Εξαιρούνται τα μειονοτικά σχολεία από τις αλλαγές στο ωριαίο πρόγραμμα

0
moysoylmanoi-mathites2

Χ. Ζειμπέκ: «Τα μειονοτικά σχολεία υπάγονται σ’ ένα ειδικό καθεστώς. Η λειτουργία τους καθορίζετε με βάση τη Συνθήκη της Λοζάννης και τα Πρωτόκολλα»

Το Διδασκαλείο του Δ.Π.Θ. ψηφίστηκε αλλά δεν θα προχωρήσει – Το Παιδαγωγικό Τμήμα στο ΑΠΘ είναι στον «αέρα»

Αμετάβλητο παραμένει το ωριαίο πρόγραμμα των μειονοτικών Δημοτικών σχολείων καθώς δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με στόχο αποφόρτιση των μαθητών από ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα που η ηγεσία του υπουργείο κρίνει ως αντιπαιδαγωγικό. Η εξαίρεση αυτή δεν ενέχει κάποιο είδος …τιμωρίας για τα παιδιά της μειονότητα που φοιτούν στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία ή γιατί το υπουργείο δεν εφαρμόζει την ισονομία και ισοπολιτεία αλλά υπαγορεύεται από τις συνθήκες καθώς αυτά τα σχολεία υπάγονται σε ένα ειδικό καθεστώς.

Χ. Ζειμπέκ: «Τα μειονοτικά σχολεία υπάγονται σ’ ένα ειδικό καθεστώς»

Όπως εξηγεί ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζειμπέκ τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία υπάγονται σε ένα ειδικό καθεστώς και η λειτουργία τους και το πρόγραμμά τους ρυθμίζεται με βάση τη συνθήκη της Λοζάννης και με βάση τα Πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία σε αντιστοίχηση με τα ελληνόφωνα σχολεία της Τουρκίας όπου φοιτούν παιδιά της εναπομείνασας ελληνικής μειονότητας. Όπως διευκρινίζει οι μεγάλες τάξεις έχουν 7ωρα και οι μικρές πιο ελαφρύ πρόγραμμα και σχολούν στις 1.30 ενώ οι μεγάλες τάξεις στις 2 μ.μ. Ο ίδιος – όπως ανέφερε στο «Ε» – ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργού κ. Φίλη από τον ίδιο και ρωτήθηκε σχετικά και ήταν της ίδιας άποψης με τον υπουργό δεδομένης της ιδιαιτερότητας των σχολείων αυτών. Επικρίθηκε όμως καθώς σε δημοσίευμα αθηναϊκού τύπου εμφανίζεται σε ρόλο υπερυπουργού και ως κύριος διαμορφωτής του προγράμματος στα μειονοτικά σχολεία: «Κάποιοι προσπαθούν να παίζουν παιχνίδια στην Θράκη. Δεν καθορίζω εγώ τι θα κάνει το υπουργείο» τόνισε εμφατικά ο κ. Ζειμπέκ.

Το Διδασκαλείο του Δ.Π.Θ. ψηφίστηκε αλλά δεν θα λειτουργήσει

Πρόκειται για την Παιδαγωγική Ακαδημία 4ετους φοίτησης για τους δασκάλους του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων πού ήρθε ν’ αντικαταστήσει την καταργηθείσα ΕΠΑΘ. Ο νόμος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση όμως φαίνεται πως «παγώνει», όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ζεϊμπέκ: «Τότε δεν το ψηφίσαμε και εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας ως προς της γνωστική και γλωσσική επάρκεια που θα έχουν οι φοιτητές στην Τουρκική γλώσσα αφού με 3 εξάμηνα θα αποφοιτούν και αυτά δεν είναι αρκετά να τους εξασφαλίσουν την γλωσσική επάρκεια ώστε να διδάξουν. Αντίθετα πιστεύω πως το Παιδαγωγικό Τμήμα που ιδρύθηκε στο ΑΠΘ και το οποίο βρίσκεται νομικά στον αέρα καθώς δεν φρόντισε γι αυτό η προηγουμένη κυβέρνηση ήταν στην σωστή κατεύθυνση και μας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια λύση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…