Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έτυχε ή… πέτυχε; Οι Ξανθιώτες αριστούχοι των πανελλαδικών αποκαλύπτουν τα ‘’μυστικά’’ τους

Έτυχε ή… πέτυχε; Οι Ξανθιώτες αριστούχοι των πανελλαδικών αποκαλύπτουν τα ‘’μυστικά’’ τους

0
papaioannou giannis

«Συστηματική μελέτη, προσήλωση, θυσίες, απόρριψη του άγχους και αγάπη για το αντικείμενο» ο συνδυασμός της επιτυχίας

Το «Ε» συνομίλησε με επτά από τους φετινούς αριστούχους στις πανελλαδικές εξετάσεις για την χρονιά που πέρασε αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον

Πέρασαν ατέλειωτες ώρες πάνω από τα βιβλία τους, θυσίασαν την ξενοιασιά της εφηβείας, αγχώθηκαν, πιέστηκαν, όμως παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους: Να πάρουν το ‘’εισιτήριο’’ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί τις απαραίτητες γνώσεις για να κατακτήσουν το μέλλον. Με βλέμμα γεμάτο αγωνία και την καρδιά να χτυπάει δυνατά, υποψήφιοι και γονείς ‘’κρεμάστηκαν’’ από τους πίνακες ανακοινώσεων την προηγούμενη εβδομάδα για να δουν πόσο αξιολογήθηκαν οι κόποι και οι προσπάθειές τους. Κάποιοι αποχώρησαν κατηφείς, άλλοι όχι πλήρως ικανοποιημένοι, υποσχόμενοι αμφότεροι στον εαυτό τους ότι θα προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη χρονιά, έχοντας την φετινή εμπειρία ως εχέγγυο και εφαλτήριο για κάτι καλύτερο. Για κάποιους όμως, για τους μαθητές της κορυφής, για τα ‘’αστέρια’’ των πανελλαδικών, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έφερε μεγάλα χαμόγελα χαράς για την δικαίωση της προσπάθειας, αλλά και για την εκπλήρωση των ονείρων τους, που ξεκινούν με την κατάκτηση μιας θέσης στη σχολή της επιλογής τους.

Στο «Ε» οι πρώτοι των πρώτων

Στο «Ε» μιλούν σήμερα επτά μαθητές που κατέκτησαν υψηλές βαθμολογίες, σε μια ομολογουμένως ευκολότερη εξεταστική χρονιά για όλες τις κατευθύνσεις. Η Ζωή Κοτσάφτη, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Οδυσσέας Λομβαρδέας, ο Χάρης Παπαδάκης, ο Μπάμπης Χατζηκοσμάς, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Καρασακαλίδης μιλούν για την επιτυχία τους, τα συναισθήματα από την κρίσιμη χρονιά, τα σχέδιά τους για το μέλλον και αποκαλύπτουν μικρά «μυστικά» που βοήθησαν τον καθένα, ώστε να αριστεύσει στις εξετάσεις. Για κάποιους εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής, ενώ για άλλους ανοίγει ένας νέος δρόμος που θα τολμήσουν να βαδίσουν και να μάθουν, γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, καλύτερα και τον εαυτό τους. Στην κορυφή των προτιμήσεων των πρωτευσάντων βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παραδοσιακή ‘’φοιτητούπολη’’, ενώ οι φετινοί Ξανθιώτες αριστούχοι κατευθύνονται ως επί το πλείστον στην Ιατρική Σχολή.

Ιδιαίτερη περίπτωση οι δύο φίλοι, συμμαθητές, και όπως όλα δείχνουν και συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαϊωάννου και Οδυσσέας Λομβαρδέας από το 3ο ΓΕΛ. Λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου για την ηλεκτρονική ανάρτηση των βαθμολογιών από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εντελώς το τοπίο λόγω και των περισσοτέρων από ένα επιστημονικών πεδίων που δήλωσαν κάποιοι μαθητές. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «πρώτος των πρώτων» στην Ξάνθη φαίνεται ότι είναι ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Γιάννης Παπαϊωάννου, 3ο ΓΕΛ, 19.674 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, πρώτη επιλογή Ιατρική ΑΠΘ

papaioannou giannisΑσύλληπτοι αριθμοί για κάποιους υποψήφιους και όμως επιτυγχάνονται από μαθητές που βάζουν από νωρίς στόχους και πασχίζουν για να τους πετύχουν. Ένας από αυτούς και ο Γιάννης Παπαϊωάννου που ετοιμάζεται για την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, σκεπτόμενος να ασχοληθεί με την Παιδιατρική. «Τα πάω καλά με τα παιδιά και σκέφτομαι την Παιδιατρική, αλλά δεν αποκλείω ακόμη τίποτα. Η Ιατρική είναι ένας ολόκληρος κόσμος», δήλωσε ο ίδιος, πασιχαρής και ανακουφισμένος μετά από την έντονη δοκιμασία. Ήδη προετοιμάζεται για τις διακοπές του με την οικογένεια και με την παρέα του, ενώ η προετοιμασία και οι εξετάσεις ήταν για τον Γιάννη μια φυσική συνέχεια και κορύφωση της προσπάθειας που ξεκίνησε από το Γυμνάσιο. «Είχα συνειδητοποιήσει από τότε ότι χρειάζεται δουλειά και προετοιμασία, απλά αυτό που άλλαζε ήταν ο στόχος. Αυτό συμβουλεύω και σε όσους δοκιμαστούν στο μέλλον στις Πανελλαδικές, να προσπαθούν συστηματικά και να είναι βέβαιοι ότι θα χρειαστεί κόπος. Αν δεν κοπιάσεις, δεν πετυχαίνεις», σημείωσε ο ίδιος, δηλώνοντας ότι ο κόπος είναι υποκειμενικός, αφού κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους. Όπως είπε: «Δεν είχα συγκεκριμένο ωράριο. Έκανα ιδιαίτερα γιατί είναι περίεργες εξετάσεις και πρέπει να ξέρεις να τις διαχειριστείς. Διάβαζα μία με πέντε ώρες ημερησίως, προσέχοντας τον ύπνο και την διατροφή μου για να είμαι αποδοτικός. Δεν έχει νόημα να διαβάζει κάποιος αργά το βράδυ και να μην ξεκουράζεται».

Οδυσσέας Λομβαρδέας, 3ο ΓΕΛ, 19.454 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, πρώτη επιλογή Ιατρική ΑΠΘ

lomvardeas odysseasΟ φίλος και συμμαθητής του Γιάννη, Οδυσσέας Λομβαρδέας, προσανατολίζεται στην Χειρουργική, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον γοητεύσει κάποια άλλη ειδικότητα στην πορεία. Αυτό που τον ώθησε στην επιλογή της Ιατρικής ήταν κυρίως οι επαφές που αναγκάστηκε να έχει η οικογένειά του με γιατρούς. «Δεν το βλέπω σαν επαγγελματική αποκατάσταση, απλά τους χρειαστήκαμε νωρίς στην οικογένειά μου τους γιατρούς και είδα πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνείς με τον ασθενή, να έχεις διαπροσωπική επαφή με αυτόν που σου εμπιστεύεται την ζωή του και τελικά να τον βοηθάς ουσιαστικά», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας. Στην προετοιμασία του έκανε επιπλέον μαθήματα σε φροντιστήριο αλλά και κατ’ ιδίαν, αφού όπως σημείωσε, οι καθηγητές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο δημόσιο σχολείο, αλλά το σύστημα είναι έτσι δομημένο που δεν μπορούν να προετοιμάσουν ικανοποιητικά τμήματα των 25 μαθητών. Η προετοιμασία και για τον Οδυσσέα ήταν πολύχρονη, απλά κορυφώθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι. Αυτό που τον άγχωσε περισσότερο ήταν όλα τα ‘’πρέπει’’ και τα χρονοδιαγράμματα που όφειλε να τηρήσει. Η οικογένεια στάθηκε στο πλευρό του, από το ‘’κράτημα’’ του βιβλίου μέχρι την οικονομική ενίσχυση με τα φροντιστήρια και την ψυχολογική στήριξη σε στιγμές που οι δυνάμεις τελείωναν. Η συμβουλή του προς όσους εξεταστούν το επόμενο έτος στις Πανελλαδικές είναι ότι πρέπει να μάθουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, για να μην οδηγήσει ο πεσιμισμός σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπως είπε. «Όσα παιδιά θα ξαναδώσουν του χρόνου παίρνουν μια γενναία απόφαση, γιατί έχουμε γεμίσει με ανθρώπους σε λάθος σχολές απλά επειδή έτυχε ή επειδή ‘’κυνηγούσαν’’ συγκεκριμένη πόλη για να ζήσουν φοιτητική ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χάρης Παπαδάκης, 1ο ΓΕΛ, 19.055 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, πρώτη επιλογή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών

xaris papadakisΠέρυσι ήρθε η επιτυχία με την Ολυμπιάδα Ρομποτικής και το αργυρό μετάλλιο. Φέτος κλήθηκε να διαγωνιστεί σε άλλο στίβο. Ο Χάρης Παπαδάκης δήλωσε ότι την φετινή χρονιά η πρώτη του προτεραιότητα ήταν το διάβασμα και οι Πανελλαδικές. Συνέχισε να αφιερώνει χρόνο στην αγάπη του, την ρομποτική, η οποία ομολογεί ότι τον βοήθησε, κυρίως στην ψυχολογική διαχείριση της πίεσης. Η μεθοδολογία του δεν ήταν συγκεκριμένη, απλά προσπαθούσε να κάνει όσα έπρεπε, όταν έπρεπε και να μην αφήνει τίποτα που μπορούσε να τελειώσει για την επόμενη μέρα. «Χρειάζονται θυσίες αυτή τη χρονιά, είναι γνωστό», είπε χαρακτηριστικά. «Σε κάποια μαθήματα έκανα φροντιστήριο και σε άλλα ιδιαίτερα. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πως με την δυσκολία που έχουν αποκτήσει οι Πανελλαδικές εξετάσεις το σχολείο μπορεί να καλύψει έναν μαθητή. Δεν κατηγορώ βέβαια τους καθηγητές, αλλά είναι ένα σωρό πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουν για να μην καταφεύγει ο μαθητής στην παραπαιδεία». Έχει αποφασίσει να συνεχίσει σε κάποια Πολυτεχνική Σχολή, κλίνοντας προς το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. «Σε αυτή την επιλογή με ωθεί κυρίως το ενδιαφέρον μου για τους υπολογιστές, αλλά θεωρώ επίσης πως στον τομέα αυτό η επαγγελματική αποκατάσταση θα είναι πάντα καλή λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας». Ο ίδιος ομολογεί ότι είχε άγχος, θεωρώντας ότι οι Πανελλαδικές είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, στερώντας από τους μαθητές σημαντικά πράγματα της καθημερινότητάς τους, βάζοντας σε μια βαρετή ρουτίνα για έναν, περίπου, χρόνο, όπως σημείωσε. «Παρ’ όλα αυτά είναι μια δοκιμασία η οποία σε προετοιμάζει, φαντάζομαι, για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν». Η συμβουλή του: «Στα παιδιά που απέτυχαν, ή σωστότερα στα παιδιά που δεν έγραψαν όσο καλά ήθελαν, θα έλεγα να μην απογοητεύονται διότι εναλλακτικές σίγουρα υπάρχουν πολλές, ενώ κάποιος που ενδιαφέρεται για μια σχολή είναι εύλογο να ξαναδώσει εξετάσεις για να περάσει σε αυτή. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν δείχνουν ποιοι είμαστε και δεν νομίζω πως όποιος δεν έγραψε καλά θα πρέπει να ονομάζεται ‘’αποτυχημένος’’. Σε όσους δίνουν για πρώτη φορά του χρόνου: ‘’κουράγιο και υπομονή, όλα θα πάρουν το δρόμο τους’’».

Ζωή Κοτσάφτη, 1ο ΓΕΛ, 18.999 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, πρώτη επιλογή Ιατρική ΑΠΘ ή Ηρακλείου

kotsafti zoi-webΗ νεαρή της παρέας των αριστούχων, Ζωή Κοτσάφτη, ονειρεύεται την Νευρολογία στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης ή του Ηρακλείου, γνωρίζει όμως ότι οι πολλοί κλάδοι δημιουργούν και πολλές επιλογές στην πορεία. Η διαδικασία των εξετάσεων της φάνηκε σχετικά εύκολη, αυτό όμως που καραδοκούσε και αύξανε το άγχος ήταν ότι όπως πάντα υπήρχαν παγίδες και αν δεν υπήρχαν το μυαλό του υποψήφιου έψαχνε να τις βρει. «Δεν μπορώ να πω ότι ζορίστηκα ιδιαίτερα, είχα λίγο άγχος με την Έκθεση, αλλά όταν έμπαινα στην αίθουσα τα ξεχνούσα όλα», λέει η Ζωή, συμβουλεύοντας τους μελλοντικούς υποψήφιους να μην ακούν τις υπερβολές για τα ξενύχτια διαβάσματος. «Πρέπει να υπάρχει μια παράλληλη ασχολία και στο διάβασμα να είναι συγκεντρωμένοι. Προσωπικά διάβασα πέντε με έξι ώρες την μέρα, ποτέ όμως μέχρι αργά. Ο καλός ύπνος βοηθά στην διαύγεια, όπως και η σωστή διατροφή, στην οποία με βοήθησε πολύ η μητέρα μου. Σίγουρα χρειάζεται πρόγραμμα και καθημερινοί στόχοι», τονίζει η νεαρή μαθήτρια που ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα στην ζωή της.

Μπάμπης Χατζηκοσμάς, 1ο ΓΕΛ, 18.965 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής, πρώτη επιλογή Οδοντιατρική ΑΠΘ

xatzikosmas mpampisΗ Ιατρική έχει την τιμητική της ανάμεσα στους φετινούς αριστούχους της Ξάνθης. Ο Μπάμπης Χατζηκοσμάς μετά από μια απαιτητική, όπως είπε, χρονιά καθώς η κούραση ήταν περισσότερη από ότι υπολόγιζε, θα ακολουθήσει τα βήματα της αδελφής του στην Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Ιατρική. Το άγχος του ήταν κυρίως πριν και μετά τις εξετάσεις, σκεπτόμενος αν έκανε κάποιο λάθος, κυρίως στην Βιολογία, που απαιτεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν κρύβει την αλήθεια από όσους δεν έχουν περάσει την εμπειρία, λέγοντας ότι είναι μια ζόρικη εμπειρία, και συμβουλεύει να επικεντρωθούν στα μαθήματα που είναι πιο αδύναμοι, ώστε να εξισορροπήσουν την διαφορά. Ο ίδιος κατέφυγε σε ιδιαίτερα μαθήματα, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για την επιτυχία χτίζονται από πριν. Θεωρεί και ο Μπάμπης λίγο άδικη την διαδικασία των Πανελλαδικών, που κρίνει την προσπάθεια χρόνων μέσα σε τρεις ώρες. Η στήριξη από την οικογένεια ήταν κάτι δεδομένο, παρόλα αυτά, όπως ανέφερε: «Είναι μια δοκιμασία που την αντιμετωπίζεις κυρίως μόνος σου». Ο ίδιος ομολογεί ότι γύρω στον Δεκέμβριο ‘’λύγισε’’ και δεν είχε το κουράγιο να συνεχίσει, αλλά τελικά πείσμωσε για να πετύχει τους στόχους του. Το διάβασμα που έκανε κυμαινόταν γύρω στις επτά ώρες την μέρα στις καθημερινές, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να άγγιζε ακόμη και τις 12! Ποτέ όμως δεν πίεσε τον εαυτό να ξενυχτήσει, γιατί γνώριζε από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ότι η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική.

Γιώργος Καρασακαλίδης, ΓΕΛ Σταυρούπολης, 18.292 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, πρώτη επιλογή Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

karasakalidis giorgosΔεν κατέγραψαν επιτυχίες μόνο τα παιδιά της πόλης, όμως, αλλά και οι μαθητές της ορεινής Ξάνθης. Το Λύκειο Σταυρούπολης είχε επιτυχίες φέτος και φαίνεται ότι και οι οκτώ μαθητές της Γ’ Λυκείου θα βρεθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρώτος μεταξύ τους ο Γιώργος Καρασακαλίδης, γιος του πρώην Δημάρχου Σταυρούπολης, που είχε ως στόχο την Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κάτι που σκεφτόταν από την Α΄ Λυκείου. «Σκεφτόμουν την Χημεία και το κυνήγησα, θεωρώντας ότι ως Χημικός Μηχανικός θα έχω και το δίπλωμα του μηχανικού από μια καλή σχολή», δήλωσε ο Γιώργος. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο σχολείο, από τις τάξεις του Γυμνασίου ακόμη, και οι μαθητές βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από τους καθηγητές τους στα μαθήματα Κατεύθυνσης. «Ήμασταν οκτώ παιδιά στην τάξη, σαν φροντιστήριο, και οι καθηγητές ασχολήθηκαν πολύ μαζί μας, δουλεύοντας τις ασκήσεις του φροντιστηρίου και άλλες δικές τους, ενώ οι καθηγητές των υπόλοιπων μαθημάτων ήταν λίγο ελαστικοί στις απαιτήσεις τους», σημειώνει ο ίδιος. Τα παιδιά από την επαρχία είχαν πιο δύσκολη αποστολή, αφού αναγκάζονταν κάθε μέρα να κατεβαίνουν στην Ξάνθη. «Δεν είμαι νυχτερινός τύπος και με κούραζε που κάθε μέρα γύριζα 9 και 9μιση το βράδυ στο σπίτι και έπρεπε να διαβάσω», ομολογεί, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα όσους δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει να μην το βάζουν κάτω: «Έχω φίλο που θα δώσει μάλλον του χρόνου, δεν είναι κάτι το φοβερό. Και εμείς αν δεν πετυχαίναμε την σχολή που θέλουμε, θα ξαναδίναμε. Χρειάζεται συγκέντρωση και στήριξη όταν τα πράγματα ζορίζουν και τα αποτελέσματα δεν ‘’βγαίνουν’’, ώστε να μείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο τους».

Γιώργος Παπαδόπουλος, ΓΕΛ Σταυρούπολης, 17.007 μόρια, Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, επιλογές ανάμεσα σε Μηχανολόγος Μηχανικός ή Μηχανικός Η/Υ

papadopoulos giorgos-webΦίλοι και συμμαθητές με τον Γιώργο Καρασακαλίδη από την Α΄ Γυμνασίου, ο συνονόματός του Γιώργος Παπαδόπουλος, που ζει στον Κεχρόκαμπο, ετοιμάζεται και αυτός για το μεγάλο βήμα. Στο μυαλό του οι Πολυτεχνικές Σχολές Θεσσαλονίκης ή Πάτρας, αφού δήλωσε ότι θέλει να απομακρυνθεί από την περιοχή και να αλλάξει παραστάσεις. Ο Γιώργος θεωρεί ως κύριο παράγοντα της σχετικά μειωμένης απόδοσής του το άγχος. «Είμαι αγχώδης από την φύση μου. Με συμβούλευαν όλοι να το βλέπω απλά σαν ένα ακόμη διαγώνισμα του σχολείου ή του φροντιστηρίου, και έτσι είναι τελικά. Μπορώ να πω ότι την πάτησα, γιατί οι Πανελλαδικές έχουν φτάσει να καθορίζουν την μετέπειτα ζωή μας και το κάθε λάθος πληρώνεται», εξομολογείται ο ίδιος, συμβουλεύοντας τους υποψήφιους της επόμενης χρονιάς να αποδιώξουν όσο μπορούν το άγχος. Και ο Γιώργος υπέστη την ίδια και μεγαλύτερη ταλαιπωρία με τον συμμαθητή του, καθώς κάθε μέρα έκανε ένα μικρό ταξίδι 40 λεπτών για να κατέβει στην Ξάνθη και το βράδυ για να επιστρέψει, με την συγκοινωνία να μην εξυπηρετεί συνήθως. «Επέστρεφα κουρασμένος και δεν είχα το κουράγιο να διαβάσω. Ευτυχώς είχαμε μεγάλη βοήθεια από τους καθηγητές του σχολείου. Δυστυχώς ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, γύρω στο Πάσχα, είχα μια καμπή στην απόδοσή μου και θεωρώ ότι αυτό μου στοίχισε λίγο», δήλωσε ο Γιώργος, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους ετοιμάζει το μηχανογραφικό του μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Έχοντας αποβάλλει το μεγάλο βάρος από πάνω τους, όλοι ετοιμάζονται να ξεχυθούν σε παραλίες και νησιά, να απολαύσουν αυτό το καλοκαίρι, που τους χωρίζει από την μετάβαση στην ακαδημαϊκή ζωή και τα φοιτητικά θρανία. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όσους πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει και βλέπουν τα όνειρά τους να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, καλή δύναμη και υπομονή όμως και σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν φέτος, με την ελπίδα η επόμενη προσπάθεια ή η όποια επιλογή τους για το μέλλον να αποβεί εξίσου επιτυχημένη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…