Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεάν τρόφιμα από την Μητρόπολη Ξάνθης σε 1.000 δικαιούχους

Δωρεάν τρόφιμα από την Μητρόπολη Ξάνθης σε 1.000 δικαιούχους

0
trofima

Δεν έλειψαν τα επεισόδια κατά την πρώτη διανομή των 1.200 δεμάτων προχθές – Παράπονα και για την απομακρυσμένη τοποθεσία της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας στο 4ο χλμ Ξάνθης-Σταυρούπολης

Πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» για Θράκη και Βόρειο Αιγαίο

Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας υλοποιεί η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα λαμβάνουν δωρεάν τρόφιμα για τους επόμενους έξι μήνες 1.015 δικαιούχοι του νομού Ξάνθης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μέσω της Εκκλησίας. Η πρώτη διανομή επισιτιστικής βοήθειας προς δικαιούχες οικογένειες της τοπικής Μητρόπολης έγινε προχθές, Τετάρτη 15 Ιουνίου. Επιλέχθηκαν δύο σημεία διανομής, ένα για τους δικαιούχους της Ξάνθης και της ορεινής περιοχής και ένα για τους δικαιούχους του κάμπου. Η πεδινή Ξάνθη παρέλαβε από τον Ναό της Υπαπαντής στην Γενισέα, ενώ για την πόλη και την ορεινή Ξάνθη επιλέχθηκε το Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης στο 4ο χλμ Ξάνθης-Σταυρούπολης.

Κριτήρια για τους δικαιούχους Θράκης και Β. Αιγαίου

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με την κα Λουκία Συνοδινού, υπεύθυνη προγραμμάτων στη Διεύθυνση Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», που ήταν παρούσα στην προχθεσινή πρώτη διανομή στην Ξάνθη, είναι: «Η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα, η αναπηρία, η μονογονεϊκή οικογένεια. Όλα παίζουν ρόλο, για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τους δικαιούχους». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας και αφορά τις περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η Μητρόπολη Ξάνθης εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, πρωτοβουλία του οποίου ήταν το πρόγραμμα, αλλά και την «Αποστολή», με τους υπεύθυνους ιερείς να δηλώνουν ότι η Εκκλησία ως πνευματική τροφός δεν αδιαφορεί για την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων. Οι 1.015 δικαιούχοι παρέλαβαν από κληρικούς και το δίκτυο εθελοντών της Μητρόπολης δέμα –κάποιοι και δύο, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας- το οποίο περιείχε: ρύζι, ζάχαρη, ζυμαρικά, φασόλια, φακές, ρεβύθια και λάδι. Όπως αναφέρθηκε, στην πρώτη αυτή διανομή δεν συμπεριλήφθηκαν ευπαθή προϊόντα όπως κρέας, τυρί κ.ά., κάτι που ευελπιστούν να γίνει στην επόμενη διανομή.

Παράπονα, απαιτήσεις και μικροεπεισόδια κατά την διανομή

Από νωρίς το πρωί στον χώρο της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων» συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι για την παραλαβή των προϊόντων. Τα παράπονα δεν έλειψαν, αφού πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν λανθασμένη την επιλογή του χώρου για άπορους ανθρώπους, που έπρεπε να εξασφαλίσουν ένα μέσο για να βρεθούν εκεί. Κάποιοι μάλιστα πλήρωσαν ταξί για την μεταφορά τους. Όπως μας ενημέρωσε ιερέας που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα, η αρχική πρόταση της Μητρόπολης ήταν να γίνει η διανομή μέσω των ενοριών με υπογραφή των δικαιούχων, τους οποίους γνωρίζουν, και έχουν την ‘’τεχνογνωσία’’, αφού πραγματοποιούν παρόμοιες διανομές τροφίμων κάθε χρόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος από την Αθήνα επέμειναν να γίνει σε ανοιχτούς χώρους μαζικά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος και η τάξη. Όπως ανέφεραν πολίτες που βρέθηκαν στην Μονάδα, κάποιοι συμπολίτες μας που ‘’κόπηκαν’’ από το πρόγραμμα προσήλθαν χωρίς χαρτιά και απαιτούσαν να λάβουν το δέμα, ενώ από τον συνωστισμό που προκλήθηκε δεν έλειψαν διαπληκτισμοί και σκουντήγματα. Η έκβαση δικαίωσε τους ισχυρισμούς της Μητρόπολης ότι θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιηθεί η διανομή μέσω των ενοριών, παρά τις δεσμεύσεις που θέτει το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι αυτή η βοήθεια θα δίνεται για τους επόμενους έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στους 1.015 δικαιούχους που έχουν επιλεγεί, με την ευχή από την πλευρά της Μητροπόλεως να έχει το πρόγραμμα αποτελέσματα και να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού τους ωφελούμενους στην δύσκολη καθημερινότητά τους.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…