Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθωώθηκε ο πρ. πρόεδρος της «Γέφυρας» για τον ραδιοφωνικό σταθμό

Αθωώθηκε ο πρ. πρόεδρος της «Γέφυρας» για τον ραδιοφωνικό σταθμό

0
gefyra-diki

Κρίθηκε αθώος για την λειτουργία του φοιτητικού σταθμού Underground Radio, ενώ θα επιστραφεί στους φοιτητές και ο κατασχεμένος εξοπλισμός

Ικανοποίηση και ανακούφιση για τα μέλη του Συλλόγου αλλά κυρίως τον νεαρό φοιτητή, Σταύρο Μπούζη, που βρέθηκε στην θέση του κατηγορούμενου

Τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» αθώωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης κατά την εκδίκαση της γνωστής υπόθεσης για την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του συλλόγου με την επωνυμία “Underground”, που εξέπεμπε εντός του Πανεπιστημίου χωρίς άδεια. Η δικογραφία σχηματίστηκε στις 8 Αυγούστου 2013, όταν έγινε έφοδος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Εισαγγελία και την Ασφάλεια Ξάνθης στην Πανεπιστημιούπολη, όπου και συνελήφθη ο αρχικά κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Συλλόγου που είχε τα κλειδιά και άνοιξε κατασχέθηκε ο εξοπλισμός. Ακολούθησε δικαστήριο στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, όπου ο εν λόγω φοιτητής αθωώθηκε, αλλά οι κατηγορίες πέρασαν στον τότε πρόεδρο, Σταύρο Μπούζη, ο οποίος στις 30 Ιανουαρίου 2015 καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

Η ιστορία της υπόθεσης του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, ο ραδιοφωνικός σταθμός “Underground” λειτουργούσε βασιζόμενος στην εθελοντική δράση των μελών του, στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισοτιμίας χωρίς να εξυπηρετεί οικονομικά, πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα, καθώς δεν συντηρούνταν από εξωτερικούς φορείς, όπως χορηγίες και διαφημίσεις, αλλά ούτε και από πανεπιστημιακά κονδύλια, παρά μόνο από συλλογικές δράσεις των μελών του, χωρίς προσωπικό όφελος. Γενικά ο Π.Σ.Φ.Ξ., και ειδικότερα η Ραδιοφωνική ομάδα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους διεκδικούσαν την επίσημη άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού με την ευρύτερη στήριξη 1.266 φοιτητών, του Συλλόγου Οικοτρόφων και του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης. Συν τοις άλλοις, το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα η Πρυτανεία, μετά από σειρά συζητήσεων και συνεδριάσεων δεσμεύθηκαν στη Σύγκλητο της 11ης Απριλίου 2006 για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών απόκτησης της σχετικής άδειας, χωρίς όμως η νομιμοποίηση να πραγματοποιηθεί ποτέ λόγω μη λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης του ΔΠΘ. Μετά από επτάμιση χρόνια αναμονής για αδειοδότηση, στις 8 Αυγούστου 2013 ήρθε η επέμβαση της ΕΕΤΤ και η κατάσχεση του εξοπλισμού.

Εκδικάστηκε η έφεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης και επήλθε η αθώωση

Μετά την ερήμην καταδίκη του πρώην προέδρου του Συλλόγου, Σταύρου Μπούζη, τον Ιανουάριο, είχε οριστεί δικάσιμος για την έφεσή του την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Πλήθος φοιτητών βρέθηκε στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου τόσο στις 21 Ιουνίου, όσο και στις 23 Ιουνίου, παρότι οι φοιτητές βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο. Το επίδικο αντικείμενο αφορούσε την παραβίαση της σχετικής διάταξης του νόμου 2801/2000 αναφορικά με την εγκατάσταση σταθμού εκπομπής ραδιοσήματος και κατασκευής κεραίας χωρίς άδεια. Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες ο Αντιπρύτανης Νίκος Αγγελούσης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της «Γέφυρας» το 1994. Οι υπόλοιποι τρεις μάρτυρες δεν κλήθηκαν από το δικαστήριο να καταθέσουν, ενώ συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο κ. Κώστας Γούναρης από το δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης. Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου, επικαλούμενη νομική πλάνη, κάτι που αποτέλεσε και την απόφαση του δικαστηρίου. Η γραμμή υπεράσπισης, που έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, εδράστηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος βρήκε τον σταθμό να λειτουργεί με αυτό το καθεστώς όταν ανέλαβε πρόεδρος για έξι μήνες και θεώρησε ότι δεν ήταν αναγκαία η έκδοση άδειας, καθώς ο σταθμός ήταν μικρής εμβέλειας, χωρίς εμπορική δραστηριότητα και πλήρες πρόγραμμα, ενώ εξέπεμπε από χώρους που παραχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο. Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση, πολλώ δε μάλλον επειδή το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή των κατασχεθέντων μηχανημάτων στον Σύλλογο μόλις εκδοθεί η απόφαση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επαναλειτουργίας του σταθμού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…